
Transparența instituțiilor de stat, în anul 2018, de la deloc la deschidere totală. Moldovagaz și Air Moldova, printre cele mai „secretoase” companii
Moldatsa, Casa Presei, Poșta Moldovei și Termoelectrica. Sunt doar câteva dintre companiile care au demonstrat, anul trecut, un maxim de transparență în activitate. Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS) „Viitorul”, a monitorizat, în anul 2018, întreprinderile de stat, municipale și societățile comerciale cu capital integral sau majoritar de stat pentru a le determina nivelul de transparență. La celălalt capăt al extremei se află, printre altele, Tipografia Centrală, Moldovagaz și Air Moldova.
・
Astfel, potrivit cercetării, pe primele trei poziții în topul celor mai transparente întreprinderi se aflau: „Centrul de Telecomunicaţii Speciale”, „MoldATSA” și „Casa Presei”. Aceste întreprinderi au prezentat în mod transparent indicatorii economici, indicând pe paginile web rapoartele anuale pentru anul de referință dar și pentru ultimii trei ani, analiza indicatorilor economico-financiari și evaluarea rezultatelor economico-financiare dar și rezultatele controalelor şi auditurilor economico-financiare.
De asemenea, aceste companii au oferit acces la informații atunci când au primit solicitări în acest sens, iar paginile lor web sunt actualizate și conțin informații de contact.

La celălalt capăt al extremei se află companiile care au demonstrat foarte puțină transparență în activitate, precum și cele care nu au fost transparente deloc.
Astfel, în top 3 cele mai netransparente instituții se află: Direcția pentru Exploatarea Imobilului, Tipografia Centrală, dar și Tipografia Academiei de Științe a Moldovei. Aceste instituții nu au prezentat nicio informație despre indicatorii economici, nu dispun de pagini web sau dispun de pagini web care nu sunt actualizate și nu conțin informații de contact și nu prezintă nicio informație despre achizițiile publice efectuate sau despre proprietățile pe care le posedă.

În procesul monitorizării nivelului de transparență în cadrul întreprinderilor cu capital public, IDIS „Viitorul” a expediat chestionare în adresa întreprinderilor monitorizate, cu solicitarea mai multor informații publice. Drept rezultat, doar 1/3 din cele 67 de întreprinderi monitorizate au completat chestionarul, au răspuns la întrebările adresate și le-au expediat către IDIS „Viitorul”.
Totodată, la inițiativa IDIS „Viitorul”, o persoană fizică terță a înaintat cereri către întreprinderi, prin care s-a solicitat o anumită informație publică și anume „suma totală de bani achitată de către întreprindere în anul 2018 la achiziționarea hârtiei A4 pentru imprimante și copiatoare”. Astfel, a fost verificat modul cum reacționează întreprinderile la solicitările de informații adresate de către persoanele fizice. Prin urmare, doar patru întreprinderi cu capital public au răspuns persoanei fizice și au furnizat informația solicitată, cu mențiunea că una din întreprinderi a furnizat răspunsul cu depășirea termenilor legali.
IDIS Viitorul anunță că o cercetare actualizată pentru anul 2020 va fi publicată la sfârșitul acestei luni.
Fă parte din comunitatea AGORA. Susține jurnalismul independent și transparent din Republica Moldova. Avem nevoie de tine pentru a continua să ne facem munca cu dedicație și curaj!