Consiliul Superior al Magistraturii readresează sesizarea deputatului socialist Vasile Bolea privind activitatea a trei judecători de la Curtea Constituțională către Guvern și Parlament. În decizia sa, CSM-ul constată că urmărirea disciplinară în privința magistraților constituționali poate fi inițiată doar de autoritatea care i-a numit în funcție.
„Urmărirea disciplinară poate fi inițiată doar de autoritatea care l-a numit. CC este o autoritate independentă și se conduce doar de Constituție. Parlamentul, Guvernul sau CSM poate să sesizeze în scris CC cu privire la încălcarea unui judecător pe care l-a numit. Respectiv, CSM poate sesiza CC în privința unor pretinse abateri a unor judcători CC doar în cazul celor desemnați de CSM”, a punctat Carolina Ciugureanu.
Menționăm că în cererea sa, Vasile Bolea solicita ridicarea mandatelor de judecători ai Curții Constituționale deținute de Liuba Șova, Nicolae Roșca și Domnica Manole, precum că ar fi încălcat „flagrant, grav și deliberat” mai mult articole din Constituție, printre care votul secret pentru alegerea președintelui CC sau păstrarea secretului deliberării.
Domnica Manole a fost numită în funție de Parlament, iar Liuba Șova și Nicolae Roșca au fost numiți de Guvern.
Sesizarea lui Bolea a venit după ce fostul socialist Vladimir Țurcan a fost destituit din funcția de președinte al Curții Constituționale, la demersul judecătorilor constituționali Nicolae Roșca și Liuba Șova. Ulterior, în această funcție a fost numită Domnica Manole.
De menționat că și liderul Platformei DA, Andrei Năstase, a avut o cerere similară la CSM în privința magistratului Vladimir Țurcanu. Azi dimineață, acesta însă și-a retras cererea.
Amintim că cei șase judecători ai Curții Constituționale au depus jurământul pe 16 august 2019. Domnica Manole, împreună cu Vladimir Țurcan, a fost numită de către Parlament, de fosta majoritate ACUM-PSRM. Iar Liuba Șova și Nicolae Roșca au fost selectați și numiți de Guvernul Sandu. Alți doi magistrați au fost desemnați de Consiliul Superior al Magistraturii – Eduard Ababei și Serghei Țurcan.
Fă parte din comunitatea AGORA. Susține jurnalismul independent și transparent din Republica Moldova. Avem nevoie de tine pentru a continua să ne facem munca cu dedicație și curaj!