Director ADEPT: Pentru un parcurs european normal Republicii Moldova îi lipsește voința politică

Director ADEPT: Pentru un parcurs european normal Republicii Moldova îi lipsește voința politică
Foto: Agora


Pe 4 martie 2015 Asociația pentru Democrație Participativă ADEPT şi Centrul Analitic Independent Expert-Grup au prezentat raportul de sinteză „Euromonitor 2014”, în care sunt descrise principalele evoluții și carențe în implementarea Planului de Acțiuni UE-Moldova în anul 2014.

„În 2014 au fost realizări remarcabile pentru Republica Moldova, în linii mari acestea se reduc la semnarea și ratificarea Acordului de Asociere cu UE. Pe lângă realizări există și deficiențe, dar am ajuns la concluzia că acest raport arată destul de  pozitiv dacă îl raportăm la realitățile de astăzi din Republica Moldova. În general dezvoltarea Republicii Moldova din ultimii ani a fost una inerțială, când orice obstacol a încetinit mișcarea țării noastre. Analizând notele informative ale comunității ambasadorilor am observat că pentru a avea un parcurs european normal, țării noastre îi lipsește este manifestarea voinței politice,” a afirmat Igor Boțan, director ADEPT.

Anul 2014 a fost unul crucial pentru relațiile bilaterale dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană. Acestea au atins un nou nivel calitativ în urma semnării Acordului de Asocierea cu UE și a liberalizării regimului de vize în spațiul Schengen. Acordul de  Asociere, care presupune crearea Zonei de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător cu UE, a adus deja primele rezultate, iar pe parcursul anului 2014 exporturile moldovenești spre UE au crescut cu 9,6%, ponderea UE în total exporturi majorându-se până la 53% în 2014. La rândul său, liberalizarea regimului de vize cu statele Schengen a facilitat călătoria în UE a peste 350 mii de cetățeni moldovenei în primele 9 luni ale lui 2014.

În pofida dinamicii pozitive la adoptarea standardelor europene, renunțarea la standardele învechite, fie contradictorii (GOST-uri), rămâne a fi o provocare pentru autorități. Astfel, persistă reticențe în rândul actorilor responsabili de infrastructura calității, dar și a agenților economici, cu privire la adoptarea standardelor europene, care se referă la costurile ridicate legate de implementarea standardelor europene, precum și la conexiunile strânse cu piețele de desfacere din CSI, unde se aplică pe larg standardele interstatale (GOST).

În același timp, merită menționate progresele din domeniul vamal, unde ponderea exportului perfectat pe cale electronică a depășit 30%, dar și din domeniul transportului, prin reluarea exporturilor navale de cereale peste Prut. Îna același domeniu, lipsa de transparență instituțională a Căilor Ferate a Moldovei riscă să pericliteze programul de investiții al BERD în valoare de 52,5 milioane de euro.

În domeniul energetic, menționăm semnarea contractului de vânzare cumpărare a gazelor naturale dintre Moldova și România și anunțarea planurilor de expansiune a gazoductului Iași-Ungheni până la Chișinău. Totuși, luând în considerare numeroasele întârzieri și în general dinamica proiectului, Republica Moldova va rămâne în continuare dependentă de importul de gaze naturale din Federația Rusă.

E-Guvernarea în Republica Moldova a înregistrat progrese simțitoare: au fost lansate o serie de servicii online, precum „declarația pe venit electronică”, „e-Factura”, „e-Traffic”, „e-Visa” și „e-Reporting”. Totuși, Executivul trebuie să depună eforturi suplimentare pentru sporirea încrederii populației în conceptul de e-guvernare, în condițiile în care o mare parte din populație ar avea dubii în utilizarea serviciilor publice online.

În sectorul justiției, deși dinamica procesului de implementare a Strategiei de reformă este una constant pozitivă, s-au acumulat multe restanțe alarmante, cum ar fi: reformarea organelor procuraturii; implementarea mecanismelor interne de avertizare, etc. De asemenea, mai multe mecanisme anticorupţie ar trebui fortificate şi îmbunătățite, precum aplicarea testării la detectorul comportamentului simulat (poligraf), amendarea legii privind testarea integrități profesionale, revizuirea Constituţiei pentru a da mai multă siguranță nomelor penale referitoare la îmbogățirea ilicită şi confiscarea extinsă.

La finalul mandatului, legislativul nu a reușit să promoveze un șir de legi menite să asigure o mai bună protecție a drepturilor omului în Republica Moldova. În acest sens menționăm neadoptarea în lectură finală a  proiectului de lege cu privire la introducerea unei cote de reprezentare minimă atât pentru femei, cât și pentru bărbați pentru a asigura promovarea participării active a femeilor la luarea deciziilor în structurile de reprezentare publică. De asemenea, reformarea întârziată a instituției ombudsmanului pune la îndoială dorința autorităților de a contribui la apărarea drepturilor şi libertăţilor omului. O evoluție pozitivă este aprobarea unei noi legi cu privire la Avocatul poporului în aprilie 2014, însă aceasta este nefuncțională în condițiile în care candidaturile selectate în urma unui concurs public nu au avut susținerea majorității parlamentare.

Alegerile parlamentare din noiembrie 2014 au indicat asupra existenței deficiențelor în asigurarea dreptului universal la vot, în condițiile în care a fost anulată înregistrarea în competiția electorală a unui candidat electoral cu câteva zile înainte de alegeri.

Anul 2014 a fost un an neobișnuit și pentru procesul reglementării transnistrene. Asta deoarece: „criza ucraineană” provocată de anexarea Crimeea de către Rusia, urmată de războiul din Donbass a creat antagonisme serioase pentru negociatorii formatului „5+2”, diminuând randamentul şi așa destul de redus al negocierilor în acest format; Federația Rusă a redus substanțial suportul financiar pentru Transnistria, iar Ucraina a întreprins măsuri de securizare a hotarelor sale împotriva unei eventuale invazii a forțelor armate transnistrene în regiunea Odessa, ceea ce a provocat limitarea circulației cetăţenilor şi creşterea tensiunilor social-economice; consolidarea încrederii a fost subminată prin acţiunile unilaterale ale autorităţilor transnistrene îndreptate împotriva liberei circulaţii a cetăţenilor, a pacificatorilor moldoveni, a fermierilor moldoveni, şi a şcolilor din regiune cu predare în limba română.

Daniela Morari, Şef de Direcţie, Cooperarea politică cu UE, Departamentul Integrare Europeană, Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene (MAEIE) În ceea ce ține de transpunerea legislației Mai bine de 10% din legislația UE care este în anexele Acordului de Asociere a fost deja transpusă în legislația Republicii Moldova. Țara noastră s-a angajat să transpună toate prevederile legislației europene, fixate în Acordul de Asocieri într-un timp de 15 ani.

Hai să fim prieteni! Hai să #SusținemPresa independentă cu câte un abonament AGORA, de 98 de lei.

Dacă tot ai ajuns aici...

...înseamnă că ți-a plăcut articolul sau te preocupă subiectul. Noi vrem să venim cu cât mai multe articole pe care să le citești până la final. Acum le poți spune direct jurnaliștilor din redacție ce vrei să citești și în ce format.

Noi păstrăm jurnalismul AGORA deschis tuturor. Nu avem în spate oligarhi sau politicieni și nimeni nu-i dictează editorului cum să scrie despre un subiect sau altul. Sprijinul tău ne va ajuta să ne păstrăm această independență. Orice contribuție, oricât de mare sau mică, este extrem de valoroasă pentru noi.

Sprijină AGORA astăzi cu doar 98 de lei. Mulțumim.

Vezi și aceste știri
Canoistul moldovean Serghei Tarnovschi, clasat pe locul șase la Campionatul Mondial din Danemarca. Cine a luat aurul

Canoistul moldovean Serghei Tarnovschi, clasat pe locul șase la Campionatul Mondial din Danemarca. Cine a luat aurul

R. Moldova urcă 12 poziții în clasamentul mondial al libertărții economice. Ce țară în fruntea topului

R. Moldova urcă 12 poziții în clasamentul mondial al libertărții economice. Ce țară în fruntea topului

Australia: Sute pe persoane au fost arestate la un protest împotriva restricțiilor în pandemie. Cinci polițiști, spitalizați

Australia: Sute pe persoane au fost arestate la un protest împotriva restricțiilor în pandemie. Cinci polițiști, spitalizați

Advertoriale
Castel Mimi – legenda locului care scrie istorie, la Bulboaca, de 5 ani (FOTO)

Castel Mimi – legenda locului care scrie istorie, la Bulboaca, de 5 ani (FOTO)

De ce aeroportul din Lukla este cel mai primejdios din lume și cum moldovenii au vopsit ouă în Nepal, de Paște. Istoriile documentarului MyEverest

De ce aeroportul din Lukla este cel mai primejdios din lume și cum moldovenii au vopsit ouă în Nepal, de Paște. Istoriile documentarului MyEverest

Cine sunt experții internaționali, invitați la „Moldova ICT Summit 2021: The Future of Digital”

Cine sunt experții internaționali, invitați la „Moldova ICT Summit 2021: The Future of Digital”

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Oameni ca tine: Creatorul de zâmbete (VIDEO)
  Oameni ca tine: Creatorul de zâmbete (VIDEO)
 • Oameni ca tine | Un cuplu de la Ialoveni a pus pe roate o afacere creativă: „În dragoste și în business toate căile sunt bune”
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Tărț la PAS. Analizăm promisiunile noii majorități parlamentare și cât de reale sunt acestea (AUDIO)
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Viața de deputat, între glamour și birocrație. Discuție cu fostul parlamentar Vadim Pistrinciuc (AUDIO)
 • De la 11, cu Veaceslav Platon despre promisiunile electorale ale lui Veaceslav Valico
Cele mai populare
 • 1
  Au refuzat să lucreze acolo unde au fost repartizați, așa că au fost obligați, de stat, să restituie banii pentru anii învățați. Avocatul Poporului ia apărarea absolvenților Academiei Militare
 • 2
  Testamentul Prințului Philip al Marii Britanii va rămâne sigilat timp de 90 de ani
 • 3
  Condițiile de intrare în Ucraina au fost actualizate pentru moldoveni
 • 4
  Găgăuzia, casa a aproximativ 160.000 de oameni, cu un aport de 5% în volumul exporturilor moldovenești și cu școli în care se predă rusa (VIDEO)
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.