
30 de ani de la Podul de Flori. Familia Murzac, despre speranțele spulberate: „Visam că dispare hotarul” (VIDEO)
Pe 6 mai 1990, mii de români de pe ambele maluri ale Prutului s-au revăzut după zeci de ani de dezbinare. Aceștia au putut trece hotarul fără acte, iar mai multe familii au fost reîntregite. Evenimentul, care la acea vreme părea un miracol, a rămas în istorie sub denumirea „Podul de Flori”. La o distanță de 30 de ani, am discutat cu familia Murzac, care ne-a povestit despre speranțele de atunci, care așa și nu s-au realizat timp de trei decenii. Mai multe, vedeți în video de mai jos.
・
„Trebuie să ne amintim că la vremea ceea R. Moldova era încă în componența Uniunii Sovietice. România trecuse printr-un eveniment istoric pe care l-am urmărit cu sufletul la gură la televizor – Revoluția din 1989, din decembrie, când a fost înlăturată dictatura lui Ceaușescu. Practic, de începutul anului 1990, s-a produs o deschidere a României către românii aflați în afara hotarelor. În acest context, ca simbol al frăției, al apropierii dintre oameni de aceeași cultură, de aceeași istorie, de același neam, a fost gândită sărbătoarea Podul de Flori, care însemna deschiderea hotarelor”, a povestit Gheorghe Murzac.
„A fost organizată călătoria spre Prut de Frontul Popular, autocare, multă lume în haine naționale, cu flori. Era un eveniment extraordinar, cu cântece patriotice, dansuri, întâlniri cu oameni care nu s-au văzut de pe ambele maluri. Era un eveniment la proporție de mare adunare națională”, a adăugat Elena Murzac.
Cuplul își amintește că, atunci, mai multe familii dezbinate s-au reîntregit.
„Pentru noi, neavând rude pe partea cealaltă, era și curios să vedem cum sunt frații noștri de peste Prut. Se putea să mai stăm la vorbă, am făcut schimb de păreri, de planuri. Dânșii după evenimentele din 89, noi aici, în lupta pentru limbă, alfabet, marea adunare națională, cu toate cenaclurile. Venise lume din domeniul culturii, artiști, scriitori, poeți”, a spus Gheorghe Murzac.
În mod simbolic, participanții au lansat flori pe apa Prutului. De aici și denumirea evenimentului – „Podul de Flori”. „Emoționant! Toată lumea arunca flori. Prutul practic nu se vedea din flori”, a menționat femeia.
„Lumea era foarte bucuroasă și a crezut că asta e un prim pas spre o deschidere totală către România. Și noi visam că dispare hotarul, gata”, a subliniat bărbatul.
Acum, după 30 de ani, oamenii au rămas cu aceleași speranțe nerealizate.
„Cu regret, gândurile de pe timpurile celea nu s-au realizat nici atunci, nici mai târziu, în 91, când a fost declarată independența republicii, pentru că se aștepta următorul pas, să se facă anunțul de reunire a teritoriilor. De 30 de ani tot așteptăm momentul prielnic. Va veni el sau nu...”, a concluzionat Gheorghe Murzac.
Menționăm că, după manifestațiile din 6 mai 1990, au urmat alte trei evenimente simbolice intitulate „Podul de Flori” – în iunie 1991, în iulie 2015 și în decembrie 2017.
Fă parte din comunitatea AGORA. Susține jurnalismul independent și transparent din Republica Moldova. Avem nevoie de tine pentru a continua să ne facem munca cu dedicație și curaj!