Medicii care dezvăluie informații de interes public, eroii unei campanii de sprijin (VIDEO)

Medicii care dezvăluie informații de interes public, eroii unei campanii de sprijin (VIDEO)

De la începutul pandemiei de COVID-19, tot mai mulți medici dezvăluie informații de interes public. Ei vorbesc despre probleme din sistemul medical care  trebuie rezolvate pentru a asigura pe deplin dreptul persoanelor la sănătate și la viață. Potrivit unui spot video, realizat Avocatul Poporului cu susținerea PNUD Moldova, dezvăluirile medicilor pot fi considerate avertizări de integritate, întrucât ele vizează interesul public al tuturor persoanelor de a avea un sistem de sănătate sigur și capabil să facă față situațiilor de criză. 

Astfel, medicii care dezvăluie informații de interes public devin automat eroii unei campanii de susținerea avertizorilor de integritate.

În spot se spune că Oficiul Avocatului Poporului este instituția care asigură protecția avertizorilor de integritate și se poate sesiza din oficiu, atunci când dezvăluirile privind practicile ilegale sunt făcute publice.

Publicitate

Astfel, Avocatul Poporului poate cere angajatorului să înceteze intimidările și răfuielile față de avertizorii de integritate și, după caz, poate reprezenta în instanță interesele avertizorilor de integritate, precum și depune concluzii sau opinii pe cazurile care se află deja pe rol.

Totodată, investigarea efectivă și promptă a avertizărilor de integritate interne ține de competența angajatorilor, iar avertizările externe sunt înregistrate și examinate de Centrul Național Anticorupție. Dezvăluirile care nu țin de competența CNA vor fi transmise altor autorităţi după competență.

Campania a fost lansată de PNUD Moldova în colaborare cu Oficiul Avocatului Poporului și Centrul Național Anticorupție, cu sprijinul financiar al Ministerul Afacerilor Externe al Norvegiei.

Avertizorii de integritate pot solicita protecția Oficiului Avocatului Poporului prin poșta electronică: [email protected], prin completarea cererii on-line de pe pagina oficială a Oficiului Avocatului Poporului: www.ombudsman.md (http://ombudsman.md/cererea-on-line/) sau la numărul de telefon: +37360002657).

Fă parte din comunitatea AGORA. Susține jurnalismul independent și transparent din Republica Moldova. Avem nevoie de tine pentru a continua să ne facem munca cu dedicație și curaj!

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal