Banii soției sunt doar ai ei? Procurorul general a uitat să indice în declarația de avere și veniturile consoartei sale

Banii soției sunt doar ai ei? Procurorul general a uitat să indice în declarația de avere și veniturile consoartei sale

Procurorul general al Republicii Moldova, Alexandr Stoianoglo, se pare că a uitat să indice în declarația de avere și veniturile consoartei sale. Potrivit anticorupție.md, șeful de la Procuratură nu a indicat în declarația de avere și interese personale veniturile soției sale, Țvetana Curdova, care deține și administrează  un salon de frumusețe din capitală. Aceeași sursă notează că, potrivit declarației de avere, Stoianoglo a avut anul trecut venituri salariale din funcția de procuror general de doar 1.659 de lei, deși a fost desemnat oficial la data de 29 noiembrie. În timp ce omul legii le-a spus jurnaliștilor că este sigur că nu a comis nicio abatere, experții sunt de părere că există premize ca Stoianoglo să fie cercetat penal.

Prin intermediul serviciului de presă, procurorul general, le-a spus jurnaliștilor că, anul trecut, soția sa nu a avut niciun venit.

Alexandr Stoianoglo a mai raportat pentru anul 2019 venituri salariale de 557,3 mii de lei de la CMI Finlanda, unde a lucrat până să ajungă la șefia Procuraturii Generale.

Publicitate

Șeful Procuraturii Generale a mai declarat apartamentul de peste 161 de metri pătrați de pe strada Florica Niță, procurat în 2003 cu 942 de mii de lei și două automobile, Mitsubishi Outlander, fabricat în 2005 și procurat în 2007 cu 80 de mii de lei, și Hundai Tucson, fabricat în 2017 și procurat în același an cu 350 de mii de lei.

De cealaltă parte, solicitată de anticorupție.md, Cristina Țărnă, ex-director adjunct al Centrului Național Anticorupție, consideră că Stoianoglo a greșit că nu și-a declarat întreg salariul de procuror general pentru anul 2019. Experta a precizat că procurorul general este pasibil de răspundere penală pentru completarea eronată a declarației de avere și interese personale.

Potrivit legislației în vigoare, depunerea declarației de avere și interese personale în care au fost incluse date incomplete sau false sub aspectul veniturilor obținute de către subiectul declarării sau de către membrii familiei sale, se pedepsește cu amendă sau închisoare de până la un an, cu privarea de dreptul de a ocupa funcții pe un termen de la doi la cinci ani.

Amintim că Alexandr Stoianoglo a fost selectat pentru funcția de procuror general de Consiliul Superior al Procurorilor. La scurt timp, candidatura a fost acceptată de șeful statului, Igor Dodon.

Fă parte din comunitatea AGORA. Susține jurnalismul independent și transparent din Republica Moldova. Avem nevoie de tine pentru a continua să ne facem munca cu dedicație și curaj!

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal