
Eliberarea din funcție a judecătorului Murguleț, soldată cu replici tăioase la CSM: „Nu sunteți nașul lui, dar sunteți nașul nașului”
Membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) au discutat astăzi, mai bine de 20 de minute, revocarea din funcție a magistratului Mihai Murguleț, cunoscut pentru o sesizare care a dus la înlăturarea de la exercitarea funcțiilor a mai multor magistrați de rang înalt. Membrul CSM, Victor Micu, a propus plenului revocarea lui Murguleț, în temeiul expirării împuternicirilor în legătură cu nenumirea acestuia în funcție până la plafonul de vârstă. Subiectul a deviat, însă, spre discuții generaliste despre credibilitatea CSM și chiar s-a ajuns la acuzații despre cine și a cui rudă este.
・
De menționat că era decis anterior că Murguleț nu va mai fi judecător. Acum aproape o lună, membrii CSM au respins cererea prin care magistratul a solicitat să fie propus președintelui pentru numire în funcția de judecător până la atingerea plafonului de vârstă – 65 de ani.
Între timp, pe marginea acestei chestiuni ar fi apărut o cerere prealabilă din partea lui Murguleț. Membrul CSM, Dorel Musteață, a propus examinarea acesteia.
A urmat însă o replică din parte unei membre CSM alese recent din rândul profesorilor de drept titulari, Elena Belei.
„Se obișnuiește în CSM să voteze nașul pentru fin și finul pentru naș?”, a întrebat Belei.
Autor:
Musteață a ripostat, spunând că nu este nașul lui Murguleț și nu vede motiv de recuzare.
„Nu sunteți nașul dlui Murguleț, dar sunteți nașul nașului domnului Murguleț, nașul bătrân cum s-a exprimat presa. Vrem să evităm orice speculații și interpretări. Practica nu este clară, noi vrem să scoatem CSM cu fața curată și să nu fie folosit. Noi nu ne mai bucurăm de încrederea judecătorilor, anume din cauza unor practici dubioase”, a menționat noua membră CSM, Carolina Ciugureanu-Mihailuță.
„Avem o țară foarte mică, dacă stăm să ne uităm cine e nașul cui... Cred că în primul rând toți membrii CSM trebuie să se prezinte la ședințe, dar nu să blocheze activitatea CSM-ului la comandă”, a menționat o altă membră CSM, Nina Cernat, făcând aluzie la faptul că ședința CSM de data trecută s-a anulat din lipsă de cvorum, iar noile membre alese nu s-au prezentat la ședință.
Ciugureanu-Mihailuță a răspuns că „din cauza unor circumstanțe foarte dubioase”, nu s-a putut conecta la ședința de data trecută. „Astăzi am venit la sediul CSM, pentru a nu mai fi blocată. Data trecută, foarte mulți, inclusiv membri ai CSM-ul și-au permis foarte multe comentarii cu tentă politică, noi neavând drept la replică și astăzi doar beneficiez de acest drept. Fără atacuri la persoane și haideți să ne consolidăm prin efort titanic, pentru a-i reface credibilitatea CSM”, a subliniat ea.
„Eu am să dau dovadă de stimă față de doamne și nu o să fac nicio obiecție. Vrem să lucrăm pentru binele sistemului, să nu ne facem că nu știm cine cu cine este rudă, cine cu cine a învățat, cine cu cine e prieten. Haideți să ne facem lucrul corespunzător, dacă sunt temeiuri – înaintați recuzare. Nu e cazul să facem acum probleme. Avem abia a treia ședință cu noii membri, vrem să fiți deschiși”, a spus Dorel Musteață.
„Dacă nu vorbim, nu înseamnă că nu avem ce spune. Dacă sunt conflicte de interese eventuale, de ce să nu evităm aceste situații?”, a mai întrebat Ciugureanu-Mihailuță.
Autor:
„Eu văd că se ia o întorsătură inversă, noi trebuie să avem o atitudine serioasă față de situația dată. Reformulez altfel. Propun să expediem materialele președintelui RM, e efectul primei hotărâri”, a propus Victor Micu. El a subliniat că dacă membrii CSM nu vor lua o decizie acum, înseamnă că prima decizie, prin care s-a stabilit că Murguleț nu va mai fi judecător, nu va avea efect.
„Nu e nevoie de soluționat întrebarea asta printr-o hotărâre separată, ea rezultă din efectul legii”, a subliniat președinta ședinței, Luiza Gafton.
„E o chestiune tehnică, care nu necesită atâta chin”, a punctat Elena Belei.
Într-un final, după mai bine de 20 de minute, chestiunea s-a ridicat de la examinare, cu 11 voturi „pro”. Aceasta poate fi contestată la Curtea de Apel timp de 15 zile.
Amintim că, pe 25 iunie, CSM l-a suspendat din funcție, temporar, pe președintele Judecătoriei Chișinău, Radu Țurcanu și pe adjuncții săi, precum și pe președintele Curții Supreme de Justiți Ion Druță, pe șeful Inspecției Judiciare, Nicolae Clima, dar și pe membrul colegiului de evaluare a performanțelor judecătorilor, Oleg Sternioală. Decizia a fost luată în urma unei plângeri semnate de Mihai Murguleț. Acesta a dezvăluit că Țurcanu și Druță l-ar fi presat ca să își schimbe decizia în două dosare civile.
Potrivit magistratului, el a refuzat să facă acest lucru, motiv pentru care ulterior a devenit ținta unor atacuri. Pe numele său a fost inițiate două avertizări disciplinare.