
De ce Turcia trimite sute de tone de ajutoare, în pandemie, fiind în Top-10 cele mai afectate țări? Strategia din spatele generozității
Turcia a trimis echipamente medicale de protecţie către 55 de țări, în ultimele săptămâni. Printre statele care au primit ajutoare din partea Turciei se numără Statele Unite, Marea Britanie, China, Pakistan, Israel, Palestina, la care se adaugă câteva țări balcanice și unele state africane. Și R. Moldova a primit de la turci echipamente medicale. Potrivit Financial Times, aceste eforturi fac parte dintr-o poveste creionată cu grijă pentru publicul local, o poveste ce subliniază ideea că Turcia a controlat criza în timp ce ţările avansate au eşuat.
・
Pe de altă parte, acesta este un program atent plănuit de diplomaţie menit să atenueze tensiunile internaţionale şi să întărească relaţiile externe ale Turciei, în special cu Vestul, scrie Digi24.
Directorul biroului din Ankara al think tank-ului german Marshall Fund spune că totul vine într-o perioadă în care prestigiul internaţional al Turciei este foarte scăzut, iar atitudinea unor opiniei publice din diverse ţări cu privire la Turcia este negativă. Astfel, această inițiativă diplomatică este menită să îmbunătăţească atitudinea întregii lumi cu privire la Turcia.
Acum, în faţa ameninţării pandemiei la adresa economiei fragile a Turciei, ţara are nevoie acută de prieteni, în special de cei care pot oferi susţinere financiară. În plus, autoritățile turce caută sprijin din partea Statelor Unite, inclusiv o amânare a unor posibile sancțiuni după achiziția unor sisteme de apărare rusești, și o finanțare de la Rezerva Federală.
Însă cel mai important public este cel local.
Autor:
De la debutul pandemiei, strategia guvernului de la Ankara a fost de a întări mesajul că Turcia a reacţionat mai rapid şi mai eficient decât alte ţări, în special cele din Vest. Presa de stat și cea pro-guvernamentală au relatat pe larg despre numărul tot mai mare de decese din Europa și Statele Unite, iar adesea au sugerat că țările vestice și-au lăsat bătrânii să moară.
Pe de altă parte, sistemul turc de sănătate, care a primit investiţii semnificative în timpul „domniei” de 17 ani al lui Recep Tayyip Erdogan, pare să reziste bine în criză. Deși are peste 110 mii de cazuri confirmate, numărul morților nu a depășit 3.000, mult mai mic decât în multe țări europene, însă opoziția susține că nu toate cazurile au fost raportate oficial.
Potrivit unui expert în relaţii internaţionale de la Universitatea Cambridge, Turcia este extrem de preocupată de poziţia sa pe plan extern, iar ideea că ţara s-a descurcat mai bine decât Europa şi SUA este atrăgătoare pentru turci. Deja apar semne că inițiativa a prins pe plan local. Un sondaj realizat la începutul lunii aprilie indica o creştere puternică a ratei popularităţii lui Erdogan.
Amintim că, pe 23 aprilie, un lot din Turcia a ajuns în R. Moldova. E vorba de 30 000 unități măști N95, 10.000 unități combinezoane de protecție, 5000 unități ochelari de protecție, 10.000 perechi de mănuși, 10.000 unități saboți și o tonă dezinfectant pentru mâini, potrivit datelor oficiale MSMPS.
Fă parte din comunitatea AGORA. Susține jurnalismul independent și transparent din Republica Moldova. Avem nevoie de tine pentru a continua să ne facem munca cu dedicație și curaj!