Cazul „Gemeni”, în examinare la CSJ. Compania: Republica Moldova riscă să piardă alte 100 de milioane de euro la CtEDO

Cazul „Gemeni”, în examinare la CSJ. Compania: Republica Moldova riscă să piardă alte 100 de milioane de euro la CtEDO

Guvernul R. Moldova a depus o cerere de revizuire în cazul „Gemeni” la Curtea Supremă de Justiție (CSJ), în luna martie curent, cerând lichidarea societății pe acțiuni și exproprierea actualilor proprietari majoritari ai SA „Gemeni”. Magistrații CSJ urmează să examineze cererea pe 8 mai. Se întâmplă deși, printr-o decizie a Curții Europene a Drepturilor Omului (CtEDO), pronunțată la 18 februarie, Guvernul R. Moldova a fost obligat să achite reclamanților 1,5 milioane de euro venit ratat și peste 2 milioane de euro pentru costul imobilelor. Acționarii majoritari ai companiei consideră că, prin decizia sa, Guvernul ar putea provoca și mai multe pagube statului și îndeamnă Executivul să-și retragă cererea. 

În februarie 2020, CtEDO a obligat Republica Moldova să achite reclamanților din dosarul „Gemeni” în jur de 70 de milioane de lei. Premierul Ion Chicu a declarat atunci că nota de plată va fi achitată din contul banilor alocați sectorului justiției.

La scut timp, președintele Igor Dodon a propus să fie confiscate averile judecătorilor responsabili de condamnarea Republicii Moldova la CtEDO. Pe 5 martie, procurorul general Alexandr Stoianoglo anunța că instituția pe care o conduce va porni o procedură penală pentru a investiga cazul „Gemeni”, una care ar putea dura „foarte mult, poate câteva luni”.

Pe 8 aprilie, comisia juridică din Parlament aprobase demisia judecătorului CSJ Sveatoslav Moldovan, care judecase cazul „Gemeni”. Decizia fusese comentată de premierul Ion Chicu. „Plecarea din sistem a judecătorilor din vina cărora țara noastră are de plătit zeci de milioane la CtEDO e un bun pas. Dar insuficient”, spunea atunci Chicu.

Ce vrea Guvernul prin revizuirea depusă la CSJ

Publicitate

La o lună distanță, se pare însă că Guvernul a mai făcut câțiva pași despre care nu declarase public. Acționarii majoritari SA „Gemeni” anunță că Guvernul a depus, în martie 2020, o cerere de revizuire la Curtea Supremă de Justiție.

Prin cererea de revizuire depusă statul cere lichidarea societăţii pe acţiuni „Gemeni”, separarea porţiunii dezlipite a centrului comercial Gemeni în mărime de circa 72% din suprafaţa comercială totală şi transmiterea acesteia unui grup de patru persoane fizice, actuali acţionari minoritari ai „Gemeni”, dar și deposedarea celorlalţi 480 de acţionari ai societăţii pe acţiuni Gemeni de acţiunile lor.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal