Guvernul R. Moldova a depus o cerere de revizuire în cazul „Gemeni” la Curtea Supremă de Justiție (CSJ), în luna martie curent, cerând lichidarea societății pe acțiuni și exproprierea actualilor proprietari majoritari ai SA „Gemeni”. Magistrații CSJ urmează să examineze cererea pe 8 mai. Se întâmplă deși, printr-o decizie a Curții Europene a Drepturilor Omului (CtEDO), pronunțată la 18 februarie, Guvernul R. Moldova a fost obligat să achite reclamanților 1,5 milioane de euro venit ratat și peste 2 milioane de euro pentru costul imobilelor. Acționarii majoritari ai companiei consideră că, prin decizia sa, Guvernul ar putea provoca și mai multe pagube statului și îndeamnă Executivul să-și retragă cererea.
În februarie 2020, CtEDO a obligat Republica Moldova să achite reclamanților din dosarul „Gemeni” în jur de 70 de milioane de lei. Premierul Ion Chicu a declarat atunci că nota de plată va fi achitată din contul banilor alocați sectorului justiției.
La scut timp, președintele Igor Dodon a propus să fie confiscate averile judecătorilor responsabili de condamnarea Republicii Moldova la CtEDO. Pe 5 martie, procurorul general Alexandr Stoianoglo anunța că instituția pe care o conduce va porni o procedură penală pentru a investiga cazul „Gemeni”, una care ar putea dura „foarte mult, poate câteva luni”.
Pe 8 aprilie, comisia juridică din Parlament aprobase demisia judecătorului CSJ Sveatoslav Moldovan, care judecase cazul „Gemeni”. Decizia fusese comentată de premierul Ion Chicu. „Plecarea din sistem a judecătorilor din vina cărora țara noastră are de plătit zeci de milioane la CtEDO e un bun pas. Dar insuficient”, spunea atunci Chicu.
Ce vrea Guvernul prin revizuirea depusă la CSJ
La o lună distanță, se pare însă că Guvernul a mai făcut câțiva pași despre care nu declarase public. Acționarii majoritari SA „Gemeni” anunță că Guvernul a depus, în martie 2020, o cerere de revizuire la Curtea Supremă de Justiție.
Prin cererea de revizuire depusă statul cere lichidarea societăţii pe acţiuni „Gemeni”, separarea porţiunii dezlipite a centrului comercial Gemeni în mărime de circa 72% din suprafaţa comercială totală şi transmiterea acesteia unui grup de patru persoane fizice, actuali acţionari minoritari ai „Gemeni”, dar și deposedarea celorlalţi 480 de acţionari ai societăţii pe acţiuni Gemeni de acţiunile lor.
Acționarii: Ne rezervăm dreptul de a ne adresa din nou la CtEDO
Cel puțin asta afirmă acționarii companiei, care consideră că prin această cerere „statul încalcă drepturile noului proprietar, protejate inclusiv de art. 46 al Constituţiei Republicii Moldova, care stabileşte că dreptul la proprietate privată este garantat”.
Acționarii majoritari cer Guvernului să-și retragă cererea de revizuire „pentru a evita un prejudiciu financiar mult mai mare care ar putea fi adus statului R. Moldova”.
„În caz contrar, în situația în care am putea fi expropriați de bunul procurat licit și în condiții legale, ne rezervăm dreptul de a ne adresa la CtEDO. Valoare prejudiciului estimat ar putea fi de circa 100 de milioane de euro”, se arată într-un anunț al companiei.
Cererea de revizuire depusă de Agentul guvernamental urmează a fi examinată vineri, 8 mai.
Cererea la CtEDO a fost depusă încă în 2006, de grupul de acționari minoritari ai SA „Gemeni” care s-au plâns că au fost lipsiți ilegal de 72% din suprafețele complexului comercial.
Prin decizia sa, CtEDO a stabilit că statul urmează să returneze reclamanţilor părţile din clădiri care erau în proprietatea acestora imediat înainte de adoptarea hotărârii din 20 iulie 2005, împreună cu terenul aferent, libere de limitări a dreptului de proprietate, în schimbul transferului simultan de către reclamanţi guvernului a 36.55% din acţiunile „Gemeni”, returnate reclamanţilor după anularea hotărârii favorabile acestora.
Statul urma să plătească reclamanţilor 2,1 milioane de euro în schimbul transferului simultan de către reclamanţi guvernului a 36.55% din acţiunile „Gemen”, returnate reclamanţilor după anularea hotărârii favorabile acestora. În plus, era vorba de plata a încă 1,5 milioane de euro drept prejudiciu material, 5.000 de euro cu titlu de prejudiciu moral şi 10.000 euro cu titlu de costuri şi cheltuieli.
Fă parte din comunitatea AGORA. Susține jurnalismul independent și transparent din Republica Moldova. Avem nevoie de tine pentru a continua să ne facem munca cu dedicație și curaj!
Vezi și aceste știri

Demisia magistratului care a judecat cazul „Gemeni” pentru care R. Moldova a pierdut la CtEDO, aprobată de Comisia juridică

Procuratura, despre cazul „Gemeni”: „Vor fi audiați judecători și vor fi studiate dosarele”
