
Pro Moldova: E necesar un Cod al Sănătății, iar moldovenii stabiliți peste hotare nu ar trebui să achite polița de asigurare medicală
R. Moldova ar trebui să aibă un Cod al Sănătății și o Strategie de Dezvoltare pentru anii 2020-2030. La fel, moldovenii stabiliți peste hotarele țării și care doar vizitează țara de origine nu ar trebui obligați să achite asigurarea de asistență medicală. Cel puțin asta se conține în proiectele legislative înregistrate de grupul parlamentar Pro Moldova.
・
Potrivit deputatei și fostei ministre a Sănătății, Ruxanda Glavan, fracțiunile parlamentare ar trebui să formeze o comisie, care va elabora un Cod al Sănătății și Strategia de Dezvoltare pentru anii 2020-2030.
„Este evident deficitul de lucrători medicali, dotarea inadecvată a instituțiilor medicale, coordonarea ineficientă între instituțiile responsabile de sănătate publică și celelalte componente ale sistemului de sănătate. La fel, am văzut procese de coordonare intersectorială slabe”, a declarat deputata și fosta ministră a Sănătății, Ruxanda Glavan.
Al doilea proiect de lege propus de grupul Pro Moldova este excluderea obligativității de a achita prima de asigurare medicală pentru moldovenii care se întorc în țară pentru perioade scurte.
„O bună parte din cetățenii R. Moldova care sunt emigranți revin în țară pentru scurtă perioadă. În restul anului, ei lucrează în alte țări. O bună parte dintre ei dețin permise de ședere, fiind asigurați medical în statele unde activează. Este necesar să excludem obligativitatea primei de asigurare de asistență medicală pentru cetățenii R. Moldova care nu trăiesc permanent în R. Moldova sau cei care se află pe o perioadă mai mică de 183 de zile. În același timp, aceștia sunt în drept să beneficieze de asistență medicală, serviciile fiind achitate din cont propriu”, a declarat deputata Eleonara Graur.
Precizăm că începând cu 1 aprilie curent, toți moldovenii și străinii cu permis de ședere, care intră pe teritoriul R. Moldova și nu dețin poliță de asigurare, sunt obligați să o achite în sumă fixă. O decizie în acest sens a fost luată de Comisia pentru Situații Excepționale.