20 de camioane pline cu produse sanitare au pornit din România spre Chișinău. Orban: Sper să nu fie un gest exploatat politic

20 de camioane pline cu produse sanitare au pornit din România spre Chișinău. Orban: Sper să nu fie un gest exploatat politic

Un convoi de 20 de autovehicule cu echipamente de protecție și produse sanitare a plecat din România către Republica Moldova. Anunțul a fost făcut de premierul român, Ludovic Orban. Oficialul a spus că acestea ar trebui să treacă Prutul joi dimineața.

Lotul constă în 500.000 de măști de protecție de tip FFP2, 25.000 de combinezoane, 5.000 de viziere, 5.000 de ochelari de protecție, 200.000 de mănuși, 2.800 de cutii de medicamente, 10 izolete cu presiune negativă pentru transportul pe targă și circa 80.000 de litri de alcool sanitar.

Transportul echipamentelor va fi realizat cu camioane aparținând Ministerului Apărării Naționale din România și Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU) din cadrul Ministerului Afacerilor Interne al statului vecin.

Publicitate

„Acum 30 de ani, a avut loc trecerea liberă a Prutului de o manifestație cunoscută drept Podul de Flori, una la care au participat peste un milion de români de pe ambele maluri ale Prutului. Astăzi, când aniversăm 30 de ani de la acest eveniment istoric, Guvernul României face un gest umanitar de solidaritate pentru cetățenii R. Moldova, pentru sistemul de sănătate din RM, pentru a putea să-i ajutăm pe frații noștri de peste Prut într-o situație dificilă. (...) Cred că e un gest firesc pe care-l facem și sper ca unii să nu-l exploateze politic. E un gest pentru cetățeni, indiferent că sunt români sau au altă apartenență etnică”, a spus Orban.

Amintim că, de dimineață, premierul Ion Chicu a anunțat că ajutorul umanitar din România nu va ajunge astăzi la Chișinău, după cum era planificat. Potrivit lui Chicu, ar fi vorba de niște proceduri de pregătire care nu ar fi fost finalizate.

Guvernul României a aprobat în şedinţa de săptămâna trecută acordarea unui ajutor umanitar pentru Republica Moldova în valoare de 16,5 milioane de lei românești, sub forma unor materiale sanitare necesare pentru a face faţă eforturilor de limitare a răspândirii infecţiei cu coronavirus.

Fă parte din comunitatea AGORA. Susține jurnalismul independent și transparent din Republica Moldova. Avem nevoie de tine pentru a continua să ne facem munca cu dedicație și curaj!

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal