
O companie de taxi din capitală, amendată cu 75.000 de lei pentru livrare de produse. Ce spune poliția
O companie de taxi din capitală și-a reorientat activitatea, pe timp de pandemie, spre servicii de livrare a produselor alimentare. Gestul s-a soldat cu aplicarea unei amenzi din partea autorităților. Este vorba despre compania itaxi, căreia i-a fost aplicată o amendă maximă pentru persoane juridice, în valoare de 75.000 de lei. Aceasta și-a exprimat nemulțumirea privind sancționarea într-o postare pe Facebook. În același timp, poliția spune că agentul economic a fost amendat pentru că livra fără autorizație.
・
„În ultimele luni, în actualul context pandemic, acțiunile noastre au avut la bază demersuri caritabile - livrări de alimente și materiale esențiale pentru categoriile defavorizate, precum și mii de transporturi gratuite pentru cadrele medicale aflate în linia întâi în lupta împotriva efectelor pandemiei. Cu toate acestea, deși noi ajutăm oamenii să nu iasă din casă și le preluăm livrările, pentru a nu îi expune la niciun risc de contaminare, suntem sancționați de autorități tocmai pentru că le-am pune în pericol siguranța”, se arată într-un mesaj postat pe pagina de Facebook a companiei.
Contactată de AGORA, ofițera de presă al Inspectoratului Național de Investigații, Ionela Bivol, a declarat că amenda a fost aplicată pentru livrarea produselor alimentare fără autorizație.
Citește și: Cât te poate costa încălcarea regimului de carantină? „Prețul” amenzilor în mai multe țări ale lumii
„Prin intermediul automobilelor din cadrul companiei au fost transportate produse alimentare, cum ar fi legume, carne, pește. Pentru aceste tipuri de mărfuri este nevoie de condiții speciale de transportare, însă compania nu a avut autorizație pentru aceste produse”, a declarat Ionela Bivol.
Valoarea amenzii a fost stabilită pentru numărul de automobile implicate în livrarea produselor.
„În cadrul acestor acțiuni, au fost utilizate 200 de automobile ale companiei. Pentru a nu fi aplicată câte o amendă pentru fiecare automobil, a fost amendată compania cu amenda maximă”, a adăugat ofițera de presă.
Într-un răspuns oferit pentru AGORA, itaxi spune că a contestat sancțiunea pe 6 mai.
„Impusă pe durata unui moratoriu, bazată eminamente pe un vid legislativ pe care deja facem demersuri să îl acoperim, sancțiunea nu este justificată altfel decât prin taxarea unui demers de solidaritate pe timp de criză. itaxi își asigură utilizatorii și partenerii că va continua să inoveze, cu accent pe calitatea serviciilor furnizate”, se arată în răspunsul companiei.
Anterior, proprietarul unui mic restaurant din Chișinău, Vitalie Răilean, a fost amendat de poliție cu 75.000 de de lei pentru că ar fi funcționat pe timp de pandemie. Bărbatul susține că a fost amendat abuziv, iar localul nu funcționa.
La final de aprilie, mai multe persoane, echipate cu măști, mănuși, dar și pancarte, au organizat un flashmob în fața monumentului Ștefan cel Mare din capitală. Participanții au cerut anularea tuturor amenzilor aplicate în perioada stării de urgență.
După acel protest, șeful statului, Igor Dodon, a spus că nu admite ideea iertării amenzilor aplicate pe perioada stării de urgență. Dodon este de părere că o asemenea abordare din partea oamenilor legii îi responsabilizează pe moldoveni.
Persoanele juridice, conform legislației, plătesc pentru încălcarea regimului instituit de autorități de la 50.000 până la 75.000 de lei (aproximativ 2.538 - 3.808 de euro).
Fă parte din comunitatea AGORA. Susține jurnalismul independent și transparent din Republica Moldova. Avem nevoie de tine pentru a continua să ne facem munca cu dedicație și curaj!