
Cum se fac banii în media? Experiența AGORA povestită de Irina Ghelbur la #AntiConferință. The Newsroom (VIDEO)
Când am făcut șase ani, am vrut să ne deschidem sufletele și să ne depășim fricile. Am făcut-o sincer și încărcați de emoții, la prima ediție #AntiConferință. Cât de mult ne-au tremurat vocile când am ieșit pe scena Teatrului „Satiricus” puteți vedea și auzi începând de astăzi. Cea care a spart gheața în seara zilei de 18 februarie a fost managera Interact Media, Irina Ghelbur.
・
„Eu sunt la AGORA de patru patru ani. Până la AGORA n-am facut media și nici administrare de business. Tot ce am trăit în acești patru ani au fost fail-uri și reușite din care am învățat. Patru ani în urmă eram doar mama unui baiat de 3 ani - Ieremia. În doar patru ani, familia mea și extensiile ei s-au cvadruplat: plus un patruped nebun pe care-l cheama Gruia, plus un motan pe care-l cheama Motan, plus un biped pe care-l cheama Simion, plus un patruped mărișor de vreo 70 de kile pe care-l cheama Orhan Pamuk, plus 24 de colegi (bipezi) cu care facem AGORA, EA.md, ROOFOFFLINE-uri și facturi. Și pentru că „Viața-i viață, sănătate tuturor”, în patru ani, ecuația a avut și minusuri. Minus colegi care au decis să plece din țară, care au plecat să facă jurnalism în altă parte sau cărora nu le-a mai plăcut de noi și salariile pe care le dăm. Minus câteva sute de mii de lei în cont când ne trebuiau cel mai tare. Minus câteva contracte de publicitate de la branduri și partide supărate. Minus un Motan”, și-a început Irina discursul.
„Șase ani în urmă AGORA înseamna un site drăguț, curățel, pe nișa de business și economic. Astăzi AGORA înseamnă 30.000 cititori pe zi, 40 de știri scrise pe zi, 25 de oameni care lucrează în toată compania, dintre care doar șapte fac parte nemijlocit din redactia AGORA. Suntem probabil una din puținele instituții media din Moldova cu un număr așa de mare de staff non-editorial. AGORA înseamnă platforma web pe care intrați de la calculatoare sau de pe mobil, aplicația mobilă (în curând apare o versiune nouă), înseamnă o comunitate de peste 60.000 de oameni pe Facebook, vreo 4.000 pe Instagram, înseamnă evenimentele de pe acoperiș - ROOFOFFLINE, înseamnă o grămadă de producții video, un podcast haios despre politică și politicienii din Moldova, mai nou înseamnă cursuri și traininguri de new-media pentru tineri. Cum zice Cristian Lupșa despre „Decât o Revistă”: este complet alt animal”.
Irina Ghelbur.
Autor:
Fă parte din comunitatea AGORA. Susține jurnalismul independent și transparent din Republica Moldova. Avem nevoie de tine pentru a continua să ne facem munca cu dedicație și curaj!
Din culisele unei companii media din Republica Moldova
Ceea ce se vede din afara unei redacții, de multe ori nu e tocmai ceea ce se întâmplă în interior. Cei 30.000 de cititori care intră zilnic pe site și citesc știrile noastre nu știu, și nici nu au de unde să știe cine și ce stă în spatele newsroom-ului, ce drame sau ce mici bucurii trăiesc oamenii din redacție.
„Donațiile pe care le primim lunar de la 24 de Patroni însumează 108 dolari. Ne ajung pentru plata unui server.”
Irina Ghelbur.
Autor:
În realitate, AGORA își suplinește conturile din publicitate, evenimente, proiecte (50% din venituri) și din granturi (celelalte 50%).
„Vara trecută, când făceam atacuri de panică înainte de ROOFOFFLINE, eram cel puțin bizară în fața oamenilor. Eveniment de succes, curg banii peste noi. Cu o lună înainte de primul eveniment din vara lui 2019 aveam minus 50.000 de lei în buget (¼ din fondul salarial al companiei) și mă gândeam serios dacă a meritat să bag echipa în așa ceva. Peste câteva zile au început să ne confirme partenerii că vin cu noi. La primul eveniment faceam 300 de euro profit brut. Doi ani în urmă, când am schimbat toată tehnica din companie, cei care îi vedeau pe jurnaliștii AGORA cu Mac-uri credeau că suntem bogați. Până la acel grant, care ne-a permis sa facem achiziția de Mac-uri, la jumătate de redacție laptopurile se desfăceau în două, se blocau și lucrau ca un tractor sovietic. Era un act de adrenalină să încerci să dai un Breaking News fără ca să nu ți se blocheze calculatorul la BREAKING”, a mai povestit Irina Ghelbur.
„Trei ani în urmă în timp ce treceam printr-o mare criză financiară, nimeni n-a simțit că pe AGORA sunt mai puține știri sau a scăzut calitatea conținutului. Tocmai preluasem funcția de director, dădusem primele salarii și vedeam cum conturile se golesc mai repede decât ne vin încasările. Descopeream ce înseamnă disperarea. Drama de a le scrie oamenilor cu care lucrezi că nu ai bani să-i plătești. Șocul conturilor blocate pentru întârzierea plăților la stat. Drama de a decide să reducem echipa, o decizie pe care o regret enorm până în prezent și pe care o consider cel mai mare fail de management al meu”, a mai adăugat Irina.
Ne-a salvat atunci un grant obținut de la Ambasada SUA
Lecția acestei crize a fost că trebuie să ne schimbăm formula de lucru. Dacă voiam să funcționăm bine, trebuia să începem să gândim ca un business și să avem viziuni mari. Am restructurat compania și am pus altfel accentele. Redacția a devenit o parte a companiei. Am crescut importanța tehnologiei și am adunat oameni în echipă care să ne ajute cu soluțiile IT, am dezvoltat un departament comercial care să lucreze activ pe aducerea clienților și încasărilor în companie, astfel încât să putem plăti oamenii din redacție.
„Noi credem că jurnalismul trebuie să fie mai puțin dependent de granturi și de publicitate și mai mult dependent de voi, de cititori. Pentru ca în momentul în care o companie se supără și-și retrage reclama de pe site, jurnaliștii să continue să scrie. Pentru ca în momentul în care nu reușim să convingem un grantor, jurnaliștii să continue să scrie.”
Irina Ghelbur.
Autor:
Dar poate cel mai important - pentru ca voi, cititorii sa puteti spune redactiei ce v-ar placea sa sa cititi si in ce format, iar redactia, sustinuta de voi sa poata face asta.
AGORA vrea în continuare să facă jurnalism independent, transparent, relevant și să ofere conținut gratuit pentru toată lumea!
AGORA vrea să facă asta alături de voi și finanțat de membrii comunității. De curând, am lansat pe AGORA pachetele de membership. Fiecare din ele are beneficii, fiecare din ele contribuie la creșterea capacității redacției. În patru ani, noi sperăm ca familia noastră să adune celmpuțin 800 de membri (bipezi) cu care vom face AGORA, EA.md, ROOFOFFLINE-uri și facturi. Asta înseamnă 200 de membri pe an.