
Antreprenorii din industria ușoară cer măsuri urgente în condiții de criză. „Sectorul se confruntă cu probleme economice grave”
Agenții economici din cadrul Asociației Patronale a Industriei Ușoare vin cu un șir de solicitări către autorități, astfel încât să poată activa în condiții de criză. Cererile și soluțiile propuse au fost discutate în cadrul unei întrevederi cu președintele Igor Dodon, care le-ar fi promis că va expedia mesajul către Guvern și Parlament.
・
Mai exact, potrivit APIUS, companiile din industria ușoară se confruntă cu probleme economice grave din cauza sistării comenzilor externe și ale vânzărilor în centrele comerciale din țară. La fel, fondatorii companiilor nu ar dispune de bani suficienți, pentru a achita salariile și chiriile până la sfârșitul anului.
Una din soluții ar fi aprobarea unei strategii naționale pentru susținerea producătorilor locali, precum și adoptarea unor reglementări tehnice naționale în baza standardelor internaționale privind confecționarea de consumabile medicale calitative, iar statul să achiziționeze aceste produse de la antreprenorii autohtoni.
La fel, companiile au solicitat președintelui țării ca întreprinderile care contribuie la formarea bugetului național și au câteva zeci sau sute de angajați să fie considerate prioritare în procesul de achiziții publice de stat, să fie suspendată până la sfârșitul anului curent taxa de 10.000 de lei pentru deschiderea unei platforme comerciale on-line, modernizarea programului trans-frontalier ASYCUDA prin stabilirea unui nou modul operațional pentru declarațiile vamale on line, examinarea scutirii de taxe vamale ale livrărilor în sumă de până la 500 de euro, imperativitatea reeșalonării creditelor bancare ale agenților economici, oferirea unor credite la o dobîndă minim posibilă, precum și necesitatea subvenționării cu 60% a salariului brut per angajat din partea statului pentru perioada stării de urgență.
„Din moment ce a fost stabilit planul de achizitii publice, statul trebuia să comunice necesitățile reale care există în diverse sectoare, dialogând la direct prin intermediul presei cu toți agenții economici autohtoni în mod transparent, explicând clar cerințele față de etalonul fiecărui echipament medical necesar a fi achiziționat de către stat. Astfel, s-ar fi exclus serviciile comerciale intermediare între producător și cumpărător și s-ar fi limitat importurile doar la bunurile necesare instituțiilor medicale care nu se produc în R. Moldova”, a menționat directoarea executivă APIUS, Corina Cojocaru.
Președintele Igor Dodon ar fi dat asigurări că procesul de achiziții publice ale consumabilelor medicale trebuie să fie unul centralizat și transparent, iar unele propuneri vor fi înaintate Guvernului spre examinare ș implementare, altele vor fi transmise Parlamentului pentru elaborarea unor inițiative legislative.
Din totalul comerțului extern anual al țării noastre, industria ușoară a înglobat în jur de 430 de milioane de dolari.