Avia Invest, datoare cu peste 22,3 milioane de lei față de AAC. Chicu: „Nu e de ajuns că fiecare cetățean al țării este jecmănit de nouă euro”

Avia Invest, datoare cu peste 22,3 milioane de lei față de AAC. Chicu: „Nu e de ajuns că fiecare cetățean al țării este jecmănit de nouă euro”

Compania „Avia Invest” SRL e datoare cu peste 22,3 milioane de lei față de Autoritatea Aeronautică Civilă (AAC). Astfel, AAC a solicitat intentarea dosarului de executare pentru neplata datoriei, care s-ar fi acumulat în rezultatul neachitării pe parcursul a 18 luni a plăților pentru „supravegherea și menținerea condițiilor de certificare ale aerodromurilor”. 

Potrivit AAC, au fost inițiate mai multe cauze civile în instanța de judecată, iar în consecință între Autoritatea Aeronautică Civilă și SRL „Avia Invest” a fost încheiat un contract de tranzacție. Prin contractul dat, cu modificările și completările ulterioare, Avia Invest s-a obligat să stingă datoria față de AAC prin plăți lunare, conform unui grafic agreat de comun acord.

Pentru luna aprilie, curent, Avia Invest SRL, avea obligația să achite tranșa în valoare de peste 11 milioane de lei, ceea ce nu s-a întâmplat.

În comunicatul instituției se precizează că aceste datorii au fost acumulate în perioada când Aeroportul Internațional Chișinău activa în condiții normale, cu un trafic de pasageri în creștere, iar sumele respective au fost colectate de către Avia Invest, de la pasageri, pentru a fi transferate la bugetul de stat, însă au fost utilizate în alte scopuri. Totodată, Avia Invest inregistrează rețineri pentru achitarea taxelor de supraveghere, pentru lunile februarie și martie, în valoare de peste șase milioane de lei.

În scurt timp și premierul Ion Chicu a venit cu o reacție în acest caz pe pagina lui de facebook.

„La 5 iulie 2019, cineva (luptând avan cu schemele) i-a oferit „investitorului” în unicul nostru aeroport o vacanță de plată a restanțelor față de stat. Nu e de ajuns că fiecare cetățean al țării este jecmănit de nouă euro, ca urmare a pierderii (de-facto) a aeroportului pe 49 de ani, dar nici măcar plățile față de stat nu se onorează la timp. Nu înțeleg, ce-i face pe unii să spere, că și cu guvernul actual le va merge tot așa?”, a scris Chicu.

Precizăm că Aeroportul Internațional Chișinău, gestionat de compania „Avia Invest” percepe o taxă pentru modernizare de nouă euro pentru fiecare pasager plecat.

Publicitate

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal