
Manole apelează la structurile diplomatice din R. Moldova în legătură cu tensiunile asupra CC: Vom rămâne imparțiali, indiferent de presiuni
Președinta Curții Constituționale (CC), Domnica Manole, iese la rampă după ce mai multe figuri politice au spus că judecătorii CC ar fi filați și presați. Magistrata a apelat la structurile diplomatice din țara noastră pentru ca acestea să monitorizeze situația. Manole a dat asigurări că judecătorii Înaltei Curți vor rămâne imparțiali, în pofida presiunilor.
・
Manole a trecut în revistă toate acțiunile Înaltei Curți care au dus la tensionarea situației. Potrivit ei, totul a început pe data de 9 aprilie, când CC a suspendat efectul legii adoptate prin angajare de răspundere de către Guvernul Chicu.
„În aceeași zi, președintele de atunci a CC, Vladimir Țurcan a avut o conversație telefonică cu președintele Igor Dodon, la inițiativa celui din urmă. Ceilalți judecători ai CC, de altfel, au aflat despre asta de la o emisiune TV. Potrivit președintelui, Țurcan a comunicat că doar patru judecători au votat pentru suspendarea legii, iar el a avut o opinie separată, fapt interzis prin lege”, a punctat Manole.
Magistrata spune că după destituirea lui Țurcan, judecătorii CC au devenit „ținta unor atacuri mediatice”.
„Înalți demnitari de stat, inclusiv președintele Igor Dodon, au lansat mesaje de natură să creeze o atmosferă publică negativă în jurul CC și să discrediteze judecătorii. S-a spus că judecătorii ar face jocul unor clanuri, că ar bloca inițiative sociale de sprijin al cetățenilor și vor să paralizeze funcționarea statului în plină criză, că asta ar duce la neplata pensiilor și salariilor. S-a spus că în funcție de unele hotărâri, CC va deveni capturată și trebuie să-și asume consecințele”, a spus Manole.
„Mai multe persoane publice au spus că judecătorii CC ar fi urmăriți de structuri speciale, presa a relaltat că unul din judecători ar fi șantajat cu un dosar penal. Tot în presă a mai apărut informația că structurile statului caută scenarii infracționale, iar președintele comisiei juridice a cerut revocarea a trei membri CC”, a enumerat judecătoarea.
Ea spune că plenul Curții a decis să comunice aceste fapte tuturor partenerilor internaționali, ca aceștia să știe „despre situația tensionată, creată artificial, din prima sursă”. Domnica Manole a declarat că s-a adresat și Comisiei de la Veneția, Parlamentului European și altor structuri internaționale
„Vă asigurăm că judecătorii vor activa în strictă conformitate cu Legea Supremă și vor rămâne imparțiali, indiferent de presiuni”, a conchis magistrata.
Pe 4 mai, plenul Curții Constituționale (CC) a sesizat Procuratura Generală (PG). Instituția spune că sesizarea e „în legătură cu declarațiile din presă ale unor figuri publice și cu presupusele filaje și intimidări la adresa unor judecători ai Curții”.
Fă parte din comunitatea AGORA. Susține jurnalismul independent și transparent din Republica Moldova. Avem nevoie de tine pentru a continua să ne facem munca cu dedicație și curaj!