Un deputat PSRM va depune o cerere de recuzare a unui judecător al Curții Constituționale

Un deputat PSRM va depune o cerere de recuzare a unui judecător al Curții Constituționale

Deputatul PSRM, Vasile Bolea, va depune, la ședința de joi a Curții Constituționale (CC), o cerere de recuzare a judecătorului CC, Nicolae Roșca. Anunțul a fost făcut de ales pe pagina sa de Facebook. Bolea a precizat că judecătorul ar fi subiectiv, iar pentru un proces imparțial și echitabil singura soluție ar fi recuzarea acestuia.

„Domnul Roșca pe perioada activității sale anterioare a pledat în calitate de avocat al Maiei Sandu. A fost candidat la alegerile parlamentare din 2019 al Blocului ACUM pe cota PAS. În asemenea circumstanțe , subiectivismul și atașamentul moral al judecătorului Curții Constituționale Nicolae Roșca față de autorul sesizării Sergiu Litvinenco devine indubitabil în condițiile descrise mai sus. În procesul judecării cauzelor , judecătorul trebuie să examineze cauzele în condiții care exclud orice influență din afară asupra lui”, a mai scris Bolea.

Agora amintește că pe 7 mai Curtea Constituțională se va întruni în ședință pentru a examina sesizările deputaților cu privire la acordul de împrumut cu Federația Rusă.

Publicitate

Precizăm că, la 23 aprilie, grupul parlamentar PRO Moldova a contestat la Curtea Constituțională acordul semnat între Federația Rusă și Guvernul R. Moldova privind împrumutul financiar de 200 de milioane de euro.

Pe 24 aprilie, Partidul Acțiune și Solidaritate a depus la CC o sesizare privind exercitarea controlului constituționalității unor prevederi ale aceluiași acord. Unul dintre argumentele PAS e că R. Moldova s-ar putea îndatora masiv față de Rusia, prin transformarea creditelor companiilor moldovenești luate de la băncile rusești în datorie către statul rus.

La 27 aprilie , o sesizare similară a fost depusă de Platforma Demnitate și Adevăr. Deputații consideră că acordul n-ar fi fost negociat și că ar pune în pericol economia națională.

De menționat că pe 29 aprilie, Bolea a sesizat Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), cerând ridicarea mandatelor de judecători ai Curții Constituționale deținute de Liuba Șova, Nicolae Roșca și Domnica Manole. Pe 5 mai, CSM a readresat sesizarea deputatului către Guvern și Parlament. În decizia sa, CSM-ul constată că urmărirea disciplinară în privința magistraților constituționali poate fi inițiată doar de autoritatea care i-a numit în funcție.

Fă parte din comunitatea AGORA. Susține jurnalismul independent și transparent din Republica Moldova. Avem nevoie de tine pentru a continua să ne facem munca cu dedicație și curaj!

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal