Avia Invest reacționează: „Guvernarea se comportă în această situație precum baba profitoare din romanul lui Dostoievski”

Avia Invest reacționează: „Guvernarea se comportă în această situație precum baba profitoare din romanul lui Dostoievski”

 După ce Autoritatea Aeronautică Civilă a prezentat o serie de informații potrivit cărora „Avia Invest” SRL i-ar fi datoare cu peste 22,3 milioane de lei, compania reacționează și califică declarațiile AAC drept „manipulatorii și care nu prezintă în totalitate adevărul și dedesubturile situației”. Potrivit „Avia Invest”, suma de peste 22 de milioane de lei, prezentată de Autoritatea Aeronautică Civilă ca fiind datorie, este de fapt o parte din penalități, rezultate din datoriile istorice ale companiei Air Moldova, încă din perioadă în care era în gestiunea statului.

„Prin urmare, datoriile Air Moldova către Avia Invest au determinat reţineri de plăţi către AAC, iar investitorul aeroportului este obligat acum, într-o perioadă de criză profundă, să plătească penalităţi peste penalități pentru gestionarea frauduloasă a unei companii aeriene de către stat. Guvernarea se comportă în această situație precum baba profitoare din romanul lui Dostoievski, profitând de alții și ținând cont doar de propriile beneficii”, se arată în comunicatul companiei.

Avia Invest menționează că suma datoriei a fost achitată integral către AAC, inclusiv și o parte din penalități:

„Iar executare silită a penalităților rămase, într-o perioadă de criză, este lipsită cel puțin de bun simț și denotă intenții deloc binevoitoare către compania Avia Invest”.

Potrivit comunicatului emis de companie, sechestrele aplicate de autorităţi pe conturile Avia Invest, au adus la imposibilitate de a achita salariile la peste 600 de angajaţi, în condițiile unei crize sociale și economice fără precedent pentru Republica Moldova.

„Statul încearcă să se îmbogățească pe timp de criză. Dovadă a implicării Guvernului în această chestiune este și graba cu care a distribuit comunicatul de presă al AAC, cu acuzații denigratoare la adresa agentului economic.Cu toate acestea, în pofida situației create, a consecințelor pandemiei care au redus la zero activitatea „Avia Invest” a adoptat o politică loială față de companiile aeriene, scutindu-le de taxe, iar pe agenții economici din aeroport de plata chiriilor”, se mai arată în comunicat.

AGORA amintește că pe 6 mai Autoritatea Aeronautică Civilă a solicitat intentarea dosarului de executare pentru neplata datoriei, care s-ar fi acumulat în rezultatul neachitării pe parcursul a 18 luni a plăților pentru „supravegherea și menținerea condițiilor de certificare ale aerodromurilor”.

În scurt timp și premierul Ion Chicu a venit cu o reacție în acest caz pe pagina lui de facebook.

„La 5 iulie 2019, cineva (luptând avan cu schemele) i-a oferit „investitorului” în unicul nostru aeroport o vacanță de plată a restanțelor față de stat. Nu e de ajuns că fiecare cetățean al țării este jecmănit de nouă euro, ca urmare a pierderii (de-facto) a aeroportului pe 49 de ani, dar nici măcar plățile față de stat nu se onorează la timp. Nu înțeleg, ce-i face pe unii să spere, că și cu guvernul actual le va merge tot așa?”, a scris Chicu.

Precizăm că Aeroportul Internațional Chișinău, gestionat de compania „Avia Invest” percepe o taxă pentru modernizare de nouă euro pentru fiecare pasager plecat.

Fă parte din comunitatea AGORA. Susține jurnalismul independent și transparent din Republica Moldova. Avem nevoie de tine pentru a continua să ne facem munca cu dedicație și curaj!

Publicitate

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal