Cele 20 de camioane pline cu ajutor umanitar din partea României au ajuns în R. Moldova, însă nu în Piața Marii Adunări Naționale, ci sub podul din cartierul Telecentru, pe șoseaua Hîncești. Decizia a fost întâmpinată cu unele critici din partea câtorva politicieni din opoziție, care au spus că aceasta nu este o întâmpinare pe măsură.
Joi dimineața, consilierii municipali ai fracțiunii Platforma DA au anunțat că au depus un demers către primarul general al capitalei, Ion Ceban, cu privire la desfășurareea evenimentului.
„Cele 20 de camioane cu echipamente sanitare trebuie să fie întâmpinate pe măsură! Din respect față de gestul generos al României consilierii au solicitat desfășurarea evenimentului solemn de primire a ajutorului umanitar în Piața Marii Adunări Naționale și au obținut autorizaţia de a desfășura acolo evenimentul desfăşurare a evenimentul”, au anunțat consilierii locali din Platforma DA. Chiar și așa, ajutorul a ajuns... sub pod.
„Mulţumim, România, pentru ajutorul tău necondiţionat şi dezinteresat. Mulţumim, România, pentru lecţia de modestie, răbdare şi cumpătare. Ştim că nu te-ai aşteptat la un pod de flori, dar nici n-ai meritat flori sub pod. Dar nu pentru flori ai venit azi aici. Ai venit să salvezi vieţi. Mulţumim, România!”, a scris și lidera PAS, Maia Sandu.

Critici a adus și fosta ministră a Sănătății din Guvernul Sandu, Ala Nemerenco.
„Dacă întâlnirea convoiului cu ajutor umanitar are loc într-adevăr sub Podul de la șos. Hîncești, o putem considera o plamă obraznică, ba chiar sfidătoare adusă de guvernarea actuală bunului simț și sentimentelor de recunoștință pe care le trăim noi, cetățenii Republicii Moldova, față de gestul Guvernului României și celor care în clipe grele pentru ei s-au împărțit frățește și cu noi. Alegerea acestui loc, sub un Pod, îl putem înțelege ca un răspuns zeflemitor la ... Podul de Flori? Pod ați vrut? Pod să-aveți! Așa și trăim. Servili, în genunchi. Sub pod. Și sub poduri”, a comentat Nemerenco.

Decizia de a parca convoiul sub podul de pe șoseaua Hîncești a fost taxată și de președintele Partidului Democrat, Pavel Filip.
„Pentru un astfel de ajutor se mulțumește nu sub pod, ci în Piața Marii Adunări Naționale - unde în 1989, 700 mii de oameni au cerut limba română - limbă oficială. Am comunicat colegilor încă de ieri aceste nemulțumiri. Regret decizia Guvernului și mă desolidarizez de atitudinea autorităților față de suportul venit de la București”, a scris acesta.
O reacție similară a avut și fostul premier moldovean, Ion Sturza.
„Sub pod, так sub pod... Mai bine ar fi fost pe pod (PMAN). Astăzi am văzut o disonanță cognitivă la conducerea de vârf a statului moldovenesc. Unul cu cetățenie română și unul cu cetățenie rusească. Unul pe pod, altul sub...
Scuze, frați romani, aceasta este realitatea moldovenească – disonanța. Important e că a ajuns! Are o mare încărcătură emoțională! Pentru unii e un simbol, pentru alții - „sare” pe orgoliul rănit. Pentru alții - o ocazie să-și mai tragă un selfie. Avem di tăti... Pentru mine este mai important faptul că, datorită acestui ajutor, vor fi salvate vieți omenești. Că vom trece mai ușor peste această suferință epică”, a scris Sturza.
Amintim că lotul constă în 500.000 de măști de protecție de tip FFP2, 25.000 de combinezoane, 5.000 de viziere, 5.000 de ochelari de protecție, 200.000 de mănuși, 2.800 de cutii de medicamente, 10 izolete cu presiune negativă pentru transportul pe targă și circa 80.000 de litri de alcool sanitar.
Guvernul României a aprobat în şedinţa de săptămâna trecută acordarea unui ajutor umanitar pentru Republica Moldova în valoare de 16,5 milioane de lei românești, sub forma unor materiale sanitare necesare pentru a face faţă eforturilor de limitare a răspândirii infecţiei cu coronavirus.