Banca Mondială: PIB-ul se va contracta cu 3,1% în 2020, iar investițiile vor scădea cu 15%.
Instituția recomandă mai puține vorbe și mai multe fapte

Banca Mondială: PIB-ul se va contracta cu 3,1% în 2020, iar investițiile vor scădea cu 15%. Instituția recomandă mai puține vorbe și mai multe fapte

Economia R. Moldova va înregistra o scădere majoră în acest an. PIB-ul se va contracta cu minim 3,1%, consumul populației se va reduce, precum și investițiile cu 15%. De asemenea, veniturile publice vor scădea cu 2%, iar cheltuielile cu 18%. Datoria publică va fi de 6,6 puncte procentuale, până la 33,1%. Acestea sunt câteva prognoze și date prezentate de Banca Mondială, privind economia țării noastre pe timp de pandemie. Experții economici au făcut apel către autorități și anume „să limiteze spațiul pentru discuții și să elaboreze politici transparente”. Managerul de țară al Băncii Mondiale, Anna Akhalkatsi, a confirmat ferm că instituția va continua să sprijine financiar țara noastră. 

Potrivit estimărilor făcute de experții economici ai Băncii Mondiale, creșterea economică în anul 2019 a fost de 3,6%, o creștere mai mică decât s-a anticipat, iar datele pentru primele trei luni ale anului 2020 au fost destul de bune.

„Avem creșteri substanțiale în industrie. Avem un avans puternic în comerțul intern, care a crescut cu 16 la sută și ne așteptăm la o dinamică pozitivă în trimestrul întâi. Însă, începând cu luna martie, carantina și măsurile impuse pentru a combate răspândirea pandemiei vor avea un impact sever asupra economiei. Inflația scade deja a treia lună consecutiv, astfel că a înregistrat în luna martie 5,9%. Creditele au scăzut cu 8,3%, de la vârful din decembrie 2019, iar depozitele noi au scăzut cu 2,5%. Rezervele valutare ale țării s-au diminuat de la începutul anului, astfel că la sfârșitul lunii aprilie s-au diminuat cu 6%, însă datorită creditului FMI, acestea au fost recuparate.

Publicitate

Pentru 2020 ne așteptăm ca veniturile la bugetul public să scadă considerabil, precum și o creștere substanțială a cheltuielilor, care va aduce un deficit de 7,6% din PIB, conform ultimelor amendamente aprobate de autorități. Veniturile publice vor scădea cu 2%, iar cheltuielile cu 18%. Datoria publică și public garantată va fi de 6,6 puncte procentuale, până la 33,1%.

Economia R. Moldova va înregistra o scădere majoră în acest an. Dacă pandemia va fi ținută sub control în prima jumătate a acestui an, în a doua jumătate vom înregistra o anumită creștere economică. PIB-ul se va contracta cu minim 3%. De fapt cifra pe care o prezentăm este de - 3,1%. Restricțiile și carantina vor avea un impact negativ asupra veniturilor populației prin diminuarea salariilor, dar și a remiterilor. Consumul populației se va reduce, precum și investițiile cu 15% în 2020. Cele mai afectate sectoare vor fi construcțiile, sectorul horeca, cel financiar și sectoarele dependente de materia primă din străinătate. Se va înregistra o scădere a inflației pe parcursul anului 2020 și o creștere în 2021, odată ce economia v-a avansa. După această descreștere, economia va crește în anul 2021 cu 4% și se prevede o creștere de 3,6% în 2022

Marcel Chistruga, economist Banca Mondială

Autor:

.

Potrivit unui sondaj realizat în 2019 de Banca Mondială, în țară sunt 360 de întreprinderi. În acest moment, specialiștii estimează că jumătate din acestea pot supraviețui timp de aproximativ 20 de săptămâni în condițiile actuale. Totodată, în cazul în care restricțiile economice vor fi prelungite până în luna august, atunci s-ar putea înregistra o reducere economică de 5,2 la sută.

Riscul restrângerii acestui scenariu e destul de mare, deoarece întreruperea prelungită a activității economice până în august, așa cum noi prognozăm ar putea provoca o reducere de 5,2 la sută, în loc de 3,1 la sută. Și aceasta va fi cea mai mare scădere din 2009, când a avut loc ultima criză financiară globală. Acest lucru va pune o presiune pe finanțele publice, care deja se confruntă cu nevoi de finanțare foarte mari, aproximativ 15% din PIB. Numărul de migranți reveniți va contribui la majorarea șomajului.

Sanja Madzarevic-Sujster, economistă, Banca Mondială

Autor:

Relaxarea măsurilor de blocare poate elibera consumul și investițiile, care ar putea duce la o creștere rapidă și în același timp dacă se prelungește, ar duce la deficiențe de lichiditate și închiderea întreprinderilor viabile anterior, perturbarea relațiilor de aprovizionare în lanț sau angajați obligați să plece, ceea ce ar putea submina productivitatea. Dacă virusul va persista după sfârșitul verii, recuperarea va fi umbrită de îngrijorările legate de reapariția epidemiei și o altă rundă de măsuri de izolare, în cazul în care vaccinul nu va fi gata până în toamnă”, a explicat economista BM, Sanja Madzarevic-Sujster.

Mai mult, experții spun că întreprinderile de stat ocupă o cotă parte din economie, până la 1,3% din PIB și sunt caracterizate de ineficiență gravă, care trebuie abordată corespunzător de autorități. Ei vin cu câteva recomandări în acest sens.

„Aprovizionarea întreprinderilor cu lichidități pentru a evita închiderea și disponibilizarea prin măsuri fiscale și financiare. La fel, sprijinirea gospodăriilor și păstrarea locurilor de muncă, în special prin măsuri de politici sociale și într-un final reducerea birocrației prin simplificarea și îmbunătățirea acestor dispoziții, inclusiv prin intermediul digitalului. Este important ca pentru viitor să ne concentrăm asupra politicilor care abordează și pot oferi o recuperare rapidă și echitabilă. Noi am identificat patru domenii cheie de intervenție care pot susține reziliența companiilor din R. Moldova.

E necesar să fie abordate obstacolele din calea concurenței, iar ele sunt prezentate de controlul prețurilor la tarife comerciale și bariere de intrare, de la o lege a insolvenței împovărâtoare la modul în care sunt aplicate controalele și inspecțiile. Atunci când vine vorba de implementarea politicilor este important să reducem spațiul pentru discuții și să asigurăm și să elaborăm politici deschise și transparente. Moldova are nevoie de instituții care să poată asigura și proteja concurența fiabilă, cum ar fi de exemplu o autoritate privind concurența, justiția, achizițiile publice și administrație publică, care să fie independentă și funcțională.

Natasha Rovo, economistă, Banca Mondială

Autor:

În concluzie, managerul de țară pentru R. Moldova al Băncii Mondiale, Anna Akhalkatsi, a declarat ferm că instituția pe care o reprezintă va continua să susțină în această perioadă țara noastră și nu doar.

Țara trebuie să profite de toate opțiunile disponibile pentru a naviga în criză, folosind asistență atunci când este disponibilă, cum ar fi accesul la finanțare prin instituții financiare internaționale, cum ar fi Banca Mondială în acest caz. Noi am am oferit un proiect de sprijin de urgență într-o perioadă foarte scurtă de timp. De asemenea luăm în calcul mobilizarea resurselor din cadrul proiectelor de educație, pentru a sprjini elevii care nu au acces la educația online.

Anna Akhalkatsi, manager-ul de țară pentru Moldova

Autor:

Moldova nu este singură, suntem aici pentru a acorda sprijin, precum și alți parteneri de dezvoltare și vom continua să avem un rol în revenirea la situația normală”, a menționat manager -ul de țară pentru Moldova, Banca Mondială, Anna Akhalkatsi.

Precizăm că Banca Mondială va aloca 160 de miliarde dolari în următoarele 15 luni pentru a frâna pandemia COVID-19 şi pentru a sprijini redresarea economică la nivel global.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal