Igor Dodon comentează zvonurile potrivit cărora Ion Chicu ar urma să demisioneze: „Vrabia mălai visează”

Igor Dodon comentează zvonurile potrivit cărora Ion Chicu ar urma să demisioneze: „Vrabia mălai visează”

După ce deputatul PAS, Mihai Popșoi, a lansat pe pagina sa de Facebook un zvon potrivit căruia premierul, Ion Chicu, s-ar gândi să-și dea demisia, președintele țării, Igor Dodon, a fost rugat de jurnaliști să comenteze situația. Șeful statului a precizat că asemenea ipoteze ar fi niște vise de-ale opoziției.

„Vrabia mălai visează. Am discutat cu domnul prim-ministru cu jumătate de oră în urmă, n-am auzit despre demisii sau ceva”, a spus Dodon.

Mai mult, șeful statului a precizat că nici ipotezele care spun că socialiștii și-ar fi dorit pentru alegerile parlamentare un sistem de vot mixt, nu sunt adevărate:

„Curtea Constituțională astăzi a declarat că alegerile parlamentare vor avea loc după sistemul proporțional de vot. Acest lucru l-au solicitat, inclusiv, deputații PSRM, inclusiv eu am semnat sub acea declarație de anul trecut”.

Precizăm că, în această joi, Curtea Constituțională a decis că alegerile parlamentare anticipate pot avea loc după sistemul proporțional de vot, însă doar după un an de când schimbarea sistemului electoral e publicată în Monitorul Oficial. Având în vedere că sistemul mixt a fost anulat prin votul deputaților pe 15 august 2019 și promulgat de urgență de președinte pe 16 august 2019, reiese că anticipatele pe liste de partid nu pot avea loc mai devreme.

Totodată, pentru a avea alegeri anticipate, e nevoie de dizolvarea parlamentului, iar această procedură este strâns legată, la rândul său, de o eventuală demisie sau demitere a unui Guvern.

Zvonurile despre demisia lui Chicu au apărut în contextul în care dizolvarea Parlamentului e posibilă doar dacă Executivul Chicu e demis sau își dă demisia până pe 9 mai.

Citiți mai multe despre procedurile legale aici: „Parlamentul poate fi dizolvat doar dacă, până la 9 mai, Guvernul este demis”. Litvinenco combate ideea lui Dodon despre anticipate

AGORA amintește că pe 13 noiembrie 2019, Ion Chicu a fost desemnat de Igor Dodon în funcția de prim-ministru.

Guvernul Ion Chicu a fost învestit cu votul de încredere al Legislativului cu votul a 62 de deputați socialiști și democrați. „Vă vom acorda tot suportul necesar”, a declarat președinta Parlamentului. Zinaida Greceanîi a sugerat că noua componență a Executivului este cea mai profesionistă din istoria Republicii Moldova.

Fă parte din comunitatea AGORA. Susține jurnalismul independent și transparent din Republica Moldova. Avem nevoie de tine pentru a continua să ne facem munca cu dedicație și curaj!

Publicitate

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal