Dragostea deschide granițe. Cum a reușit un câine al străzii să mobilizeze Ministerul Afacerilor Externe din România și Ambasada R. Moldova în țara vecină (FOTO)

Dragostea deschide granițe. Cum a reușit un câine al străzii să mobilizeze Ministerul Afacerilor Externe din România și Ambasada R. Moldova în țara vecină (FOTO)

Dragostea pentru animale deschide granițe. E și cazul patrupedului care a fost găsit  anterior fără labe pe strada Muncești din capitală. Câinele a reușit să sensibilizeze mii de oameni din țară, cât și de peste hotare. Miniștri, ambasadori, consuli și reprezentanți ai societății civile din R. Moldova și România și-au unit forțele pentru a transporta un câine rănit al străzii la București, pentru îngrijiri medicale. Astfel, Ambasada R. Moldova în România a expediat un document oficial prin care a cerut ca patrupedul și însoțitorii lui să ajungă în România, după ce a transportul în care se aflau a fost blocat la frontieră din cauza restricțiilor impuse pe timp de pandemie. 

Cei care în primul rând s-au oferit să transporte câinele în țara vecină au fost reprezentanții companiei „Ocean Fish”, care au pus la dispoziție un vehicul special pentru această cauză, iar ulterior au apelat la ajutorul mai multor persoane publice și de răspundere din țara noastră și din România.

Vicepreședinta companiei „Ocean Fish”, Alesea Brinzilă, ține să mulțumească unei echipe mari, care s-a mobilizat. Astfel, e vorba de ministrul Justiției din R. Moldova, Fadei Nagacevschii, Serviciului de Frontieră Leușeni, ambasadorul plenipotenţiar al R. Moldova în Romania, Gribincea Mihai, consulul R. Moldova în Romania, Anatol Patrașcu, avocatul Iurie Arama, fostul consul al R. Moldova în Romania Adrian Buga, Ministerul Afacerilor Externe al Romaniei și Serviciului de frontieră Albița, precum și șoferului care a avut rabdarea și grija pe toata durata traseului.

Publicitate

„Toți am coordonat și contribuit maxim posibil, doar ca acest cățel traumatizat, să ajungă la destinație și să poată fi salvat. Întrucat ne aflăm într-o perioadă dificilă din cauza pandemiei și interdicțiilor de deplasare, mai ales traversarea frontierei pentru cetațenii străini, am fost nevoiți să așteptăm la granița cu Albița câteva ore bune, însă datorită profesionalismului și operativitații întregii echipe de mai sus menționate, am reusit într-un final. Mulțumesc tuturor pentru implicare!”, a declarat Alesea Brinzilă.

Astfel, Ambasada R. Moldova în România a expediat o scrisoare oficială Ministerului Afacerilor Externe din România prin care a solicitat sprijinul și ajutorul în acest caz, astfel încât patrupedul și însoțitorii să poată intra pe teritoriul României.

...

Cainele a fost transportat în localitatea Piteasca, în apropiere de București, la Spitalul Veterinar “Center of Hope” și a fost operat de medicul Aurelian Ștefan, care s-a oferit să îl ajute cu tratamentul necesar și să îi monteze proteze canine, în cazul în care câinele va înregistra rezultate bune, după tratamentul de trei și șase luni. Doctorul spune că operația a fost realizată cu succes și că e un câine foarte special.

...

...

Amintim că la sfârșitul lunii aprilie, pe strada Muncești din capitală, o tânără a observat acest câine, care mergea pe propriile oase. A reușit doar să îl filmeze și a postat materialul pe facebook. În scurt timp, voluntarii au început căutările și într-un final au reușit să îl adăpostească la un azil pentru animale. Potrivit medicilor veterinari, câinele ar fi fost batjocorit de un om, care ulterior l-ar fi lăsat în această stare pe străzi.

Astfel, mii de oameni au semnat o petiție prin care cer identificarea și pedepsirea făptașului. De asemenea, a fost depusă o plângere la poliție în acest sens, iar un voluntar a promis că oferă o recompensă de 1.000 de dolari celui care va oferi informații veridice despre individul care a mutilat câinele.

Precizăm că în R. Moldova tratamentul cu cruzime sau tortura animalelor, care a cauzat mutilarea sau moartea acestora, se pedepsește cu amendă în mărime de la 25.000 de lei până la 37.500 de mii de lei sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 100 la 180 de ore sau cu închisoare de până la un an.

Cei care sunt dispuși să doneze pentru patruped, aici sunt datele necesare. Toate sursele vor fi redirectionate catre Spitalul “Center of Hope”.

LOiZ AO ASOCIATIA PENTRU PROTECTIA ANIMALELORB.C. Mobiasbanca-Groupe Societe Generale S.A.Cod BIC: MOBBMD22COD personal: IDNO 1013620010826IBAN MD32MO2224ASV68954497100

Pay Pal: [email protected] money:WMZ585942131861WMR514978218787

Card Moldindconbank (MD): 5574840242972911, Iulia Axionova.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal