Ministrul Justiției, optimist față de creditul rus: Cele 200 de milioane de euro nu vor duce la falimentarea țării. Judecător CC: N-am murit nici după miliard (VIDEO)

Ministrul Justiției, optimist față de creditul rus: Cele 200 de milioane de euro nu vor duce la falimentarea țării. Judecător CC: N-am murit nici după miliard (VIDEO)

Ministrul Justiției, Fadei Nagacevschi, a vorbit în fața judecătorilor Curții Constituționale (CC) despre lipsa riscurilor în cazul acordului de credit cu Federația Rusă, prin care țara noastră ar trebui să primească 200 de milioane de euro. În timp ce judecătorii ascultau părțile pentru a se pronunța cu privire la constituționalitatea intrării în vigoare a acestui acord, Nagacevschi s-a arătat optimist, opinând că și dacă se va întâmpla ceva, cele 200 de milioane de euro care vor trebui plătiți nu vor îndatora țara. 

„Nu există probleme de ordin tehnic în privința acestui acord, și asta nu va duce la supraîndatorarea R. Moldova. Cum a spus și prim-ministrul în fața deputaților: dacă ne-am putea credita din altă parte cu 200 de milioane de euro, la un procent mai bun, în orice moment ne credităm și restituim acest acord, pentru că el ne oferă posibilitatea. În plus, suma de 200 de milioane, chiar și pentru R. Moldova, nu poate duce la situația de faliment al țării. Ieșim noi din pandemie, încasările în buget vor crește. Desigur o să treacă un pic de timp până vom putea achita creditele achitate în ultimul timp”, a spus Nagacevschi în fața Curții.

Publicitate

„Noi n-am murit nici după dispariția unui miliard din bugetul de stat, cred că nu mai murim nici după aceste 200 de milioane”, a remarcat cu sarcasm judecătorul Nicolae Roșca.

Amintim că reprezentanții a trei partide politice au sesizat CC cu privire la acest împrumut. Bunăoară, grupul Pro Moldova spunea că acest acord pune în pericol economia națională. A doua zi, și PAS a depus la CC o sesizare similară. Unul dintre argumentele PAS e că R. Moldova s-ar putea îndatora masiv față de Rusia, prin transformarea creditelor companiilor moldovenești luate de la băncile rusești în datorie către statul rus. La 27 aprilie , o sesizare la temă a fost depusă de Platforma Demnitate și Adevăr. Deputații considerau că acordul n-ar fi fost negociat și că ar pune în pericol economia națională.

Citește și: Nagacevschi l-a apostrofat pe Plângău la CC. Cel din urmă a ripostat: Trebuie să vă mulțumim că nu ați început a fuma (FOCUS)

Fă parte din comunitatea AGORA. Susține jurnalismul independent și transparent din Republica Moldova. Avem nevoie de tine pentru a continua să ne facem munca cu dedicație și curaj!

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal