
Reprezentanții OMS au fost la Tiraspol pentru a verifica cum este gestionată pandemia de COVID-19
Delagația Organizației Națiunilor Unite, condusă de Organizația Mondială a Sănătății, a întreprins o vizită tehnică la Tiraspol, pentru a verifica cum este gestionată situația creată de pandemia de COVID-19, situația epidemiologică și măsurile de sănătate publică întreprinse pe întreg teritoriul Republicii Moldova.
・
Reprezentanții OMS și UNICEF au văzut care este nivelul de organizare a serviciilor de sănătate în lupta și controlul pandemiei, au vizitat mai multe instituții medicale și de îngrijiri pe termen lung, punând un accet special pe supravegherea și evaluarea riscurilor, prevenirea și controlul infecțiilor, dar și gestionarea cazurilor și testarea pacienților.
De asemenea, ofițerii tehnici din domeniul sănătății din cadrul OMS și UNICEF au subliniat importanța deosebită a protejării lucrătorilor medicali din prima linie, precum și respectarea de către populație a măsurilor de prevenire a răspândirii virusului, cum ar fi păstrarea distanței sociale și igiena mâinilor.
Reprezentanții OMS au informat despre rezultatele vizitei în regiune și au formulat recomandări pentru activitățile ulterioare, în conformitate cu acțiunile Organizației Națiunilor Unite la nivel mondial de luptă împotriva COVID-19. Potrivit acestora, în perioada imediat următoare, OMS va prezenta autorităților constituționale ale Republicii Moldova un set de recomandări privind supravegherea epidemiologică, prevenirea și controlul infecției, depistarea precoce și managementul clinic al COVID-19 după vizita din regiunea transnistreană.
Amintim că, sub pretextul măsurilor de limitare a pandemiei de COVID-19, autoritățile de facto de la Tiraspol au întreprins acțiuni de autoizolare și de îngrădire a liberei circulației pe ambele maluri ale Nistrului și împiedicarea exercitării efective a drepturilor omului.
AGORA precizează că, anterior, ministra Sănătății de la Chișinău, Viorica Dumbrăveanu, a declarat că autoritățile de la Chișinău nu știu cum mai exact sunt tratați pacienții de COVID-19 în stânga Nistrului și nici câte cazuri au fost tratate până acum.
Anterior, Biroul politici de reintegrare a anunțat că îi va cere Organizației Mondiale a Sănătății să întreprindă o vizită tehnică în stânga Nistrului. Asta după ce reprezentantul special al președinției în exercițiu la OSCE pentru reglementarea conflictului transnistrean a refuzat solicitarea Chișinăului, privind convocarea unei ședințe de urgență în formatul 5+2.
Cât despre o eventuală vizită a OMS în regiunea transnistreană, ex-vicepremierul pentru Reintegrare din Guvernul Chicu, Alexandru Flenchea, a spus că un „cadou mai mare pentru Tiraspol nici nu se poate”.
Anterior, și viceprim-ministra pentru Reintegrare, Cristina Lesnic, acuzase Tiraspolul de abuzuri, menționând că admite existența unui bilanț negru al cazurilor de coronavirus din stânga Nistrului.
Fă parte din comunitatea AGORA. Susține jurnalismul independent și transparent din Republica Moldova. Avem nevoie de tine pentru a continua să ne facem munca cu dedicație și curaj!