Plecarea democraților ar putea genera căderea guvernului Chicu și alegeri anticipate? Scenariile lui Igor Dodon

Plecarea democraților ar putea genera căderea guvernului Chicu și alegeri anticipate? Scenariile lui Igor Dodon

Plecarea democraților ar putea genera căderea guvernului Chicu și alegeri anticipate. Declarații în acest sens au fost făcute de șeful statului în cadrul emisiunii „Președintele răspunde”. Igor Dodon a prezentat și câteva potențiale scenarii pentru cazul în care numărul democraților care vor părăsi PDM va crește în următoarele zile.

„Mai puțin mă interesează ce se întâmplă în interiorul PD. Ei sunt o echipă. Noi le-am oferit șansa de a fi membri ai coaliției de guvernare și au spus că se simtă confortabil aici. Acum ei urmează să decidă. Dacă se vor menține împreună pentru a avea un număr suficient de mandate pentru a forma o coaliție, mergem împreună, dacă nu - va fi guvern minoritar sau se va vota un al guvern. Echipa PSRM este consolidată. Noi suntem împreună. Ce va face PD-ul, dacă vor mai pleca 3-4, e problema lor internă”, a declarat Dodon.

Șeful statului a precizat că, în prezent, există două scenarii mari pentru viitorul coaliției de guvernare:

„Primul scenariu: sunt suficienți deputați pentru a susține majoritatea parlamentară PSRM-PD și a avea o majoritate pentru susținerea guvernului Chicu. Minim 51 de deputați vor asigura funcționalitatea guvernului”.

Potrivit președintelui, cel de-al doilea scenariu se poate contura în cazul în care din Partidul Democrat pelacă atâția deputați că rămânem fără 51 de mandate.

Publicitate

„În acest caz avem 3 opțiuni: continuă activitatea unui guvern minoritar, carevine cu proiectele în Parlament și dacă votează parlamentul proiectele trec, dacă nu- nu. A doua opțiune: 51,52,53 de deputați din alte partide decid să dea vot de neîncredere guvernului. Propun moțiune și începe o perioadă de instabilitate care poate duce sau la alegerea unui nou guvern sau la anticipate. Cred că cei care a început aceste mișcări își doresc anume instabilitate”, a declarat Igor Dodon.

Totuși, șeful statului este de părere că, în situația curentă, cel mai probabil țara va ajunge la alegeri anticipate:

„Sau partidele de dreapta trebuie să se așeze la masa de discuții cu Șor, cu Candu și cu cei care pleacă din PD. Dacă Maia Sandu își asumă, nu are decât. Atunci noi câștigăm alegerile din primul tur. Dacă vor mai pleca deputați din PD unica soluție corectă ar fi declanșarea alegerilor anticipate”.

Mai mult, președintele nu exclude că deciziile deputaților democrați ar fi dirijate din exteriorul țării.

„În această situație când au plecat din partide, ajungem la ceva similar ce a fost pe timpul lui Plahotniuc. Nu știu dacă-i același cuclovod, dar nu exclud. Dacă nu există partide care pot să facă o majoritate parlamentară, cel mai bine să dizolvăm parlamentul și să mergem la anticipate parlamentare cu prezidențiale. Acolo vor trece 2 partide mari:PSRM și Maia Sandu, iar restul vor face politică din afara Parlamentului”, a concluzionat șeful statului.

AGORA amintește că, vineri, deputații Violeta Ivanov și Vladimir Vitiuc au anunțat că părăsesc fracțiunea Partidului Democrat, pentru a se alătura ideii fostului coleg Andrian Candu, cea de a forma un bloc anti-guvernamental. Anunțul a fost făcut la câteva minute distanță de cel al Elenei Bacalu și al lui Oleg Sîrbu, care de asemenea au părăsit PD.

Tot vineri, grupul parlamentar Pro Moldova a făcut apel către opoziție să se consolideze pentru a forma un bloc anti-guvernamental.

Fă parte din comunitatea AGORA. Susține jurnalismul independent și transparent din Republica Moldova. Avem nevoie de tine pentru a continua să ne facem munca cu dedicație și curaj!

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal