Patru deputați mai țin PDM în majoritatea parlamentară. Câte mandate are opoziția

Patru deputați mai țin PDM în majoritatea parlamentară. Câte mandate are opoziția

Coaliția PDM-PSRM a rămas cu 54 de deputați. Ceea ce înseamnă că, dacă se mai golesc patru fotolii din fracțiunea Partidului Democrat, majoritatea parlamentară se dizolvă.

Menționăm că Regulamentul Parlamentului stabilește că „majoritate parlamentară este considerată fracţiunea sau coaliţia fracţiunilor, anunţată prin declaraţie, care cuprinde mai mult de jumătate din deputaţii aleşi”, adică cel puțin 51 de parlamentari.

Socialiștii au 37 de fotolii asigurate în Legislativ. Iar PDM a rămas cu doar 17. Asta deși, în urma alegerilor parlamentare din februarie 2019, a intrat în Parlament cu 30 de mandate.

Publicitate

Prima și-a depus mandatul de deputată PDM Otilia Drăguțanu. În locul ei a venit Ruxanda Glavan.

La scurt timp, ex-președintele partidului, Vlad Plahotniuc, a renunțat la deputăție. În circumscripția Nisporeni au fost organizate alegeri repetate, câștigate de democratul Ghenadie Verdeș.

În decembrie 2019, a renunțat la parlamentarism și Constantin Botnari, fiind înlocuit de Radu Rebeja. A doua zi, a fost anunțată plecarea lui Alexandru Botnari. Respectiv, au fost organizate alegeri repetate în circumscripția Hîncești, unde a învins socialistul Ștefan Gațcan.

Iar în februarie 2020, Andrian Candu, Sergiu Sîrbu, Grigore Repeșciuc, Vladimir Cebotari, Eleonora Graur și Corneliu Padnevici au anunțat că părăsesc PDM și formează grupul Pro Moldova.

La scurt timp, renunță la PDM și Gheorghe Brașovschi, alăturându-se grupului nou format.

În mai, exemplul este urmat și de Ruxanda Glavan. Peste câteva zile, calcă pe urmele foștilor colegi Elena Bacalu.

Au părăsit fracțiunea PDM și Oleg Sîrbu, Violeta Ivanov și Vladimir Vitiuc, însă nu au luat decizia de a adera la Pro Moldova. Au anunțat că vor face parte din „blocul antiguvernamental” lansat de Andrian Candu.

Vezi și: Candu speră ca grupul „Pro Moldova” să crească la 15 deputați până la finele legislaturii

Astfel, în prezent, fotoliile celor 101 deputați sunt distribuite în felul următor:

PSRM – 37

PDM – 17

PAS – 14

Partidul Platforma DA – 11

Grupul Pro Moldova – 9

PP Șor – 7

2 deputați independenți (Ion Groza și Alexandr Oleinic)

4 deputați neafiliați (Octavian Țîcu + Oleg Sîrbu, Violeta Ivanov și Vladimir Vitiuc).

Menționăm că, pe 8 mai curent, Pro Moldova a făcut un apel la unitate, adresat opoziției parlamentare. Chiar dacă aceasta s-ar coaliza, deocamdată, ar putea aduna cel mult 47 de mandate de deputat, împreună cu independenți și neafiliați. Până în prezent, fracțiunea Partidului Șor a acceptat oferta Pro Moldova și a anunțat că devine parte componentă a „blocului antiguvernamental”, dar și ex-democrații Violeta Ivanov, Vladimir Vitiuc și Oleg Sîrbu.

Fă parte din comunitatea AGORA. Susține jurnalismul independent și transparent din Republica Moldova. Avem nevoie de tine pentru a continua să ne facem munca cu dedicație și curaj!

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal