„Nu există lift pentru succes, trebuie s-o iei pe scări”, spune un autor necunoscut. Cu siguranță, acest adevăr este valabil și în cazul portalului NewsMaker, care, pentru a atinge performanțe, a luat-o pe scări. Pe unde mai repede, pe unde mai lent, pe unde cu obstacole, pe unde cu amenințări, dar important este că nu s-a oprit niciodată din drumul pe care și l-a croit de la bun început.
Istoria NewsMaker, devenită între timp una dintre cele mai cunoscute instituții media de limbă rusă din Moldova, a început pe 1 august 2014. O parte din redacția ziarului Kommersant Moldova, care își încetase activitatea, a decis să înfrunte provocările meseriei și să înceapă să scrie o nouă pagină în domeniul media. La piatra de temelie pusă atunci s-au adăugat cu timpul multe alte pietre, care au ajutat portalul NewsMaker să-și clădească o reputație solidă pe piața mass-media din Republica Moldova.Cartea albă a mass-mediei
Fără salarii timp de cinci luni, dar împreună
Timpurile au pus la încercare echipa NewsMaker în repetate rânduri, pentru a-i verifica trăinicia. Dar așa cum ceea ce nu te distruge, te face mai puternic, ea a rezistat și a ieșit învingătoare din aceste lupte. „În istoria de șase ani a NewsMakerului au existat diferite etape de dezvoltare. Au fost perioade când jurnaliștii nu și-au ridicat salariile timp de cinci luni. Chiar și așa, nimeni nu a plecat. Oamenii continuau să vină la muncă, pentru că NewsMaker reprezenta pentru ei instituția media unde voiau să facă jurnalism. Asta ne-a făcut și mai puternici”, spune redactora-șefă a NewsMaker, Galina Vasilieva.
Pe parcursul activității sale, redacția NewsMaker a devenit de multe ori deschizătoare de drumuri pentru noi formate media. Astfel, au apărut longread-urile formatate în Tilda, diverse jocuri pentru a atrage atenția cititorilor, precum și primele podcasturi în Moldova. E drept că între timp piața podcasturilor a mai evoluat, a apărut o concurență sănătoasă în domeniu, însă trebuie să-i dăm Cezarului ce-i a Cezarului – NewsMaker a fost primul care a crezut în viitorul acestui nou tip de format media în Moldova și nu a dat greș.
Cifrele NewsMaker
În ultima perioadă, portalul se bucură de o audiență de peste 500.000 de cititori pe lună și de o echipă la care multe redacții media on-line ar putea doar să viseze. Aceasta numără peste 20 de persoane, care realizează în jur de 1.500 de materiale jurnalistice pe lună în diferite formate, de ceva timp și în limba română.
„Zilnic, NewsMaker relatează nu doar despre ceea ce s-a întâmplat, dar explică din ce motive au fost luate anumite decizii, au avut loc anumite evenimente, cui convin ele. Avem materiale analitice, știri ample, precum și longread-uri. Asta ne deosebește de alte portaluri media de pe piața din Moldova”, spune Galina Vasilieva.
Ea recunoaște că NewsMaker este o instituție de presă întreținută din granturi, pentru că, deocamdată, în Republica Moldova o media independentă nu are șanse mari de existență fără susținere din afară. „NewsMaker nu este o excepție în acest sens. Încercăm să dezvoltăm partea de publicitate și să obținem venituri adiționale, însă modul în care este distribuită piața mass-media și cea de publicitate în Republica Moldova nu ne permite să ne dezvoltăm prea mult în această direcție”, afirmă jurnalista.Cartea albă a mass-mediei
„Am prefera ca NewsMaker să-și înceteze existența, decât să devină o instituție angajată politic”
NewsMaker este o instituție media de limbă rusă independentă, care s-a ferit să facă parteneriate cu politicieni sau oameni de afaceri. „Jurnaliștii de limbă rusă înțeleg că aici, la NewsMaker, pot face jurnalism de calitate, aici le este respectat dreptul la exprimare și la libera opinie”, spune redactora-șefă.
În cei șase ani de activitate, redacția a rezistat presiunilor, criticilor, interceptărilor și chiar amenințărilor. „Dacă am fi puși în fața unei alegeri, am prefera ca NewsMaker să-și înceteze existența, decât să devină o instituție media angajată politic”, spune Galina Vasilieva, fiind convinsă că NewsMaker va rămâne și în continuare independentă de orice influențe politice sau pecuniare.
„Am rezistat pentru că ne pasă de cetățenii care nu sunt indiferenți față de ceea ce se întâmplă în Moldova. Nu sunt indiferenți că în închisorile din Moldova există tortură, nu sunt indiferenți atunci când cineva este discriminat pentru că este diferit, nu sunt indiferenți atunci când politicienii manipulează chestiunile legate de identitatea națională și ațâță diferite părți ale societății una împotriva alteia. Rezistăm pentru cei care doresc să afle adevărul. Oamenilor le pasă, iar asta ne mobilizează să ne continuăm munca”, redactoră-șefă, NewsMaker, Galina Vasilieva.
Cartea albă a mass-mediei din Republica Moldova, a fost lansată de Centrul pentru Jurnalism Independent în contextul Zilelor Libertății Presei. Aceasta cuprinde detalii despre cum au crescut și evolut nouă instituții media.
În fiecare zi, AGORA va publica istoriile redacțiilor unde activează colegii noști de breaslă.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.