Fuziunea ASITO și Victoria Asigurări: Ce efecte ar putea avea asupra clienților

Fuziunea ASITO și Victoria Asigurări: Ce efecte ar putea avea asupra clienților
Colaj: Agora

În ultima perioadă mai multe voci au vehiculat prin mass-media posibila intenție a unei mari companii de asigurări din Moldova de a-și încheia activitatea, încheiere care ar avea loc prin decizia proprie a  companiei în cauză. Este vorba despre compania ASITO, cea mai veche companie de asigurări din Moldova, fondată încă în anul 1991.

La sigur, în această situație, întrebarea care și-o pune fiecare cetățean care are încheiat un contract de asigurare cu compania ASITO este cum îl va afecta pe el această lichidare și în ce mod își păstrează polița de asigurare valabilitatea. Iar numărul acestor persoane pare a fi unul destul de mare - 182 de mii, din totalul de 754 de mii de clienți asigurați de companiile din Moldova, conform datelor oficiale ale Comisiei Naționale a Pieței Financiare (CNPF) de la sfârșitul trimestrului III 2014. ASITO este astfel pe locul doi după numărul de asigurați, fiind depășită de MOLDASIG. După numărul polițelor subscrise însă, ASITO este liderul incontestabil - 201 mii din totalul de 769 de mii.

Lichidarea unei companii de asigurări poate surveni urmare a deciziei instanței de judecată în acest sens sau în urma deciziei adunării generale a acționarilor. Auto-lichidarea companiei ar presupune drept urmare luarea unei decizii de transfer al portofoliului de asigurare către o altă companie, adică o cesiune, de la cedent la cesionar. Ce trebuie să știm este că cesiunea nu poate decurge la voia întâmplării, ci urmează a fi autorizată și „ghidată” de supraveghetorul în domeniu - CNPF, prin actele legislative și normative în domeniu, și anume Legea nr. 407 din 21.12.2006 cu privire la asigurări și Regulamentul privind transferul portofoliului de asigurare nr. 14/8 din 10.04.2008.

Astfel compania care se lichidează (cedentul) ar trebui să identifice o altă companie de asigurări, adică cesionarul, cu care se va încheia un acord de cesiune și care va prelua portofoliu de asigurări. Cesionarul poate fi doar o companie din Moldova, care deţine licenţă pentru desfăşurarea activităţii de asigurare/reasigurare. În calitate de cesionar poate fi selectată o singură companie sau mai multe. Iar tipurile de clase de asigurări care vor fi transferate cesionarului trebuie să facă parte deja din activitatea de asigurare pe care o desfășoară cesionarul. Compania respectivă trebuie să fie una cu situație financiară solidă, cu marjă de solvabilitate satisfăcătoare, iar după ce va prelua portofoliul de asigurări trebuie să dea dovadă că va dispune de rezerve și active suficiente pentru a acoperi obligațiile ce vor decurge din contractele de asigurare preluate.

Odată luată decizia de transfer al portofoliului, asigurătorul care se lichidează, adică cedentul, urmează să publice un anunț în Monitorul Oficial al RM, asigurații (clienții săi) având la dispoziție o lună pentru a lua cunoștință de acest fapt și a înainta companiei careva pretenții, dacă sunt. După expirarea acestui termen cedentul trebuie să depună o cerere la CNPF, împreună cu mai multe acte, pentru autorizarea transferului de portofoliu. Cesiunea va fi aprobată de Comisie în termen de 15 zile și doar după rezolvarea de către companie a tuturor pretențiilor înaintate de clienți. CNPF poate respinge sau aproba cesiunea. În cel de-al doilea caz, decizia în acest sens va fi adusă publicului la fel printr-o publicare în Monitorul Oficial. De asemenea și asigurătorul care preia portofoliul va publica în Monitor, în două ediții consecutive, o notificare pentru asigurați, după intrarea în vigoare a aprobării cesiunii de către CNPF.

Cesiunea portofoliului de asigurări presupune transferul atât de active cât și de pasive, adică drepturi și obligații, din partea cedentului cesionarului. Acestea includ de asemenea activele necesare pentru acoperirea în deplină măsură a rezervelor calculate și necesare pentru acoperirea în eventualitate a obligațiilor față de clienți, care se transferă.

Și ce ar fi cel mai important pentru un client, căruia îi va fi substituit asigurătorul, este că, în cazul unei cesiuni, prevederile contractului de asigurare nu se vor modifica, clientul păstrându-și toate drepturile prevăzute în contractul încheiat cu compania sa.

În cazul transferului portofoliului ca urmare a unei transformări sau reorganizări prin fuziune a companiei de asigurare, procedura de preluare a portofoliului de către noua companie este una mai simplă, nefiind necesară aprobarea aparte a transferului din partea CNPF. Transferul de portofoliu dintr-un bilanț în altul are loc în cadrul procesului de transformare sau reorganizare prin fuziune, proces care demarează urmare avizării pozitive din partea Comisiei.

În context, amintim că în luna februarie curent, CNPF a aprobat intenția companiei ASITO de a transmite clădirea sediului său de pe str.Mitropolit Banulescu-Bodoni din Chișinău în capitalul social al unei societăți comerciale locale, devenind astfel asociat majoritar al societății, ulterior clădirea urmând să fie vândută unui off-shore.

Tot în luna februarie CNPF a inițiat un control neprogramat la compania ASITO, pentru verificarea modalității rezolvării cazurilor de despăgubire a daunelor clienților, urmare a mai multor plângeri din partea acestora de nerespectare a drepturilor consumatorului.

Iar compania Victoria Asigurări a inițiat recent o discuție cu compania ASITO în scopul analizei posibilității fuzionării celor două companii.

„Manevre” cu sediul central ASITO. CNPF dă undă verde

Control inopinat la ASITO, după mai multe plângeri parvenite de la consumatori

Victoria Asigurări și ASITO ar putea fuziona

Avem puterea să ne ajutăm unii pe ceilalți….

Dacă și tu crezi că ceea ce citești pe acest site sunt informații importante, atunci susține munca redacției AGORA cu un abonament digital ca să devină mai bună, să facă știri deosebite, interviuri mai interesante, articole și povești care să te facă să vrei să le recitești și să le distribui prietenilor tăi.

Mai mult, răsplătim fiecare abonat cu un set de produse locale, împachetate cu dragoste de echipa de la From the Heart Shop, astfel contribuim împreună la promovarea produselor de-acasă, din Moldova.

Devino de astăzi Susținător, Fan sau Ambasador AGORA

Vezi și aceste știri
Polonia, traversată de o furtună puternică: Camioane de câteva tone au fost răsturnate pe șosele

Polonia, traversată de o furtună puternică: Camioane de câteva tone au fost răsturnate pe șosele

Meciuri trucate în fotbalul moldovenesc: FC Florești, exclusă din Divizia Națională

Meciuri trucate în fotbalul moldovenesc: FC Florești, exclusă din Divizia Națională

Alocațiile românești, la ciorap: Ce sumă ar putea avea la majorat un copil care a adunat 18 ani indemnizația primită din partea țării vecine

Alocațiile românești, la ciorap: Ce sumă ar putea avea la majorat un copil care a adunat 18 ani indemnizația primită din partea țării vecine

Advertoriale
 „Dăruiește magia de Crăciun” alături de FinComBank

„Dăruiește magia de Crăciun” alături de FinComBank

Bugetarea participativă în zona de securitate: 426.000 lei alocați pentru proiecte comunitare

Bugetarea participativă în zona de securitate: 426.000 lei alocați pentru proiecte comunitare

LG a câștigat un număr record de premii în cadrul CES 2021

LG a câștigat un număr record de premii în cadrul CES 2021

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Copiii știu mai bine: Ce-și doresc femeile? Ce-și doresc bărbații? (VIDEO)
  Copiii știu mai bine: Ce-și doresc femeile? Ce-și doresc bărbații? (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Pune-un ban deoparte (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Totul despre bani (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Care-i treaba cu șefii, ce mașini conduc și de ce au camere video în birou (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Soluții noi pentru probleme vechi sau ce ne facem cu rănile căpătate la terenul de joacă (VIDEO)
Cele mai populare
 • 1
  Municipiul Chișinău este, de luni, sub Cod Roșu de COVID-19. Ce restricții vor fi impuse
 • 2
  Tot mai multe surse alternative de energie electrică. În R. Moldova există 27 de instalații eoliene (VIDEO)
 • 3
  Andrei Spînu: Vom solicita să avem un contract nou cu Gazprom la primăvară
 • 4
  Germania se angajează să garanteze securitatea Ucrainei în fața Rusiei
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.