Slusari: Moldova poate pierde un credit foarte avantajos. Perju: Materialele pe care le-a citit au fost în japoneză

Slusari: Moldova poate pierde un credit foarte avantajos. Perju: Materialele pe care le-a citit au fost în japoneză

Deputatul Partidului Platforma DA, Alexandru Slusari, susține că Republica Moldova poate pierde „un credit foarte avantajos” din Japonia. Mai mult, acuză Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului (MADRM) de tergiversarea negocierilor. De partea cealaltă, șeful de la Agricultură, Ion Perju, a respins acuzațiile, menționând că, probabil, materialele pe care le-a citit deputatul erau în japoneză.

„Moldova poate pierde un credit foarte avantajos din Japonia. Minim 30 de milioane de dolari, cu posibilitatea extinderii până la 110 de milioane. Pentru agricultură. Fără participarea băncilor comerciale. Perioada de 40 de ani. Dobânda de 0,1%. Vacanța de 12 ani. Deja cum mai bun? Procesul a fost pornit încă în 2019. Dar, din câte cunosc, negocierile erau blocate tacit deja de MADRM. Japonezii nu puteau înțelege de ce se blochează ajutorul pentru fermieri și de ce se discută despre credite mult mai scumpe”, a scris Alexandru Slusari pe Facebook.

„Nu s-a reușit semnarea notelor de schimb până la 31 martie, când se încheie anul financiar japonez. Oricum partea niponă a acceptat să ne acorde creditul din bugetul 2020, dar procesul negocierilor a stagnat în continuare. Eforturile Japoniei au fost observate de MAEIE, care a decis să semneze notele de schimb. Dar ministru Ion Perju i-a zis ministrului Oleg Țulea că nu este nici o grabă și trebuie să mai așteptăm. Blocarea semnării notelor de schimb s-a făcut probabil din considerentul ca să nu apară public informația că se oferă credite mult mai bune ca cel din Federația Rusă. În afară de asta, bănuiesc că mai sunt și alte interese meschine ale lui Dodon”, a adăugat deputatul.

Publicitate

Respectiv, acesta a adresat o interpelare șefilor de la Externe, Oleg Țulea, și de la Agricultură, Ion Perju.

Ministrul Agriculturii: Acordul va fi semnat

De partea cealaltă, Ion Perju a respins acuzațiile și a menționat că semnarea acordului a fost amânată din cauza pandemiei de coronavirus.

„Primele discuții au fost în decembrie. La 25 martie curent, au fost aprobate două hotărâri de guvern – privind inițierea negocierilor și aprobarea acordului întocmit prin schimb de note între Guvernul RM și Guvernul Japoniei privind acordarea unui împrumut pentru modernizarea tehnicii și a echipamentului agricol, dar și hotărârea guvernului privind aprobarea semnării acordului de împrumut dintre Guvern RM și Agenția japoneză pentru cooperare internațională pentru realizarea proiectului. Aceste două hotărâri reprezintă pasul final pentru semnarea acordului”, a declarat șeful MADRM în cadrul unui briefing de presă.

Ion Perju a confirmat că acordul de împrumut urma să fie semnat până la data de 31 martie.

„Din cauza pandemiei, în urma discuțiilor cu partea japoneză, ni s-a spus că nu e o problemă, acest acord poate fi semnat și mai târziu. Oricum, toate obligații și sarcinile care au fost puse în fața MADRM au fost practic îndeplinite până la data de 25 martie. A fost aprobată hotărârea guvernului pentru semnare. Aceeași hotărâre prevede că Vasile Bumacov, ambasadorul RM în Japonia, a fost împuternicit pentru semnarea acordului, acțiune întreprinsă în vederea urgentării procesului de semnare și intrare în vigoare a documentului pe fundalul crizei pandemice. Practic, tot ce trebuia să îndeplinească MADRM a îndeplinit, iar acordul urmează doar să fie semnat de ambasadorul RM în Japonia”, a spus Ion Perju.

Totodată, șeful de la Agricultură spune că acordul prevede acordarea unui împrumut de puțin peste 18,6 milioane de dolari pentru procurări de tehnică agricolă și instalații post recoltare.

„Probabil că dl deputat a fost rău informat sau materialele pe care le-a citit nu au fost în limba de stat, dar în japoneză. Dacă are nevoie de materiale suplimentare, o să le oferim. Sper că ambasadorul va semna acest acord. În cadrul ultimelor discuții pe care le-am avut cu dl. ministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene, Oleg Țulea, mi s-a comunicat că toate informațiile au fost transmise ca acordul să fie semnat”, a menționat Ion Perju.

Amintim că, înainte de declararea pandemiei de coronavirus, mai mulți investitori din Japonia se arătaseră deschiși să investească în agricultura din Republica Moldova.

Fă parte din comunitatea AGORA. Susține jurnalismul independent și transparent din Republica Moldova. Avem nevoie de tine pentru a continua să ne facem munca cu dedicație și curaj!

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal