Agricultorii și reprezentanții companiilor de asigurări, la masa de discuții. Care sunt cele mai mari probleme semnalate

Agricultorii și reprezentanții companiilor de asigurări, la masa de discuții. Care sunt cele mai mari probleme semnalate

Pachete de asigurare neatractive, imposibilitatea achitării primei de asigurare în mai multe tranșe dar și obligativitatea asigurării terenurilor supuse subvenționării. Sunt doar câteva dintre provocările cu care se confruntă producătorii agricoli din țara noastră. În cadrul unei ședințe cu comune cu companiile de asigurări și șefii de la Minister, fermierii și-au spus păsul.

Ministrul Agriculturii a precizat că dezvoltarea unui dialog comun între cele două părți este factor important.

„Sectorul agricol este unul vulnerabil la calamitățile naturale. Asigurările în agricultură reprezintă un mecanism viabil de lungă durată. Vă îndemn să avem o discuție constrictivă în care să identificăm discrepanțele ce împiedică agricultorii să își asigure terenurile agricole. Vreau să vorbim despre pachetele de asigurări, acordarea subvențiilor la primele de asigurare, sprijinul statului, în acest sens”, a declarat Ion Perju.

În context, companiile de asigurare au susținut ideea imperfecțiunii cadrului normativ în domeniu, precizând lipsa reglementărilor privind dreptul asiguratorilor de a verifica respectarea de către asigurat a regulilor agrotehnice, modalitatea de stabilire a sumei asigurate pentru toate bunurile supuse asigurării, etc.

La ședință au participat și reprezentanții Agenției Intervenții și Plăți în Agricultură, care au comunicat că valoarea subvențiilor pentru asigurarea riscurilor în agricultură este în scădere de la an, la an, astfel, încât, în perioada 2012-2013 valoarea constituia 9% din valoarea fondului de subvenționare , iar în ultimii doi ani aceasta a scăzut până la 0,5 la sută din valoarea fondului, ceea ce constituie circa 5,8 milioane de de lei.

Ministerul Agriculturii și-a asumat promovarea proiectului de lege cu privire la asigurarea riscurilor în agricultură. Totodată, ministerul va examina propunerea producătorilor de a crea un fond mutual de asigurări în agricultură.

Fă parte din comunitatea AGORA. Susține jurnalismul independent și transparent din Republica Moldova. Avem nevoie de tine pentru a continua să ne facem munca cu dedicație și curaj!

Publicitate

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal