Ambasadorul Uniunii Europene: „Relația dintre UE și Republica Moldova este mai puternică decât criza” (VIDEO)

Ambasadorul Uniunii Europene: „Relația dintre UE și Republica Moldova este mai puternică decât criza” (VIDEO)

Relația dintre UE și Republica Moldova este mai puternică decât criza. Declarația a fost făcută de Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova,  Peter Michalko, în cadrul unui mesaj de felicitare cu ocazia Zilei Europei. Diplomatul a ținut să precizeze că Uniunea Europeană este cel mai mare susținător al Republicii Moldova, iar în aceste vremuri dificile, UE este solidară cetățenii țării noastre și pune în loc central bunăstarea și viitorul lor. 

„Relația dintre UE și Republica Moldova este mai puternică decât criza, iar legăturile noastre au adus beneficii concrete și vizibile pentru cetățeni. Acordul nostru de Asociere și Acordul de liber schimb definesc un parteneriat foarte strâns și vor fi printre instrumentele principalele menite să susțină Moldova în contracararea impactului crizei”, a declarat Peter Michalko.

Publicitate

Ambasadorul UE a subliniat că Uniunea Europeană sprijină cu fermitate reformele încă nerealizate, însă atât de mult râvnite de cetățenii moldoveni:

„Domeniile fundamentale pentru societate care afectează activitatea noastră de zi cu zi sunt: justiția, statul de drept, democrația, standardele electorale și libertatea presei. Integritatea, transparența și lupta împotriva corupției trebuie să continue, iar societatea civilă trebuie să aibă sprijin și instrumente pentru a îi responsabiliza pe cei de la putere”.

Diplomatul a reiterat că această criză ne amintește de importanța solidarității societății.

„Solidaritatea cu cei care sunt în prima linie, lucrătorii medicali față de care vreau să-mi exprim o deosebită recunoștință. Ne amintește și de importanța solidarității cu cei care sunt vulnerabili și de importanța solidarității între generații. Cu o astfel de experiență, noi vom consolida reziliența atât a UE cât și a Republicii Moldova în astfel de domenii ca sănătatea, digitalizarea, cercetarea și inovarea, inclusiv prin obiectivele noastre în cadrul Parteneriatului Estic. O societate rezilientă, bazată pe valori comune care ne adună împreună în fiecare zi, lună și an”, a subliniat oficialul.

Totodată, Michalko i-a îndemnat pe oameni să respecte regulile și să poarte măști:

„În aceste zile ați putea să mă vedeți la televiziuni purtând mască în prezența altor persoane. Purtatul măștii este o măsură care trebuie respectată pentru că poate să ne ajute să ieșim mai repede din această pandemie. Masca nu este rușine sau semnal că cineva este bolnav, dar semn de responsabilitate și respect față de sănătatea altora. Respectăm regulile!”.

În încheiere, Peter Michalko a venit cu un mesaj de susținere și încurajare pentru toți cei care se regăsesc sub umbrela Uniunii Europene.

„Această Zi a Europei noi o sărbătorim acasă. Suntem mândri de faptul că suntem Uniunea Europeană și de ceea ce facem. UE este prezentă aici pentru partenerii noștri, pentru oamenii din Republica Moldova. Uniți vom fi pregătiți să depășim criza și să asigurăm fericirea, prosperitatea , un viitor durabil, o lume mai curată și mai ecologică, comerțul liber și echitabil, libertatea, drepturile omului și democrația. Uniți suntem alături de voi. Această zi ne aparține tuturor. Suntem mai puternici împreună!”, a conchis Ambasadorul UE.

Pe continentul european, Ziua Europei este o sărbătoare anuală a păcii și unității în Europa. Ziua Europei este unul dintre simbolurile europene menite să promoveze unitatea în rândul europenilor.

Fă parte din comunitatea AGORA. Susține jurnalismul independent și transparent din Republica Moldova. Avem nevoie de tine pentru a continua să ne facem munca cu dedicație și curaj!

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal