„Hai că nu mai înțeleg nică, eu știam că rușii erau buni, iar nemții - răi”. Un nou documentar de Cobileanski - „9 mai: Basarabia, prizoniera Victoriei” (VIDEO)

„Hai că nu mai înțeleg nică, eu știam că rușii erau buni, iar nemții - răi”. Un nou documentar de Cobileanski - „9 mai: Basarabia, prizoniera Victoriei” (VIDEO)

Care este semnificația zilei de 9 Mai pentru Uniunea Europeană și pentru Federația Rusă? De ce este interpretată diferit de ruși și de occidentali? De ce este privită ca o Zi a Ocupației de unii basarabeni, în timp ce alții o văd ca pe o Zi a Eliberării? La aceste și alte întrebări încearcă să răspundă un nou documentar al regizorului moldovean Igor Cobileanski, numit „9 mai: Basarabia, prizoniera Victoriei”. Filmul, compus din secvențe istorice și comentarii ale specialiștilor, îl are drept personaj central pe moldoveanul de rând, jucat de actorul Sergiu Voloc. 

Producătorul documentarului este cunoscutul jurnalist român și documentarist Marian Voicu, iar regia îi aparține lui Igor Cobileanski. La realizarea acestuia au fost utilizate imagini de arhivă, fragmente din filmul documentar „Golgota Basarabiei”, arhiva Europei Libere, precum și cadre din arhive personale.

Documentarul prezintă momente din istoria mondială și a regiunii începând cu anii ’30 ai secolului trecut, inclusiv formarea RASSM și rădăcinile celui de-Al Doilea Război Mondial, dar și aportul URSS alături de Germania fascistă la declanșarea conflagrației mondiale.

„În septembrie 1939, trupele aliate sovietice și germane atacă și dezmembrează Polonia. Timp de doi ani, rușii au livrat naziștilor cele necesare pentru mașinăria de război, primind în schimb tehnologie germană, pagină a istoriei care nu se regăsește acum în manualele rusești. Mai târziu, tancurile sovietice vor invada țările baltice, Basarabia și Bucovina de Nord”, narează documentarul.

Publicitate

Filmul arată că simbolurilor ocupației și militarismului rus au devenit monumente ale „păcii", „prieteniei", eliberării". „Cei care cer demontarea acestora sunt numiți „fasciști", ca și cei care ridică monumente în memoria celor care au fost deportați în Siberia sau uciși de sovietici”, se arată în descrierea documentarului.

În film găsim comentarii de la istoricii Anatol Petrencu, Octavian Țîcu, ulterior criticate de președintele Ligii Tineretului Rus din Moldova, Igor Tiuleanțev sau politicianul Valentin Crîlov.

Fă parte din comunitatea AGORA. Susține jurnalismul independent și transparent din Republica Moldova. Avem nevoie de tine pentru a continua să ne facem munca cu dedicație și curaj!

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal