Dezinformări și manipulări ale publicului pe timp de COVID-19. Despre cele mai virale informații eronate legate de coronavirus, într-un speech Rockit Conference (VIDEO)

Dezinformări și manipulări ale publicului pe timp de COVID-19. Despre cele mai virale informații eronate legate de coronavirus, într-un speech Rockit Conference (VIDEO)

Pandemia creată de COVID-19 la nivel mondial îi determină pe oamenii să caute informații, iar în această situație mai mulți caută să dezinformeze și să se joace cu mintea și credibilitatea oamenilor pentru a-i manipula. În februarie 2020, termenul „infodemia” a fost folosit de Organizația Mondiala a Sănătății (OMS) pentru a se referi la informațiile de cele mai multe ori false despre infecția cu COVID-19. Despre acestea, a relatat Eto Buziashvili, în calitate de speaker la evenimentul „Rockit Conference Network 2020” la categoria „Soluții pentru industria creativă și dezvoltarea conținutului”. Subiectul prezentat de Eto s-a bazat pe combaterea infodemiei COVID-19 și a prezentat instrumente utile de cercetare și analiză pentru persoanele interesate de a combate dezinformarea și manipularea.

Potrivit ei, spațiul informațional devine din ce in ce mai complicat, pentru că odată cu noile informații este foarte greu de distins datele bune de cele mai puțin bune. Deoarece suntem în spațiul digital și întâmpinăm aici probleme, suntem uneori la un click distanță de a cădea prada dezinformării și asta nu doar în situația de pandemie.

„Manipularea organizată de social media s-a dublat mai mult decât în 2017, 70 de țări folosind propaganda pentru a manipula opinia publică. Cu toți știm că majoritatea cetățenilor din mai multe țări sunt prezenți pe Facebook, iar Facebook-ul devine o platformă pentru manipularea social media, ceea ce devine mai greu de manevrat”, afirmă aceasta.

Publicitate

Autor:

În cadrul speech-ului, Eto a prezentat cum funcționează anumite instrumente de analiză. Primul afost un instrument pentru Facebook, Crowd Tangle, care permite monitorizarea postărilor din grupurile și paginile de pe Facebook.

Subiectul principal al demonstrației a fost despre tehnologia 5G și Coronavirusul, care a devenit viral în mai multe țări și a demonstrat cât de înspăimântătoare pot fi informațiile online raportate la acțiunile reale ale oamenilor de a da foc stațiilor.

„Prin intermediul instrumentului noi putem să monitorizăm pagina de la primele până la ultimele postări. Permite alegerea separată imaginilor și analiza efectului pe care îl are asupra oamenilor, câți au reacționat, desparte video-urile în categorii precum live-uri, video și ne arată de ce popularitate se bucură anumite subiecte”, povestește Eto Buziashvili

În spatele popularității postărilor stau persoane care vor să obțină atenție. Iar dacă postarea nu are atracție pentru public, aceasta este doar urmărită și monitorizată pentru a vedea când oamenii încep să fie interesați de subiect.

O altă unealtă prezentată a fost Crossposted – care permite ca un videoclip original postat pe o pagină să fie distribuit de alte pagini, având același statut de videoclip original – este o metodă pentru a arată că un viedo este popular. Este o unealtă care arata date artificale.

Eto susține că dezinformările pot fi combătute.

„Când noi vedem că anumite informații au un impact mare, atunci cercetăm. Credem că vorbind, întâlnind noi oamenii și explicând cum aceste subiecte sunt artificiale și că sunt anumiți actori care vor să te facă să crezi acest lucru, ei vor crede statisticile și datele oficiale. Dacă explicăm, ei știu mai multe despre problemă și încep să gândească. Din păcate nu putem preveni totul, deoarece suntem cu un pas în spatele celor care răspândesc o informație și apoi pleacă, iar noi trebuie să analizăm și să încercăm să convingem oamenii despre acești impostori”, a conchis aceasta.

Pentru a urmări întregul discurs al specialistei, accesați-l la ora 00:25:00 din video de mai jos:

Rockit Conference a fost lansată în 2014, fiind dedicată educației, comunicării și transformării digitale. Unul dintre misiunile conferinței este de a crea o comunitate unită pentru a susține tinerii lideri, a aduce impact și soluții alături de experți și colegi internațional.

De asemenea, Rockit Conference aduce un concert live la finalul ultimei zile a conferinței din 8-9 mai. Momentul magic se va desfășura exclusiv pe o „scenă digitală”, la fel ca și conferința. Pentru un moment artistic, vor evolua trei trupe locale: Cosmos în Buzunar, Denorm și Lemonique.

Evenimentul este organizat de către Rockit Academy și Digital Communication Network cu susținerea Biroului pentru Educaţie şi Cultură al Departamentului de Stat al SUA, Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) și Guvernului Suediei în cadrul Proiectului ”Dezvoltarea Centrului de Excelență în Domeniul TIC”, UNICEF Moldova, Tekwill, implementat de Asociația Națională a Companiilor din Domeniul TIC.

Rockit Academy aduce context pentru a crea parteneriate regionale prin evenimente și activități online. Atât timp cât există oameni care susțin cauzele și comunitatea Rockit, este posibilă realizarea a astfel de evenimente precum Rockit Conference. Pentru a încuraja proiectele organizatorilor și conferinței, puteți deveni prietenii Academiei Rockit pe Patreon.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal