Bărbații, mai vulnerabili la infecția cu COVID-19 decât femeile. Ce arată rezultatele unui studiu

Bărbații, mai vulnerabili la infecția cu COVID-19 decât femeile. Ce arată rezultatele unui studiu

Sângele bărbaților are niveluri mai ridicate ale unei enzime cheie folosite de noul coronavirus pentru a infecta celulele decât femeile, au arătat rezultatele unui studiu european publicat luni - o constatare care ar putea ajuta cercetătorii să explice de ce bărbații sunt mai vulnerabili la infecția cu COVID-19, relatează Reuters, citat de Mediafax.

Enzima 2 de conversie a angiotensinei (ACE2) se găsește în inimă, rinichi și în alte organe. În COVID-19, boala respiratorie cauzată de noul coronavirus, se crede că aceasta ar juca un rol în modul în care infecția progresează în plămâni.

Studiul, publicat în European Heart Journal, a descoperit, de asemenea, că medicamentele prescrise pe scară largă numite inhibitori ai ACE sau inhibitori ai receptorilor angiotensinei (ARB) nu au dus la concentrații mai mari de ACE2 și, prin urmare, nu ar trebui să crească riscul de COVID-19 pentru persoanele care le iau.

Publicitate

Inhibitorii ACE și ARB sunt prescriși pe scară largă pacienților cu insuficiență cardiacă congestivă, diabet sau boli renale. Medicamentele reprezintă miliarde de dolari în vânzări de rețete la nivel mondial.

"Constatările noastre nu susțin întreruperea acestor medicamente la pacienții cu COVID-19", a declarat Adriaan Voors, profesor de cardiologie la Universitatea Groningen din Olanda, care a condus studiul.

Analizând mii de bărbați și femei, echipa lui Voors a măsurat concentrațiile de ACE2 în mostrele de sânge prelevate de la peste 3.500 de pacienți cu insuficiență cardiacă din 11 țări europene.

Cercetătorii au început studiul înainte de pandemia de coronavirus, au spus cercetătorii și astfel nu au fost incluși pacienți cu COVID-19.

Dar când alte cercetări au început să indice ACE2 ca o enzimă cheie pentru modul în care noul coronavirus intră în celule, Voors și echipa sa au văzut suprapuneri importante cu studiul lor.

„Când am descoperit că unul dintre cei mai puternici biomarkeri, ACE2, era mult mai mare la bărbați decât la femei, mi-am dat seama că acest lucru ar avea potențialul de a explica de ce bărbații au mai multe șanse să moară din cauza COVID-19 decât femeile”, a declarat Iziah Sama, un medic al UMC Groningen care a condus studiul.

ACE2 este un receptor de pe suprafața celulelor care se leagă de noul coronavirus și îi permite să intre și să infecteze celulele.

Sama și Voors au remarcat că, la fel ca și în plămâni, ACE2 se găsește în inimă, rinichi, în țesuturile care căptușesc vasele de sânge și în niveluri deosebit de ridicate în testicule.

Ei au spus că prezența sa în testicule ar putea explica parțial concentrațiile mai mari de ACE2 la bărbați și de ce bărbații sunt mai vulnerabili la COVID-19.

Pandemia COVID-19 a infectat peste 4 milioane de oameni în întreaga lume și a ucis aproape 277.000, potrivit unui raport al Reuters. Numărul de decese și infecții indică faptul că bărbații sunt mai predispuși decât femeile să contacteze boala și să sufere complicații severe sau critice dacă se îmbolnăvesc.

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal