Maia Sandu: „Asistența macrofinanciară expiră în iulie. Cele două tranșe trebuie obținute în regim de urgență”

Maia Sandu: „Asistența macrofinanciară expiră în iulie. Cele două tranșe trebuie obținute în regim de urgență”

Președinta PAS, Maia Sandu, avertizează că asistența macrofinanciară din partea UE expiră în iulie curent. „Cele două tranșe trebuie obținute în regim de urgență”, a spus politiciana în cadrul unei conferințe de presă, îndemnând partidele parlamentare să lucreze intens în următoarele săptămâni la îndeplinirea condițiilor pentru debursarea celor 70 de milioane de euro.

Maia Sandu a spus că, dacă va exista voință politică, condițiile pentru debursarea celei de-a doua tranșe, de 30 de milioane de euro, pot fi îndeplinite în zece zile.

„Există o condiție tehnică – adoptarea în lectura a doua a legii cu privire la sancțiunile în cazul combaterii spălării banilor. Există câteva obiecții formulate și transmise de Comisia Europeană. E necesar ca Parlamentul să lucreze pe aceste obiecții. O altă condiție ține de progresul în recuperarea banilor din furtul miliardului. UE cere să se demonstreze că se recuperează bani înainte să ofere țării alte resurse financiare. Parlamentul trebuie să ceară un raport de la Procuratura Generală pe progresul în investigarea furtului miliardului”, a declarat Maia Sandu.

Publicitate

A mai spus că o altă condiție ține de anularea legii cu privire la cetățenia prin investiții. „Am impus un moratoriu pe perioada în care câteva dosare intrase pe rol. Acest moratoriu a fost prelungit până la 1 septembrie. Acum se cere o hotărâre a Parlamentului prin care se face angajament că acest moratoriu nu va fi extins după 1 septembrie”, a menționat ea.

„UE cere reforma justiției și un plan de acțiuni. Pentru această reformă, aici e strict vina Guvernului, care a bătut pasul pe loc în toată această perioadă și nu a vrut să folosească conceptul de reformă pe care l-am pregătit noi. Propunem să reluăm ca bază acest concept și să elaborăm un plan de acțiuni, să începem dezbaterile publice. Următoarea condiție ține de adoptarea în lectură finală a legii cu privire la organizațiile nonguvernamentale. În Parlament s-a intervenit și s-au făcut modificări care vin împotriva spiritului legii cerute de societatea civilă și partenerii internaționali”, a spus Maia Sandu.

Totodată, pentru debursarea banilor, e nevoie de lansarea unui audit independent la Consiliul Audiovizualului și la Consiliul Concurenței. „Parlamentul trebuie să facă un angajament că va susține evaluarea externă, se pot pregăti termenii de referință pentru acest audit, astfel încât UE să aibă o dovadă clară a angajamentului pentru această condiție”, a explicat lidera PAS.

Ultima condiție este însă mai complicată, a declarat Maia Sandu. „Lucrurile au fost complicate când majoritatea parlamentară a numit noii membri ai CSM fără să țină cont de recomandările Comisiei de la Veneția. S-a încălcat condiția UE. Singura soluție pentru a depăși situația e să se discute în regim de urgență cu Consiliul Europei, cu Comisia de la Veneția, pentru a vedea care ar fi noua condiție reformulată în situația actuală”, a spus politiciana.

Liderul fracțiunii parlamentare PAS, Igor Grosu, a spus că va contacta, astăzi, liderii celorlalte fracțiuni parlamentare, pentru a include aceste proiecte de lege pe agenda Parlamentului.

Amintim că prima tranșă de 30 de milioane de euro din asistența macrofinanciară a fost debursată în octombrie 2019.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal