Podcastul „Bilet în Parlament”: Vrei să pleci (din partid), dar nu mă, nu mă iei. Cum își justificau transfugii migrările

Podcastul „Bilet în Parlament”: Vrei să pleci (din partid), dar nu mă, nu mă iei. Cum își justificau transfugii migrările

Ultima săptămână politică a fost marcată de patru plecări din Partidul Democrat, iar asta ne-a făcut să analizăm motivele invocate de cei care părăsesc cuibul partinic. Vrem sau nu, istoria politică a R. Moldova e plină de migrări, trădări și transfugi. Unele s-au soldat cu scandaluri, altele - nici nu ni le mai amintim, dar de fiecare dată cei ce schimbau formațiunea au trebuit să-și explice gestul. Ștefan Grigorița de la Radio Europa Liberă și Felicia Nedzelschi de la AGORA au făcut un top subiectiv al justificărilor. Avem de toate - de la pledoaria nesfârșită a lui Marian Lupu și până la plecarea comică a lui Ion Ceban din PCRM.

Dacă vă place ceea ce facem, dar și munca zilnică a întregii redacții AGORA, deveniți patronul nostru. În acest fel, vom putea continua să criticăm și să analizăm, rămânând liberi și independenți.

Toate episoadele de până acum pe găsiți pe Anchor.fm. La fel, ne puteți asculta pe Apple Podcast și Google Podcast.

Publicitate

Iată cele mai importante momente ale ediției:

00:58 - Cu ce „mesaj de adio” s-au dus ultimii deputați din PD.

5:44 - Top-7 începe. De ce Sergiu Sîrbu în 2012 a zis că era aproape de a se duce din politică, dar s-a răzgândit „după discuții cu personalități”.

7:36 - Poziția 6. Despre cei 14 ex-deputați comuniști, printre care și Violeta Ivanov și Vladimir Vitiuc, s-au gândit tare bine la țară înainte de a părăsi partidul.

11:14 - Poziția 5. Pentru că fracțiunea și partidul PD „devenea invizibil”, Andrian Candu, Sergiu Sîrbu și alții părăsesc partidul. Nu spun dacă e din frica de „a nu fi văzuți”.

17:24 - Poziția 4. Sceneta de la Parlament în care Ion Ceban anunță că părăsește PCRM, este aplaudat de adversarii politici iar el îi liniștește pe aceștia spunând că „o să-i distrugă”.

19:30 - Poziția 3. Marian Lupu oferă verbal un număr semnificativ de considerațiuni care ar putea oferi în circumstanțele confuze de la acea dată anumite note explicative .

22:19 - Poziția 2. Igor Dodon părăsește PCRM și propune o înțelegere nemaivăzută - vă dăm tot ce vă trebuie la momentul dat, dar deocamdată nu cerem nimic. Deocamdată.

25:25 - Poziția 1. Despre cum un număr de deputați liberali, miniștri, viceminiștri și alții l-au dorit la un moment dat, în 2013, președinte de partid pe Dorin Chirtoacă, și în semn de protest au părăsit formațiunea.

29:44 - Niște concluzii de final. Analizăm dacă ar putea cumva, cândva, undeva ca și din PSRM să plece lume.

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal