Povestea sediului închiriat de Pro Moldova: Cine e proprietarul

Povestea sediului închiriat de Pro Moldova: Cine e proprietarul

De câteva săptămâni grupul parlamentar Pro Moldova, în frunte cu Andrian Candu, are un sediu oficial pe strada Vlaicu Pârcălab din Chișinău. O investigație realizată de mold-street arată că proprietarii imobilului sunt membrii unei familii de muzicieni care nu au fost implicați în activități politice la Chișinău, dar care au avut afinități cu Universalbank și o parte din acțiunile ce au ajuns în posesia bancherului rus Gherman Gorbunțov.

Deputatul Serghei Sîrbu, secretarul grupului parlamentar Pro Moldova (care încă nu este persoană juridică), a declarat pentru Mold-street.com că nu poate spune cine este proprietarul imobilului, invocând anumite clauze contractuale. El a precizat că proprietarul e plecat peste hotare, dar a împuternicit prin procură o persoană care are dreptul să gestioneze imobilul, inclusiv să îl dea în chirie.

Anterior, Sîrbu declara pentru TV8 că imobilul este închiriat cu 700 de euro pe lună. Deoarece Pro Moldova încă nu are personalitate juridică, contractul de chirie ar fi fost semnat de asociaţia Centrul de Investigații Juridice și Apărarea Drepturilor Omului, în care Sîrbu este membru al Consiliului de Administraţie, iar soţia sa - administrator.

Publicitate

Datele de la Cadastru arată că din anul 1995 proprietar al imobilului a fost Vera Botnari, iar din 1997 - soţii Iurii şi Tereza Botnari. Iurii Botnari este unul dintre cei mai celebri dirijori din Moldova şi din spaţiul postsovietic. În prezent el este dirijor principal şi director artistic al Orchestrei Filarmonice din Barcelona şi dirijor al Orchestrei Filarmonice din Moscova. Din anul 2004 proprietar al imobilului este fiica acestuia - Cristina Botnari.

Femeia este violonistă și administratoare a unei fundații britanice, ce organizează concerte de muzică clasică. În prezent Iurii Botnari este şi preşedinte al fundaţiei Royal Music Society, fondată de fiica sa Cristina Botnari. Cei doi nu au fost implicați în activități politice la Chișinău și nu este clar dacă au vreo legătură cu foștii deputați democrați.

Iurii (Yuri) Botnari însă nu este doar un muzician. Pe lângă muzică, el a dezvoltat şi câteva afaceri. Astfel, din 1999 şi până în 2008, Iurie Botnari apare ca membru al Consiliului de Administraţie la Universalbank din partea companiei Dapinia Trading Co Ltd din Cipru (care deținea o cotă de 9,74% din acțiunile băncii), al cărei director mai este în continuare. De menționat aici că, din 2012 banca este în procedură de lichidare.

...

Menţionăm că achiziția de către Gorbunțov a acțiunilor la Universalbank prin bursă a fost făcută publică abia la finele anului 2008, iar în martie 2009 s-a constatat că Gorbunțov deţinea deja circa 80% din capitalul băncii. Cel puţin de două ori, în anul 2011, Universalbank a sponsorizat concerte la Chişinău, dirijate de Iurii Botnari.

Amintim că la finele lunii februarie 2020, Andrian Candu, Sergiu Sîrbu, Grigore Repeșciuc, Vladimir Cebotari, Eleonora Graur și Corneliu Padnevici au anunțat că părăsesc PDM și formează grupul Pro Moldova.

La scurt timp, renunță la PDM și Gheorghe Brașovschi, alăturându-se grupului nou format.

În mai, exemplul este urmat și de Ruxanda Glavan. Peste câteva zile, calcă pe urmele foștilor colegi și Elena Bacalu.

Vezi și: Candu speră ca grupul „Pro Moldova” să crească la 15 deputați până la finele legislaturii.

Fă parte din comunitatea AGORA. Susține jurnalismul independent și transparent din Republica Moldova. Avem nevoie de tine pentru a continua să ne facem munca cu dedicație și curaj!

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal