Pandemia provocată de noul Coronavirus a accentuat problemele majore ale sistemelor de sănătate și asistență medicală la nivel global. Numărul de pacienți care necesită tratament fiind infectați cu Covid-19 este în continuă creștere, în timp ce lipsa de consumabile și cadre medicale cresc temerile că nu toți cei care au nevoie de tratament îl vor primi.
Concomitent, măsurile de distanțare socială și de carantină au obligat mai mulți medici să anuleze programările de rutină și non-urgență. Astfel, tot mai multe guverne, instituții private și organizații apelează la soluții de telemedicină pentru a putea răspunde noilor provocări. Și asta pentru că, tehnologiilor informaționale pot facilita accesul pacienților la suport medical, organizarea consultațiilor de la distanță sau spori capacitatea de intervenții în cazurile de urgență.
Cerere sporită de soluții software dedicate telemedicinei
Pandemia globală de Covid-19 a accelerat dezvoltarea telemedicinei, astfel că astăzi asistăm la o creștere spectaculoasă a cererii de soluții software pe acest segment. Potrivit unui studiu TrustRadius, în care a fost analizat impactul Covid-19 asupra domeniului software, cheltuielile pe soluții de telemedicină au crescut cu peste 600% mai mult decât până acum. Acestea sunt utilizate de medici pentru oferirea asistenței medicale de la distanță, de la psihiatri și terapeuți, până la asistenți medicali. În următoarele 12 luni, specialiștii estimează că investițiile în achiziția unor astfel de soluții s-ar putea tripla.
Bijan Khosravi, fondator și director executiv „InBounce”, într-un articol pentru Forbes: „Viitorul sistemului de asistență medicală nu se rezumă doar la tehnologii interesante, dar la utilizarea lor în sensul îmbunătățirii și creșterii asistenței medicale de calitate pe care o oferim oamenilor. Coronavirusul poate afecta grav economiile țărilor și ne va costa vieți, dar acest lucru nu trebuie să fie în zadar. În calitate de antreprenori și furnizori de tehnologii, avem acum o oportunitate imensă de a susține întregul sistem medical cu servicii de calitate și costuri mai mici. Acestea vor crește productivitatea și vor fi mai accesibile tuturor. Ar trebui să ne învățăm lecțiile din eșecurile sistemului nostru de asistență medicală și să creăm schimbări”.
Soluții de telemedicină pentru Republica Moldova
Mai multe soluții de telemedicină au fost testate și implementate de-a lungul timpului și în Republica Moldova. Dezvoltarea conceptului a început încă prin anul 2003. Cu toate acestea, actualmente, soluțiile de telemedicină nu sunt utilizate la scară largă, instituțiile medicale implementând anumite proiecte fie în mod individual, fie pe domenii restrânse. Așa cum este, de exemplu, soluția Institutului de Neurologie și Neurochirurgie etc. Instituția dispune de echipament ce permite conexiunea cu secția de neurologie a spitalelor municipale din Bălți și Cahul, pentru a consulta un pacient sau pentru a organiza conferințele clinice la distanță.
Pandemia creată de Covid-19 a lansat o nouă provocare și sectorului IT din Moldova. Astfel, mai multe companii au generat soluții utile pentru sectorul medical. De exemplu, monitorizarea stării de sănătate a chișinăuienilor care se află în autoizolare, în carantină sau care fac tratament la domiciliu, este realizată prin intermediul unui sistem online.
Eugeniu Galamaga, director „Allied Testing”, companie dezvoltatoare a soluției: „Soluția permite persoanele aflate în tratament să introducă singuri datele simptomatice pe care le manifestă. Medicii de familie din capitală au acces la un centru unic, unde sunt colectate și introduse toate informațiile cu privire la persoanele care necesită monitorizare la domiciliu. În caz de urgență, pacienții pot fi redirecționați către instituțiile abilitate.”
De asemenea, un grup de voluntari, experți în sectorul IT, au dezvoltat o aplicație online, denumită chatbot Medcast, care îndeplinește câteva funcții în regim de telemedicină și este destinată îngrijirii sănătății oamenilor, prin monitorizarea potențialelor simptome de îmbolnăvire.

Valentin Bragaru, System Architect & Team Lead, companie dezvoltatoare soluție: „Împreună cu echipa am decis să elaborăm Chatbot-ul Medcast – o aplicație online ce poate fi ușor utilizată de oricine, pentru comunicarea pe platformele Viber și Telegram. Formularele de diagnosticare a simptomelor de COVID-19 sunt aprobate de Ministerul Sănătății, de aceea, aplicația este un instrument extrem de util pentru medicii care luptă în prima linie, dar și pentru autoritățile locale, întrucât astfel am putea identifica din timp anumite cazuri de îmbolnăvire.”
Un alt proiect de telemedicină, elaborat moldoveni, a participat la #EUvsVirus - cel mai mare hackathon organizat de Consiliul European pentru Inovare. Soluția digitală este o platformă ce permite pacienților care nu au acces la servicii medicale complexe sau integrative, să găsească tratamente și să ajungă la instituțiile medicale.
Nicoleta Nagailic, creatoare a aplicației Tele.MedicalTourism.Review: „De la începutul pandemiei, numărul oamenilor cu probleme de sănătate grave care nu pot ajunge la un medic. Suntem de părere că accesul la medicină, prin intermediul componentei sale online, trebuie să fie accesibilă nu doar la nivel național și să nu fie limitată doar la un număr minim de spitale. Ne dorim ca pacienții să poată vorbi cu un doctor online, pe chat, audio sau video, iar acest lucru este posibil să fie implementat nu doar în țările dezvoltate, mai ales pentru că sunt multe spitale care fac consultații gratuite, iar noi putem să creăm acea legătură.”
Telemedicina înseamnă economie de timp și de resurse, atât pentru pacient, cât și pentru instituția medicală, fiind și o soluție pentru spitalele care duc lipsă de specialiști calificați în anumite domenii, așa cum este cazul Republicii Moldova.
Igor Pokanevych, şeful biroului OMS în Moldova: „Tehnologiile digitale pot îmbunătăți accesul la servicii de sănătate, reduce costurile, crește calitatea asistenței medicale și pot spori eficiența sistemelor de sănătate. Aceste tehnologii pot oferi, de asemenea, oportunități de îngrijire și asistență, care sunt absolut vitale în timpul pandemiei COVID-19. De exemplu, diferite tipuri de instrumente pot permite pacienților să obțină diagnosticul și uneori chiar să primească îngrijiri fără a merge fizic la un spital sau clinică, ceea ce reduce povara asupra sistemelor de sănătate, contribuind la creșterea durabilității acestora și la reducerea riscului de răspândire a infecțiilor și a îmbolnăvirilor.”
În prezent toate sectoarele își reevaluează în mod fundamental abordarea, căutând să aplice inovația digitală, orientată către nevoile societății. Astfel, anumite domenii (de ex. medicina) pot beneficia semnificativ și se pot transforma cu ajutorul tehnologiilor informaționale. Pentru a impulsiona dezvoltarea inovațiilor utile societății, a fost lansat primul Program național pentru susținerea antreprenoriatului IT din țară. Acesta sprijină gândirea inovatoare, crearea serviciilor și produselor digitale, dar și colaborarea intersectorială.
Programul cuprinde mai multe proiecte prin care startup-urile din Moldova vor beneficia de acces la programe educaționale, infrastructură, consultanță, mentorat, oportunități de conectare la evenimente și competiții internaționale, precum și atragerea surselor de finanțare. Programul este dezvoltat în cadrul proiectului TEKWILL, cu susținerea partenerilor de dezvoltare USAID și Suedia, împreună cu Asociația Națională a Companiilor din Domeniul TIC, Moldova IT Park, UNDP și ODIMM. Mai multe detalii pe Startupmoldova.digital
Vezi și aceste știri

Cum pot lucra eficient agricultura și tehnologiile? Detalii s-au discutat la AgTech - primul eveniment din țară dedicat digitalizării agriculturii

Proiectul Tekwill se extinde la nivel național - pentru a răspunde noilor provocări ale domeniului (VIDEO)
