Persoanele care și-au pierdut întreținătorul din cauza epidemiei ar putea primi pensii de urmaș din salariul răposatului. Platforma DA propune două schimbări legislative

Persoanele care și-au pierdut întreținătorul din cauza epidemiei ar putea primi pensii de urmaș din salariul răposatului. Platforma DA propune două schimbări legislative

Deputatul Platformei DA, Liviu Vovc, a prezentat două proiecte legislative în susținerea persoanelor antrenate în lupta cu actuala pandemie de COVID-19, dar și a unor alte eventuale pandemii. Acestea presupun asigurarea angajaților din prima linie cu un spor de compensare de 100% din salariul de bază pe unitate de timp și includerea unui nou articol în legea privind pensiile de asigurări sociale.

Prin al doilea proiect legislativ Liviu Vovc propune asigurarea cu pensie de urmaș a persoanelor care și-au pierdut întreținătorul ca urmare a infectării în cadrul participării la acțiuni de combatere a unei epidemii.

Potrivit proiectului, de această pensie de urmaș ar putea beneficia copii până la vârsta de 18 ani sau, dacă își continuă studiile în instituții de învățământ, până la încheierea acestora. De asemenea, beneficiar poate fi soția/soțul supraviețuitor, dacă acesta nu se recăsătorește și părinții, în cazul în care cel decedat era singurul susținător.

Publicitate

Cuantumul pensiei de urmaș pentru copii ar fi de 75% din salariul de bază avut de întreținător la data decesului, iar pentru soț/soție și părinți – 50% din salariul de bază al celui decedat ca urmare a infectării în cadrul participării la acțiuni de combatere a unei epidemii.

Proiectul de lege vine în contextul în care actuala legislație presupune achitarea pensiilor de urmaș din pensiile persoanele decedate și nu din salariile acestora.

„Aceste inițiative legislative vin în susținerea nu doar a cadrelor medicale, dar și a lucrătorilor din alte domenii care luptă în prima linie și sunt supuși direct riscului de a se infecta cu anumiți viruși, iar angajații care vor lupta în prima linie să cunoască din timp de ce susținere vor beneficia din partea statului, a autorităților și să fie motivați să se dedice în totalitate profesiei pe care au îmbrățișat-o”, a relatat deputatul platformei DA.

La sfârșitul conferinței, Liviu Vovc a menționat și despre problema cu care se confruntă spitalele antrenate în tratarea pacienților de coronavirus. Deputatul a făcut referire la un ordin emis de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale prin care s-a aprobat oferirea unui supliment de 100 de procente din valoarea salariului de funcție pentru personalul implicat în combaterea pandemiei.

Potrivit acestuia, contractele instituțiilor medicale din țară și CNAM au fost semnate fără a fi prevăzute fonduri pentru achitarea suplimentelor, iar achitarea acestora a revenit instituțiilor medicale. Din cauza bugetului redus și pentru a economisi bani, directorii spitalelor au impus angajații să plece în concedii din cont propriu.

„La ultima rectificare bugetară, în fondul de rezervă a Guvernului au fost transferați 18,5 milioane de lei adunați din donațiile cetățenilor, în special pentru susținerea cadrelor medicale. Astăzi, am transmis o solicitare ca din acești bani să fie suplinit bugetul spitalelor care sunt implicate în tratarea pacienților de coronavirus”, a conchis deputatul Liviu Voicu.

Amintim că, până la ziua de azi, au fost confirmate 1197 cazuri de infectare în rândul angajaţilor sistemului de sănătate, printre care: medici-285, asistenţi medicali-438, felceri-64, paramedici-1, farmacişti-19, personal auxiliar-390 persoane.

De asemenea, 11 lucrători medicali au decedat, fiind infectați cu COVID-19.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal