Asistentă medicală, de opt ani lângă micii pacienți: „Când vine un copil în sală eu deja mă simt în rolul mamei. Dacă copilul meu ar fi în locul lui?” (VIDEO)

Asistentă medicală, de opt ani lângă micii pacienți: „Când vine un copil în sală eu deja mă simt în rolul mamei. Dacă copilul meu ar fi în locul lui?” (VIDEO)


„Trebuia să înțep un copil. Plângea el și plângem și eu”. Așa își amintește cum a pășit în lumea medicinei Angela Cirimpei. De aproape opt ani supraveghează „somnul copiilor” în timpul intervențiilor chirurgicale, fiind asistentă medicală în Secția de anesteziologie și terapie intensivă. După șase ani lucrați în instituțiile de sănătate din R. Moldova, Angela a ajuns să locuiască cu familia în România. Azi îi aflăm povestea.

Este singurul lucrător medical din familia sa, iar studentă la medicină a ajuns la îndrumarea părinților. După cinci ani de stutii, Angela Cirimpei a devenit asitentă medicală, repartizată în secția de anesteziologie și terapie intensivă.

„Mă simțeam ca un copil care nu știe să meargă și abia acum trebuie să învețe să facă primii pași. Dar cu ajutorul colegilor am reușit într-un timp foarte scurt să însușesc toate obligațiile în funcția mea de asistent medical”, își amintește primele impresii Angela.

În timpul anilor de studii. Sursa: Arhiva persoanlă

„Copilul cela plângea de frică. Și eu plângeam lângă el”

A urmat primul contact cu pacientul, prima injecție, prima tensiune măsurată. Iar pacienții de care avea și are grijă sunt copii. 

„Îmi amintesc și acum când trebuia la un copil să-i instalez prima branulă (n.r. cateter intravenos). Și copilul cela plângea de frică. Și eu plângeam lângă el așa cum eram abia la începutul experienței. Atunci o colegă mi-a zis că „tu gândește-te că nu-i faci rău, că ești aici pentru binele lui ca să-l ajutăm””, spune cu emoții asistenta.

Peste ani, a înțeles că micii pacienți au nevoie să simtă că asistentul medical le este prieten.

„Când vine un copil în sală eu deja mă simt ca în rolul mamei. Să-l pregătesc psihologic ca să nu-l traumăm. Dacă copilul meu ar fi în rolul lui? Noi trebuie să avem o relație de prietenie. Să știe că ce urmează este spre binele lor”, spune Angela.

Asistenta medicală la locul de muncă. Sursa: Arhiva persoanală

Asistenta și-a urmat calea în România

După șase ani de activitate în sistemul de sănătate din R. Moldova, împreună cu familia sa, tânăra a ajuns să locuiască în România. Și acolo, hotărâtă să continue calea aleasă. În două săptămâni s-a pregătit pentru cele șase examene  ce urmau pentru echivalarea diplomei.

„A fost o perioadă grea, dar care n-am spus-o nimănui. Anume emoțiile mele, trăirile mele. N-a știut nimeni. Nici soțul, nici părinții. Când am scăpat de tot, am susținut, am obținut echivalarea – atunci am sunat și am anunțat pe toată lumea”, își amintește asistenta.

Acum este asitentă medicală anestezistă. Alături de echipa medicală română, zilnic luptă pentru sănătatea copiilor de peste Prut. Rămâne, însă, cu gândul la colegii de acasă cu care comunică și împărtășă din experiență.

„Protocoalele sunt diferite de ce avem în R. Moldova - unii termeni, denumiri de medicamente. Asta mi-a fost mai greu. Să depășesc bariera lingvistică. Credeam că n-o să fiu înțeleasă în anumite situații. Dar, în mare parte, să știți că am fost foarte bine primită”, spune Angela.

În toți anii de activitate, asistenta a fost ghidată de un principiu: Un bun specialist este cel vrea să învețe și continuă să învețe.

Angela Cirimpei, asistentă medicală în România. Sursa: Arhiva persoanlă

Este convinsă că un specialist bun trebuie să învețe mereu

„Eram într-o instituție de copii și acolo am mers la prima intervenție neurochirurgicală, unde am asistat ca asistent anestezist. Era un copilaș micuț, dar intervenția a durat aproximativ opt ore. Și atunci am înțeles câtă muncă depune întreaga echipă pentru ca acel copil să se facă bine. Toate lucrurile bune vin datorită experienței.

Atunci am înțeles că eu trebuie să mă axez mai mult pe învățare pentru a avea un rol bun în echipa noastă, pentru a putea contribui și eu cu ajutorul meu”, este convinsă asistenta medicală.

An de an, la 12 mai, sunt sărbătoriți cei care, prin grijă și empatie, salvează vieți – asistenții medicali. Angela le urează colegilor săi din R. Moldova și celor din România - răbdare și curaj. „Indiferent că o să fie zile și nopți grele. Fiecare greutate, la sfârșit, îți oferă satisfacție când tu primești mesaje de mulțumire sau știi că a fost un caz cu succes”, spune asistenta medicală.

Cum lucrăm în pandemie?
Ne-au fost afectate conturile, nu și dorința de a scrie pentru tine. Susține-ne.

Dacă tot ai ajuns aici…

… vrem să-ți cerem o favoare. Sute de mii de oamenii intră pe AGORA, lună de lună, pentru informație de calitate. Noi credem că toți oamenii merită acces la informație corectă, verificată și explicată. Tocmai din această cauză vrem să păstrăm știrile și articolele pe care le facem accesibile pentru toată lumea.

La acest site de știri independent, arătăm zilnic acțiunile celor de la putere și tot ce se întâmplă în țară. Nu avem în spate oligarhi, jurnalismul pe care îl facem este liber de orice părtinire politică. Cu ajutorul tău vom continua să scoatem adevărul la suprafață și vom continua să dezvoltăm proiecte media noi care să inspire.

Suntem determinați să asigurăm un jurnalism care să ne ajute pe fiecare dintre noi să înțeleagă mai bine tot ce se întâmplă în jurul nostru și să ne unească atât pe timpuri de criză sau pandemie, cât și în afara ei. Munca noastră nu ar fi posibilă fără cititorii noștri, care ne susțin și ne încurajează.

Fiecare contribuție este valoroasă pentru activitatea redacției.
Ia-ți un Abonament și fii alături de AGORA. Durează doar 1 minut. Mulțumim.

Vezi și aceste știri
Octavian Țîcu îl va desemna premier pe Traian Băsescu dacă ajunge președinte al R. Moldova

Octavian Țîcu îl va desemna premier pe Traian Băsescu dacă ajunge președinte al R. Moldova

Igor Dodon nu înțelege de ce PD nu îl susține la prezidențiale: „Noi ne-am comportat onest cu ei”

Igor Dodon nu înțelege de ce PD nu îl susține la prezidențiale: „Noi ne-am comportat onest cu ei”

Igor Dodon îl vrea pe Andrei Năstase în turul doi al alegerilor prezidențiale. „Pentru că el cu adevărat a luptat, nu ca alții”

Igor Dodon îl vrea pe Andrei Năstase în turul doi al alegerilor prezidențiale. „Pentru că el cu adevărat a luptat, nu ca alții”

Advertoriale
AB+Partners, companie de arhitectură premiată la nivel internațional, împlinește 5 ani de activitate (VIDEO)

AB+Partners, companie de arhitectură premiată la nivel internațional, împlinește 5 ani de activitate (VIDEO)

EXIMBANK lansează, în premieră pentru piața din Moldova, cardul premium – Visa SIGNATURE

EXIMBANK lansează, în premieră pentru piața din Moldova, cardul premium – Visa SIGNATURE

Cum se reorganizează HUB-urile de „coworking spaces” pentru a răspunde nevoilor pandemice

Cum se reorganizează HUB-urile de „coworking spaces” pentru a răspunde nevoilor pandemice

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Ce efecte ar avea lipsa unui suport din afara țării asupra ONG-urilor din R. Moldova și ce putem face pentru a întări societatea civilă. De vorbă cu Adrian Lupușor și Iulian Groza, în studioul AGORA
  Ce efecte ar avea lipsa unui suport din afara țării asupra ONG-urilor din R. Moldova și ce putem face pentru a întări societatea civilă. De vorbă cu Adrian Lupușor și Iulian Groza, în studioul AGORA
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: „Padle” electorale sau „October Surprises” - dezvăluiri ce pot schimba rezultatul alegerilor (AUDIO)
 • Oameni ca tine: Igor și Mihaela Belei, cuplul care au demonstrat că moldovenii devin mai bogați atunci când dăruiesc (VIDEO)
 • Sergiu Grădinaru, fondator Nivalli, despre concurență, creșterea unei afaceri în sectorul de mezeluri, tendințe și lipsa exportului | Nota de Plată
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Magia imunității parlamentare - iată nu-i, dar totuși este. De ce deputații lipsiți de ea oricum rămân imuni la alte dosare (AUDIO)
ȘTIRI DE PE EA.MD
 • După Cortină cu Maggy Platon – maternitatea, câștigurile de pe Instagram și cum dintr-o...
 • Te pregătești de Halloween? Vezi câteva idei cum ai putea decora un dovleac: haios și...
Cele mai populare
 • 1
  Dodon spune că o bătrână a ghicit în ouă că va câștiga din primul tur (FOCUS)
 • 2
  De la 1 ianuarie 2021, persoanele fizice ar putea plăti impozit pe veniturile obținute din dobânzile bancare
 • 3
  Renato Usatîi, huiduit la o întâlnire electorală din Găgăuzia: „Ce ai făcut pentru Găgăuzia? Balabol” (VIDEO)
 • 4
  Un copil de trei ani a murit la petrecerea de ziua lui, jucându-se cu o armă
Autentificare
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.