Inflația înregistrează cote mai joase în țara noastră pentru a patra lună consecutiv. Mai exact, în luna aprilie a scăzut până la 5,4% anual, cu 2,2 p.p. mai puțin decât la finele anului 2019. La fel, prețurile la produsele alimentare s-au redus în ultimele patru luni și au coborât sub 10% anual, însă continuă să rămână relativ ridicate. Datele sunt prezentate de expertul economic Veaceslav Ioniță, care e convins că în următoarea perioadă ar trebui să ne așteptăm la noi reduceri de prețuri.
Astfel, potrivit lui Ioniță, scăderea inflației se datorează perioadei începutului de an, iar prețurile la produsele alimentare, odată cu apariția roadei noi, vor continua să scadă.
Principalii factori care stau la reducerea inflației ar fi inflația ridicată de anul trecut, care a consumat în mare parte creșterea de prețuri, reducerea puternică a prețurilor la resursele energetice, aprecierea leului moldovenesc față de valutele regionale de unde se importă produsele de larg consum, inclusiv cele alimentare.


Față de hrivna ucraineană, leul s-a apreciat de la începutul anului cu 8%, iar față de lira turcească cu 13,5%.
Potrivit Biroului de Statistică, produsele agricole s-au scumpit în primele trei luni ale anului curent. Costul acestora s-a majorat cu 108,8% față de aceeași perioadă a anului trecut.
Prețurile la produsele vegetale s-au majorat în medie cu 15,9%. Această creștere a fost determinată de dublarea preţurilor la strugurii de masă și majorarea prețurilor la fructe sămânțoase cu 67,7%, floarea soarelui cu 23,3%, culturi leguminoase pentru boabe - 14,1%, rapiță – 12,8%, cartofi – 9,8%, porumb – 8,1%.
În același timp, produsele animaliere s-au ieftinit în medie cu 6,7%. Аu scăzut preţurile la porcine (în masă vie) –18,3%, păsări - 7,6% și au crescut costurile pentru ovine şi caprine (în masă vie) cu 30,5%, bovine cu 6,7%, lapte - 5,3%, ouă alimentare - 3,9%.
Vezi și aceste știri
Advertoriale

Preotul Petru Ciobanu – printre primii absolvenți ai meseriei de cultivator-procesator de bacifere ai Școlii Profesionale Nisporeni

Localitățile Bulboaca și Speia vor avea până la sfârșitul anului propria strategie de dezvoltare a turismului și un plan de acțiuni pentru un termen de până la 10 ani
