Moldoveancă, asistentă medicală în Chicago: Din toată această situație, să învățăm să fim în primul rând oameni (INTERVIU)

Moldoveancă, asistentă medicală în Chicago: Din toată această situație, să învățăm să fim în primul rând oameni (INTERVIU)

Nina Gottlieb are 40 de ani și este originară din raionul Cantemir. În anul 2010, a părăsit Republica Moldova. De 14 ani, locuiește în Chicago, Statele Unite ale Americii. Acolo a studiat la „MBA Institute National Healthcareer Association. New York USA”. Acum activează ca asistentă medicală la „AMITA Health Holy Family Medical Center Des Plaines”. Mai multe detalii aflați din interviul de mai jos.

Nina, în ce domeniu al medicinii activați?

În medicină activez în ICU, ceea ce înseamnă secția de terapie intensivă.

Publicitate

Ați vrea să vă reîntoarceți acasă?

Sunt plecată de 14 ani din Moldova. Aici, unde locuiesc acum, am familie, am un lucru stabil, dar foarte mult aș vrea să mă întorc acasă. Scurtele vizite pe care le fac celor apropiați rămași în Republică nu sunt destule pentru a compensa dorul de casă.

Ținând cont de situația epidemiologică din lume, cât de pregătită ați fost pentru o asemenea situație?

Noi nu am fost pregătiți. Probabil nimeni nu a fost pregătit pentru o astfel de luptă cu acest virus și poate că mulți la început nici nu au luat în serios rapiditatea de răspândire a virusului. Cu toate acestea noi mereu suntem gata pentru a oferi primul ajutor.

Personalul medical din SUA a fost supus testării la COVID-19?

...

Ce spune diaspora de moldoveni din Chicago?

Știu că sunt destui moldoveni în Chicago, dar nu am avut ocazia să cunosc pe cineva atât de aproape încât să vorbim despre situația creată de virus, însă sunt sigură că fiecare moldovean aflat în Chicago sau în orice alt colț al lumii se îngrijorează mai mult pentru cei de acasă decât pentru ei. Pentru fiecare este greu să accepte că cineva drag lui ar putea fi expus pericolului de infectare. Din acest motiv este important să respectăm restricțiile impuse de statele în care ne aflăm și să ne protejăm pentru ca atunci când se va termina toată această epidemie să ne putem îmbrățișa cu toții.

Cunoașteți moldoveni din Chicago care s-au infectat sau care s-au confruntat cu alte probleme generate de pandemia COVID-19?

Știu că mulți nu au putut ajunge acasă, sau nu au putut trimite unele colete celor dragi. Din fericire, la noi la spital nu am avut cazuri în care au fost implicați cetățenii moldoveni. Sper să fie așa până la vindecarea ultimului pacient infectat.

Prin ce stări trec pacienții?

Noi în fiecare zi ne întâlnim cu oamenii care vin la spital pentru că vor să trăiască, să se vindece. Tuturor le este greu indiferent de ce boală suferă. Pacienții care sunt infectați cu Coronavirus, însă, luptă între viață și moarte.

Ce restricții le sunt impuse pacienților infectați cu Coronavirus?

Nu au voie să-și vadă familiile pe parcursul tratamentului. Nu au voie să primească vizitatori. Noi, cei care facem parte din personalul medical ne străduim să le oferim pacienților cel mai înalt nivel de îngrijire, din acest motiv restricțiile sunt necesare pentru a evita infectarea persoanelor sănătoase.

Ce învățătură ar trebui să luăm din toată această situație epidemiologică globală?

A fost și încă este complicat pentru toți. Luptând cu acest virus am înțeles că nu se știe cu ce ne vom întâlni mâine, din acest motiv trebuie să prețuim maxim persoanele care ne sunt alături, prietenii care ne susțin, instituțiile de învățământ care creează din noi specialiști. Din toată această situație, ar trebui să învățăm să fim în primul rând oameni, să înțelegem situațiile de risc și consecințe acestora pentru a cunoaște cum să ne protejăm singuri pe sine și pe cei din preajma noastră.

Mulțumim.

* Autor: Irina Lanciu, reporteră stagiară

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal