Partide cu milioane de la stat: Iată câți bani va primi fiecare formațiune parlamentară, până la finele anului (INFOGRAFIC)

Partide cu milioane de la stat: Iată câți bani va primi fiecare formațiune parlamentară, până la finele anului (INFOGRAFIC)

Partidele politice vor primi mai puțini bani de la bugetul de stat, ca urmare a rectificării bugetului pentru anul 2020, în contextul crizei generate de COVID-19. Chiar și așa, sumele care urmează să intre în vistieriile formațiunilor politice parlamentare sunt de ordinul milioanelor. În total, din bugetul de stat, pentru finanțarea partidelor politice au fost alocate peste 31 de milioane de lei.

Din cele 19 milioane care au rămas după rectificarea bugetată, cei mai mulți bani de la buget urmează să primească socialiștii, ei având cei mai mulți deputați aleși, dar și cele mai multe voturi obținute în alegerile prezidențiale din 2016, alegerile parlamentare și cele locale din 2019.

Astfel, PSRM va primi în cont peste șase milioane de lei. Banii urmează să fie transferați lunar, câte 750 de mii de lei.

Publicitate

Pe locul doi se situează Partidul Democrat, care are de primit aproape jumătate de milion de lei lunar, suma totală depășind 3,6 milioane de lei.

În contul Partidului Acțiune și Solidaritate urmează să intre în jur de 3,3 milioane de lei, în timp ce Platforma DA va primi până la final de an ceva mai mult de două milioane de lei.

...

Potrivit legii, cuantumul subvenţiilor alocate partidelor politice se distribuie în felul următor: 30% – proporţional cu performanţele obţinute în alegerile parlamentare, 30% - proporţional cu performanţele obţinute în alegerile locale generale, 15 % - proporțional cu performanțele obținute în alegerile prezidențiale; 7,5% –proporțional cu femeile alese efectiv în cadrul alegerilor parlamentare; 7,5% –proporțional cu femeile alese efectiv în cadrul alegerilor locale; 5% –proporțional cu tinerii aleși efectiv în cadrul alegerilor parlamentare și 5% –proporțional cu tinerii aleși efectiv în cadrul alegerilor locale.

Astfel, un vot valabil exprimat pentru un anumit concurent electoral în alegerile prezidențiale, parlamentare și locale costă circa 25 de bani. În același timp, pentru fiecare femeie deputat partidele primesc lunar aproape 7.000 de lei, iar pentru femeile alese în cadrul alegerilor locale subvenția e de 42 de lei.

Pentru fiecare tânăr ales în cadrul alegerilor parlamentare subvenția lunară constituie aproape 9.000 de lei, iar pentru cei aleși în cadrul alegerilor locale generale din 20 octombrie 2019 e de 69 de lei.

Fă parte din comunitatea AGORA. Susține jurnalismul independent și transparent din Republica Moldova. Avem nevoie de tine pentru a continua să ne facem munca cu dedicație și curaj!

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal