Sîrbu sesizează Înalta Curte cu privire la statutul Consiliului Suprem de Securitate: „Președintele să-și cunoască locul”

Sîrbu sesizează Înalta Curte cu privire la statutul Consiliului Suprem de Securitate: „Președintele să-și cunoască locul”

Deputatul Pro Moldova Sergiu Sîrbu a anunțat că va sesiza Curtea Constituțională (CC) cu privire la statutul Consiliului Suprem de Securitate (CSS), condus de șeful statului, Igor Dodon. „Ne dorim un stat de drept, ca președintele țării să-și cunoască locul în autoritățile publice, să nu uite că suntem într-o republică parlamentară”, a spus deputatul.

„Care e legătura cauzală dintre președintele Dodon, CSS și tentativa uzurpării puterii în stat? Legătura este directă. Din numele echipei Pro Moldova, azi voi sesiza CC cu privire la ultimele modificări la legea securității statului, prin care președintele Dodon și-a tras atribuții suplimentare și competențe extinse acestui CSS, care nu este un organ constituțional. În iulie anul trecut, la insistența Președinției, socialiștii au insistat și s-a modificat legea securității statului. Astfel, CSS practic a devenit o instituție suprastatală, care s-a transformat într-un organ subordonat direct președintelui, subordonând în totalitate alte puteri alte statului”, a declarat deputatul într-un mesaj video pe Facebook.

Potrivit lui Sergiu Sîrbu, prin modificările legislative aprobate, este încălcată legea supremă: „S-a încălcat principiul separației puterilor în stat, s-a sfidat principiul independenței justiției și alte prevederi constituționale prin acest consiliu care, din organ consultativ, a devenit o bâtă politică prin care președintele Dodon își soluționează problemele de ordin politic. Se implică în justiție, în procuratură, în absolut toate problemele care pe departe nu țin de securitatea națională”.

Publicitate

„Noi ne dorim un stat de drept, ca președintele țării să-și cunoască locul în autoritățile publice, să nu uite că suntem într-o republică parlamentară și șeful statului nu are dreptul să se implice în justiție, să coordoneze guvernul sau alte instituții de stat, or, în cazul dat, este o uzurpare a puterii de stat, ceea ce constituie cea mai gravă crimă împotriva poporului”, a adăugat parlamentarul.

Amintim că, după ce majoritatea parlamentară PDM-PSRM a rămas cu 54 de deputați, Igor Dodon a anunțat că va convoca Consiliul Suprem de Securitate pentru a discuta subiecte precum furtul miliardului și concesionarea aeroportului. „Pe ambele subiecte avem progrese. Prin asta se explică frica unor deputați care încearcă să facă unele mișcări în Parlament. Știu că se strânge funia și le vine timpul”, a spus șeful statului.

Fă parte din comunitatea AGORA. Susține jurnalismul independent și transparent din Republica Moldova. Avem nevoie de tine pentru a continua să ne facem munca cu dedicație și curaj!

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal