Dumitru Ciorici, la #AntiConferință: Presa liberă este un lux. Dacă nu plătim pentru ea, altcineva o va face și va deveni presa lui de lux (VIDEO)

Dumitru Ciorici, la #AntiConferință: Presa liberă este un lux. Dacă nu plătim pentru ea, altcineva o va face și va deveni presa lui de lux (VIDEO)

Acum 20 de ani, munca unui jurnalist se termina după ce apăsa butonul „Publică” sau „Salvează”. Revoluția tehnologică de după anul 2000 a făcut ca aceste lucruri să se schimbe dramatic. Viața unei știri sau a unui material jurnalistic începe abia după ce jurnalistul îl publică. La prima ediție a evenimentului #AntiConferință. The Newsroom, Dumitru Ciorici, manager Dezvoltare la Interakt, a vorbit despre provocările tehnologice și planurile AGORA la acest capitol. 

Pe Internet, regulile de joc sunt cu totul diferite decât la TV sau radio, iar cu fiece an, acele reguli de joc sunt tot mai dure și mai dure.

„Pe Internet e o regulă a junglei, în prezent. O regulă a junglei, care a făcut ca acest conținut jurnalistic să conteze foarte mult, dar nu în proporția în care se întâmpla acum 20 de ani. Acum, un material jurnalistic bun înseamnă doar 60% din succesul lui. Tot ce înseamnă împachetare și promovare a ajuns să însemne aproape la fel de mult ca și munca unui jurnalist. Contează când publici materialul, la ce oră îl distribui pe Facebook, are sau nu titlu atractiv, este optimizat pentru motoarele de căutare... Astăzi, un reporter trebuie să-și bată capul și de aceste lucruri”, a menționat Dumitru.

Publicitate

Știați că:

- Există o știință întreagă despre care trebuie să fie înălțimea între rânduri pentru ca ochiului uman să-i fie confortabil să citească?

- Algoritmul Facebook este făcut astfel încât mai puțin de 3% din toți fanii unei pagini văd postările care sunt publicate acolo?- Pentru ca știrea pe care o publicăm să fie găsită pe motoarele de căutare trebuie să avem cuvinte cheie, să avem un anumit număr de paragrafe în știre, un anumit număr de cuvinte?- Dacă site-ul unde publici materiale nu are versiune mobilă, atunci vei fi depunctat în algoritmul Google?

„Presa liberă e un lux. Dacă nu vom plăti pentru ea, altcineva o va face și va deveni presa lui de lux.”

Lucian Mândruță

Autor:

„Acestea sunt doar 30% dintre regulile de care trebuie să ținem cont atunci când ne scriem și publicăm materialele. Din acest motiv, o dată la 2-3 ani încercăm să ne reinventăm, să analizăm ultimele tendințe de pe piață, să înțelegem de ce e important să ne transformăm noi, pentru ca într-un final să beneficieze cititorii noștri. Astăzi 15% dintre cititori intră direct pe AGORA. Cei mai mulți însă vin de pe Facebook, de pe Google și de la oameni care își recomandă linkuri unii altora. Observați în ce măsură au ajuns să conteze acești giganți globali chiar și într-o piață mică ca Republica Moldova”, a mai adăugat Dumitru Ciorici. Încă în 2016 am stabilit că cel mai important aspect era să avem o versiune mobilă. Asta pentru că datele de trafic sugerau că avem cca 40% dintre cei care ne citesc, ne accesează de pe un dispozitiv mobil – telefon sau tabletă. Astăzi această cifră e de circa 70%.

Prioritățile AGORA în 2020

„În 2020 avem ca prioritate același jurnalism de calitate pe care îl cunoașteți. Vrem în continuare să fim mobile friendly. Vrem să vă dăm voie să vă înregistrați pe site și să decideți voi ce fel de conținut vreți să urmăriți. Nu editorul trebuie să decidă care sunt știrile importante pentru voi. Și una dintre cele mai importante priorități este partea de subscription. NU! AGORA nu va deveni un site de știri cu plată. Dar vrem să vă dăm posibilitatea să susțineți voi jurnalismul de calitate. Nu vrem să depindem de un grant sau de un proiect, de o companie care pune publicitate la noi pe site. Vrem ca voi să fiți cei care decideți soarta redacției atunci când scrie un material bun sau un material mai puțin bun”, a subliniat managerul Dezvoltare Interakt.

„Nu putem face lucruri scumpe cu oameni ieftini. Oamenii buni merită să fie plătiți bine. De câțiva ani buni, jurnalismul merge mână în mână cu tehnologia. Presa de calitate trebuie susținută.”

Dumitru Ciorici

Autor:

Citește și: Cum se fac banii în media? Experiența AGORA povestită de Irina Ghelbur la #AntiConferință. The Newsroom (VIDEO)

Fă parte din comunitatea AGORA. Susțineți jurnalismul independent și transparent din Republica Moldova. Avem nevoie de voi pentru a continua să ne facem munca cu dedicație și curaj!

...

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal