TV8, instituția media care a cutremurat constant clasa politică. Istoria singurului post de televiziune, inclus în Cartea albă a mass-mediei

TV8, instituția media care a cutremurat constant clasa politică. Istoria singurului post de televiziune, inclus în Cartea albă a mass-mediei

Astăzi aducem istoria instituției media TV8, singurul post de televiziune inclus în Cartea albă a mass-mediei din Republica Moldova, lansată de Centrul pentru Jurnalism Independent de Ziua Libertății Presei. În aceeași carte veți găsi istoriile a nouă instituții de presă care, de-a lungul anilor, au reușit să se dezvolte și să facă față provocărilor, transmite media-azi.md.

În 2017, când organizațiile neguvernamentale de media semnalau de ceva timp că piața media din Republica Moldova este monopolizată și controlată de politicieni, un grup de jurnaliști au făcut următorul anunț – cetățenii moldoveni vor putea urmări un nou post de televiziune, TV8. În acel an, mulți făceau pariuri în încercarea de a anticipa cât va rezista noua televiziune, în condițiile în care piața publicității era controlată, iar celelalte câteva posturi neafiliate politic rezistau cu greu.

...

Publicitate

În căutarea răspunsurilor, pe urmele miliardului furat

„A fost complicat să facem față afirmațiilor și acuzațiilor potrivit cărora în spatele noului post s-ar afla fostul deputat, căruia la acea vreme i s-au început probleme penale. În timp, societatea s-a putut convinge de faptul că politicianul, care între timp nu mai e politician, nu a influențat în niciun fel politica editorială a postului nostru”, spune Mariana Rață, una dintre fondatoarele TV8, astăzi șefa Departamentului Știri și una dintre fețele televiziunii, moderatoarea emisiunii „Cutia Neagră”.

O televiziune înseamnă bugete mari, pe care „Media Alternativa” le-a obținut la început din granturi străine – în proporție de 85%, procentaj pe care echipa a încercat să-l reducă treptat pentru a compensa din contul publicității.

...

„Cutremurele” TV8

„Am devenit incomozi prin emisiunile și produsele noastre, așa că presiunile nu au întârziat. Am fost bruiați nu o dată. Oamenilor de afaceri, deși în discuțiile private ne spuneau că le place ceea ce facem, le era frică să plaseze publicitate la noi. Erau amenințați la rândul lor”, afirmă Mariana Rață.

În cei trei ani de la lansare, echipa TV8, care a cutremurat constant clasa politică, a trecut și prin propriile cutremure. A avut perioade grele și... foarte grele. În vara anului 2018, postul de televiziune a anunțat că nu mai poate plăti salarii și că televiziunea riscă să se închidă. Atunci au apelat la ajutorul oamenilor de rând. „Am deschis cont pe Patreon și am îndemnat oamenii să ne susțină.

...

„Au rămas fideli postului și standardelor etice chiar și în perioadele de criză”

Cea mai mare valoare a celor de la TV8, așa cum spun chiar ei, este echipa. Acum sunt vreo 80 de oameni la număr. „Mulți au rămas fideli postului și standardelor etice chiar și în perioadele de criză. Au apărut între timp alte televiziuni controlate de politicieni cu care, deși nu am putut concura din punct de vedere al salariilor, reporterii noștri au continuat să poarte microfoanele TV8 fără vreo ezitare”, susține moderatoarea emisiunii „Cutia Neagră”.

TV8-ul poate fi găsit nu doar butonând telecomanda sau pe online unde cifrele sunt în continuă creștere, site-ul tv8.md ajungând în topul surselor de informare, ci și pe rețelele de socializare. Țara se confruntă în prezent cu trei crize sistemice: pandemia sanitară, criza economică și seceta.. „Tik Tok-ul este o platformă criticată și e adevărat că publicul nostru țintă nu se află acolo. Sunt copii de 12-15 ani. Totuși, ne-am propus să-i obișnuim cu numele nostru, pentru că atunci când vor crește, să nu le fim străini”, explică șefa Departamentului Știri.

...

„TV8 a apărut dintr-o sete și necesitate acută de a avea un spațiu mai mare de libertate și adevăr, atunci când guvernarea atenta cel mai mult la aceste valori. Ne-am definit ca televiziunea oamenilor liberi, pentru că societate are cel mai mult nevoie de oameni informați, demni și fără frică. Aceasta este principala misiune a TV8, să încurajeze oamenii să fie liberi!”, cofondatoare, „Media Alternativa”, Mariana Rață.

Cartea albă a mass-mediei din Republica Moldova, a fost lansată de Centrul pentru Jurnalism Independent în contextul Zilelor Libertății Presei. Aceasta cuprinde detalii despre cum au crescut și evoluat nouă instituții media.

În fiecare zi, AGORA va publica istoriile redacțiilor unde activează colegii noști de breaslă.

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal