Președintele Comisiei de la Veneția a răspuns la apelul Domnicăi Manole: Urmăresc îndeaproape situația din Republica Moldova

Președintele Comisiei de la Veneția a răspuns la apelul Domnicăi Manole: Urmăresc îndeaproape situația din Republica Moldova

Președintele Comisiei de la Veneția, Gianni Buquicchio, a răspuns la apelul lansat de președinta Curții Constituționale, Domnica Manole, prin care judecătoarea atenționa partenerii externi că asupra Înaltei Curți se fac presiuni. Buquicchio a dat asigurări că urmărește „îndeaproape” situația din țara noastră și a punctat că dacă unele structuri ale statului se amestecă în activitatea CC, „progresul democratic al țării e pus în pericol”.

„Curțile Constituționale sunt instituții de protecție, încredințate cu păstrarea valorilor constituționale. Prin însăși natura justiției constituționale, care impune apărarea Constituției împotriva încălcării acesteia de către alte puteri ale Statului, curțile constituționale ar putea să nu le facă pe plac acelor puteri”, observă oficialul european.

Președintele Comisiei de la Veneția punctează că „într-o țară democratică, toate instituțiile de stat și șefii acestora trebuie să-și respecte propriile prerogative, obligații și competențe”, fără a se amesteca în treburile altor structuri.

Publicitate

„Acestea trebuie să manifeste reținere instituțională adecvată, să observe procedurile relevante cu bună credință și să dea dovadă de respect reciproc. În cazul în care aceasta nu se îndeplinește, dacă există lipsă de cultură democratică și maturitate, funcționarea instituțiilor statului este compromisă și progresul democratic, civil și economic al societății este pus în pericol. Pot doar să susțin Declarația judecătorilor Curții Constituționale privind apelul la calm, respect reciproc, dialog constructiv și bunăvoință. Vă pot asigura că urmăresc îndeaproape situația din Republica Moldova”, a conchis Buquicchio.

Reacția sa vine în contextul în care președinta Curții Constituționale a raportat că mai multe figuri politice au spus că judecătorii CC ar fi filați și presați. Magistrata a apelat la structurile diplomatice din țara noastră pentru ca acestea să monitorizeze situația. Manole a dat asigurări că judecătorii Înaltei Curți vor rămâne imparțiali, în pofida presiunilor.

AGORA amintește că pe 4 mai, plenul Curții a sesizat Procuratura Generală (PG) „în legătură cu declarațiile din presă ale unor figuri publice și cu presupusele filaje și intimidări la adresa unor judecători ai Curții”.

Fă parte din comunitatea AGORA. Susține jurnalismul independent și transparent din Republica Moldova. Avem nevoie de tine pentru a continua să ne facem munca cu dedicație și curaj!

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal