R. Moldova va primi un împrumut de aproape 53 de milioane de euro de la Banca Mondială, pentru a face față pandemiei

R. Moldova va primi un împrumut de aproape 53 de milioane de euro de la Banca Mondială, pentru a face față pandemiei

Republica Moldova urmează să primească un împrumut de 52,9 milioane de euro de la Asociația Internațională pentru Dezvoltare, parte a Băncii Mondiale, pentru a răspunde la provocările pandemiei COVID-19. Guvernul a aprobat, astăzi, proiectul pentru ratificarea acordului de finanțare, care urmează să fie expediat Parlamentului.

Proiectul, intitulat „Răspuns de urgență la COVID-19”, vizează prevenirea, detectarea și răspunsul la amenințarea reprezentată de pandemie în țara noastră. Acesta urmează să fie implementat până la 30 aprilie 2022.

Cea mai mare parte a banilor - 29,2 milioane de euro - ar urma să meargă pentru consolidarea sistemului de sănătate pentru a asigura îngrijirea pacienților infectați cu noul coronavirus, aflați în stare critică, dar și pentru a minimaliza riscul de infectare a pacienților și a lucrătorilor medicali. Mai exact, se prevăd achiziții de echipamente de protecție; organizarea de cursuri de formare cu privire la prevenirea infectării; dotarea unităților de terapie intensivă cu toate consumabilele necesare, dar și reamenajarea acestora; desfășurarea cursurilor de formare pentru a face față unui număr mare de pacienți în stare critică; achiziționarea ambulanțelor.

Publicitate

Totodată, 21,9 milioane de euro sunt destinați acordării sprijinului social și financiar gospodăriilor sărace.

Se mai menționează în proiect că 900 de milioane de euro vor merge pentru consolidarea laboratoarelor și a capacității de depistare precoce și de confirmare a cazurilor, dar și pentru achiziționarea de echipamente, kituri de teste COVID-19, vehicule pentru transportarea rapidă a probelor. Iar pentru elaborarea strategiei naționale de comunicare și informare, pentru diseminarea materialelor privind măsurile preventive, sunt prevăzuți 300 de mii de euro.

Pentru managementul, monitorizarea și evaluarea implementării proiectului, dar și pentru monitorizarea evaluării de către o parte terță, se vor cheltui 600 de mii de euro.

Potrivit proiectului, suma maximă a taxei de angajament, plătibilă la soldul mijloacelor neretrase, va fi egală cu 0,5% anual. Taxa de deservire, plătibilă din soldul mijloacelor retrase din credit, va fi egală cu valoarea cea mai mare dintre: 0,75% anual plus ajustarea bazei la taxa de deservire și 0,75% anual. Iar dobânda, plătibilă la soldul mijloacelor retrase din credit, va fi egală cu valoarea cea mai mare dintre: suma de 0,45% anual plus ajustarea bazei la taxa de deservire și 0% anual.

Acordul de finanțare va intra în vigoare după ratificarea acestuia de către Parlament și după notificarea Băncii Mondiale privind îndeplinirea tuturor procedurilor juridice interne. Obligațiunile de rambursare a împrumutului încep la 15 octombrie 2015 până la 15 aprilie 2050.

Fă parte din comunitatea AGORA. Susține jurnalismul independent și transparent din Republica Moldova. Avem nevoie de tine pentru a continua să ne facem munca cu dedicație și curaj!

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal