
Nagacevschi cere sancționarea disciplinară a judecătorului CC Nicolae Roșca din cauza unei remarci despre furtul miliardului
Ministrul Justiției Fadei Nagacevschi a cerut inițierea unei proceduri disciplinare în privința magistratului Curții Constituționale (CC), Nicolae Roșca. Motiv ar servi remarca lui Roșca despre miliardul furat, spusă în timpul ședinței CC cu privire la creditul rusesc. În cadrul ședinței de Guvern, Nagacevschi a declarat că „s-a gândit mult înainte de a depune această sesizare și plângere, dar ultima picătura a fost în cadrul unei emisiuni televizate și că în acest mod CC se transformă într-o paltformă politică, ceea ce este inadmisibil”. Astfel, Cabinetul de Miniștri a aprobat solicitarea Ministerului Justiției la adresa Curții.
・
Ministerul Justiției consideră că Roșca a trebuit „să se abţină de la orice comentariu în legătură cu o cauză aflată în curs de judecare, nu a avut voie să manifeste, prin cuvinte sau atitudine, părtinire sau prejudecată, din motive nerelevante, ori să își permită folosirea funcției sale pentru a răspândi idei care prezintă și/sau susțin o teorie sau o concepție cu scopul de a le face cunoscute și acceptate”.
Potrivit proiectului de lege prezentat de ministrul Justiției în cadrul ședinței de Guvern, afirmația făcută de judecătorul Nicolae Roșca este una „inadmisibilă pentru statutul și funcția de magistrat al Curții Constituționale și din acest motiv se solicită inițierea procedurii disciplinare în privința acestuia prin prisma prevederilor art. 83 și art. 84 din Cod jurisdicţiei constituţionale al Republicii Moldova”.
„Eu m-am gândit mult dacă să ies cu această sesizare, dar ultima picătură a fost în cadrul unei emisuni televizate. Altfel, transforăm CC în platformă politică, ceea ce e inadmisibil”, a declarat Nagacevschi.
În replică, Chicu și-a arătat susținerea față de solicitarea ministrului.
„Atunci când unii exponenți ai Curții admit fapte cu semne de întrebare atunci trebuie să se conteste acest lucru. Nu se încadrează în statut acceptabil”, a declarat premierul Ion Chicu.
AGORA precizează că, potrivit legislației, judecătorii Curții pot fi sancționați doar de instituția la care activează. Astfel, doar Curtea Constituţională poate aplica judecătorilor, în funcţie de gravitatea abaterii, următoarele sancţiuni disciplinare: avertisment; mustrare; ridicarea mandatului de judecător al Curţii Constituţionale.
Sancţiunile se aplică prin hotărâre, adoptată cu votul majorităţii judecătorilor Curţii Constituţionale. Hotărârea este definitivă şi nu poate fi atacată.

Amintim că ministrul Justiției, Fadei Nagacevschi, a vorbit în fața judecătorilor Curții Constituționale (CC) despre lipsa riscurilor în cazul acordului de credit cu Federația Rusă, prin care țara noastră ar trebui să primească 200 de milioane de euro. În timp ce judecătorii ascultau părțile pentru a se pronunța cu privire la constituționalitatea intrării în vigoare a acestui acord, Nagacevschi s-a arătat optimist, opinând că și dacă se va întâmpla ceva, cele 200 de milioane de euro care vor trebui plătiți nu vor îndatora țara.
În replică, judecătorul Nicolae Roșca a remarcat cu sarcasm că „Noi n-am murit nici după dispariția unui miliard din bugetul de stat, cred că nu mai murim nici după aceste 200 de milioane”.
Cea din urmă afirmație a judecătorului a fost scoasă din context și interpretată tendențios atât de șeful statului, Igor Dodon, cât și de unele portaluri de știri.
Fă parte din comunitatea AGORA. Susține jurnalismul independent și transparent din Republica Moldova. Avem nevoie de tine pentru a continua să ne facem munca cu dedicație și curaj!