Consiliul pentru Prevenirea Discriminării: „Igor Dodon trebuie să aducă scuze publice pentru declarațiile sexiste în adresa liderei PAS”

Consiliul pentru Prevenirea Discriminării: „Igor Dodon trebuie să aducă scuze publice pentru declarațiile sexiste în adresa liderei PAS”

Consiliul pentru Prevenirea Discriminării și Egalității îi solicită președintelui Igor Dodon să aducă scuze publice liderei PAS, Maia Sandu, întrucât declarațiile făcute în cadrul vlogului „Președintele Răspunde” ar fi sexiste și discriminatorii. 

Astfel, potrivit deciziei Consiliului,

„1. Faptele constatate reprezintă instigare la discriminare și discurs sexist.

Publicitate

2. Consiliul recomandă Preşedintelui Republicii Moldova, Igor Dodon, să aducă scuze publice pentru declarațiile sexiste și instigatoare la discriminare prin intermediul aceleași modalități sau mijloace prin care au fost răspândite.

3. Consiliul recomandă Preşedintelui Republicii Moldova, Igor Dodon, să depună toată diligența și responsabilitatea în pozițiile sale publice și să se abțină pe viitor de la declarații sexiste și instigatoare la discriminare.

4. Decizia se comunică părților și va fi făcută publică pe adresa www.egalitate.md.

...

Amintim că în una din edițiile din luna februarie curent a vlogului „Președintele Răspunde”, Igor Dodon a decis să comenteze pactul de neagresiune pe care PAS l-a propus câtorva partide de dreapta. Dodon s-a arătat nedumerit „cine e jertfa” printre partidele care discută așa-zisul pact. Mai mult, Dodon, a considerat că Maia Sandu ar fi fost respinsă de celelalte partide, iar liderii PPDA, Blocul UNIREA, PUN și PLDM nu au procedat „bărbătește”. La patru ani distanță de când a chemat-o pe Maia Sandu „la film”, Dodon a chemat-o să semneze cu el pactul de neagresiune.

„Pactul ăsta de neagresiune... Eu nu înțeleg cine-i jertfa acolo, cine e deasupra, cine-i dedesubt. Cine pe cine a agresat: Maia pe Andrei sau Andrei pe Maia? PUN-ul, „sumnul”, sau ce fel de denumiri mai sunt? Și în genere, stimați bărbați de pe dreapta, a venit o doamnă cu o inițiativă, dar voi, ca niște „gentilmoni”, ce ați făcut? Ați trimis-o mai departe. Не по-пацански как-то, не по-мужски (nu e bărbătește). Doamna Sandu, dacă nu vor ei să semneze, veniți la mine, o să semnez eu cu dvs. acest pact de neagresiune, sau cum se numește... Asta-i glumă, dar și mai serios: cine-i jertfa la voi acolo?”, se întreabă Dodon.

Ulterior, mai mulți experți s-au arătat indignați de atitudinea și declarațiile președintelui.

Solicitată de jurnaliștii Agora, și membra membra Platformei pentru Egalitate de Gen, Alina Andronache, a precizat că discursul președintelui coține accente sexiste:

„Nu este prima oară când Igor Dodon recurge la anumite retorici sexiste și apelează la stereotipuri pentru a comenta ceva. I se pare amuzant. Cu regret, am observat în discursurile președintelui, nu doar în acest caz că mereu recurge la stereotipuri legate de statutul unei femei. Nu este pentru prima oară când anume în direcția doamnei Sandu face glume sexiste. De asemenea, aici sunt stereotipuri legate și de comportamentul bărbaților”.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal